Un Paște Regal la noi acasă
De când s-a încălzit afară, ne găndim pe unde am putea să plecăm să mai vizităm una, alta. Așa că acum câteva zile m-a anunțat al meu soț că domeniul regal de la Săvârșin poate fi vizitat. Ne-a bucurat tare mult vestea, mai ales că ne dorim de mult să ajungem până la Castelul de la Săvârșin?. Amândoi suntem pasionați de istoria familiei regale și practic nu ratăm nici o ocazie de a vizita locuri care au legătură cu aceștia. Mereu mi-am dorit să am ocazia să întâlnesc unul dintre membrii familiei și să ascult povești despre perioada monarhiei. Așa că am închis ochii pentru o clipă și mi-am imaginat cum ar fi dacă pentru o zi, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, ar lăsa Castelul de la Săvârșin sau orice altă vizită și ar petrece un Paște Regal la noi acasă. Cum m-aș pregăti pentru această vizită regală, ce bunătăți s-ar regăsi pe masă, dar și cine m-ar ajuta, vă spun acușica.
„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.” (Majestatea Sa Margareta a României).
Încă din vremea lui Carol I, această sărbătoare a fost considerată ca fiind cea mai importantă sărbătoare din an, astfel că în Vinerea Mare, suveranul însoțit de suita sa ( formată din Casa Civilă , Casa Militară, dar și reprezentanți ai Guvernului și alte oficialități locale) asista la slujba oficiată la Mitropolie. De asemenea, regele participa și la Slujba de Înviere, iar atunci când Mitropolitul rostea ” Hristos a Înviat” imediat de auzeau 101 de salve de tun trase de pe Dealul Spirii.
Ai mei mi-au povestit că în 1992 a fost primul Paște ( după aproape o jumătate de secol de exil) petrecut de Regele Mihai în România. Atunci peste 1 milion de bucureșteni au iesit în stradă pentru a-l saluta și a-i arăta toată dragostea lor.
Începând din 1997, Regele Mihai a dorit ca de Sfintele Paști să fie mereu în altă comunitate, atât din România cât și din străinătate. Știu că nu avem o casă mare, dar nici nu contează atâta timp cât este una primitoare. Ne place tare mult ca invitații care ne trec pragul să se simtă cât mai bine, să le oferim tot ce avem mai bun, astfel încât să își dorească să mai vină și a doua oară. Deja aveam în cap cum voi aranja masa, dar și ce veselă voi folosi. Dacă de obicei inima îmi bate tare și am emoții pentru că vreau ca totul să fie perfect, de data aceasta inima parcă nu mai încăpea în piept de bucurie.
Bucate alese pentru un Paște Regal
Pentru orice eveniment sau sărbătoare includ tot timpul în meniu un preparat sau un desert care știu că are legătură cu invitații mei. Îmi doresc prin acest lucru să le mulțumesc că ne-au onorat invitația, dar și să fiu sigură că le va plăcea ceva din meniu?. Având în vedere cei doi invitați ai noștri, m-am gândit că pe lângă anumite retete traditionale de Paste, să pregătesc câteva deserturi de suflet, care au legătură cu întreagă familie regală. Așa m-am oprit la New York cheesecake-ul cu afine, un desert depre care Majestatea Sa spunea că era dulcele preferat al regelui Mihai. De asemenea, checul cu mac și lămâie este o altă rețetă îndrăgită de membrii familiei regale, dar și de membrii familiei noastre. Ambele rețete sunt inspirate din cartea de bucate a Majestății Sale Margareta, care este o adevărată călătorie pe aripile gustului și nu numai.
Pe lângă clasicele ouă vopsite, unele vopsite în ciorap cu frunze de leuștean și pătrunjel, obicei învățat de la mamaia mea, dar care se păstrează și în familia regală, voi pregăti pasca mea fără aluat, primenită cu stafide ținute în rom, coajă de lămâie și portocală. În loc de cozonacul clasic, eu fac babka, care este tot un cozonac doar că este însiropat, iar aluatul este unul pufos la fel cum este cel franțuzesc de brioche.
Nu se va regăsi pe masă clasicul drob pentru că noi nu mâncăm nimic din miel, însă îi va lua locul o ruladă de porc cu umplutură de smochine și o friptură de curcan dichisită cu puțin suc proaspăt de portocale.
Franke, mâna mea dreaptă în bucătărie
Poate vă întrebați cum voi putea să fac de una singură tot ce mi-am propus pentru acest meniu de sărbătoare. Fie vorba între noi, în scenariul meu totul este posibil, inclusiv să am cele mai bune ajutoare. De data aceasta nu mai aveam nici o grijă că mi se arde cozonacul sau că miroase în casă a mâncare pentru că aveam electrocasnice Franke la îndemână și nu unele oarecare. Câteva dintre electrocasnicele noilor colecții Smart, Maris și Mythos aveau sa fie” omuleții” mei de încredere.
Plita și cuptorul, ajutoare de bucătar
Plita Franke cu inducție din gama Mythos vine la pachet cu mai multe funcții pentru a mă face să mă simt ca un adevărat chef în bucătărie. De exemplu, datorită celor opt zone de gatit pot face mai multe preparate o dată. Deja văd oala cu legumele necesare pentru salata beouf pusă la fiert, cele două crăticioare cu siropurile pentru cozonac și chec. Pe lânga toate acestea, datorită funcției Cook Assist pot pregăti inclusiv friptura pe plită.
De asemenea, cu noul cuptor Franke din colecția Maris urma să fac mai multe preparate, toate în același timp, datorită funcției sale Multicooking. Așa că nu mai e nevoie să coc pe rând deserturile, ci atât checul, cozonacul dar și pasca, aveau să se facă toate o dată, fară să se întrepatrundă vreun miros sau alte nebunii. Și dacă asta nu era suficient, acest cuptor se curață singur datorită funcției de curățare cu abur.
O hotă magică și o încăpere fără miros
Hota inteligentă din colecția Mythos aduce puțină magie în bucătărie prin faptul că aceasta oferă o încăpere fară mirosuri. Spre deosebire de hotele care atunci când funcționează zici ca ară un tractor în casă, aceasta este super silențioasă încât nici nu zici că e în acțiune. Cu ajutorul acesteia, aș avea un stres în minus, pentru că nu ar trebui sa fiu Speedy Gonzales în bucătărie și să termin mult mai repede decâr ar trebui, astfel încât să aloc și timpul necesar pentru a scoate toate mirosurile de mâncare din bucătărie.
Chiuveta, un bar perfect
Cine a zis că poate folosi chiuveta doar pentru spălat vase, nu a dat încă peste cea de la Franke. De sărbatori frigiderul este mereu plin cu bunătăți, mai ales în scenariul meu în care vine Majestatea Sa la masă. Dacă era Crăciunul, nu era panică pentru că mai țineam din preparate și băutură pe balcon, dar acum nu prea ne ajută această variantă. Daaaaar…chiuvetele de la Franke pot ține loc de “frapieră”. Cum? Cu doar puțină gheață în coșurile de depozitare ale acesteia?. Pe lângă faptul că sunt mega rezistente, acestea pot fi folosite și pe post de bar.
Am deschis ochii și m-am trezit la realitate, dar mai câștigată. Mi-ar plăcea ca Majestatea Sa să dea peste articolul meu și cine știe, poate chiar vrea să guste din meniul meu de sărbătoare.
De asemenea, deja știu ce voi găti pentru un Paște Regal la noi acasă, dar și lista de electrocasnice pe care o am deja pregătită pentru iepuraș. Este bine că de această dată iepurașul știe că tot ce îmi doresc se găsește pe Franke magazin online.
Articol scris pentru competiția Spring SuperBlog 2021
Sursa foto: frankemagazinonline.ro, facebook Franke, poze arhivă personală, colaje realizate în Canva
???
Multumesc?
Ce meniu, sigur e pe gustul Majestății sale, pe mine m-ai convins din prima ?
Daaaa si eu sper❤ Ma bucur ca este pe gustul tau!??
Arata totul atat de apetisant! Imi plac la nebunie preparatele cu lamaie!
Totui frumos si gustos de la un Om ambitios ! Felicitări !