Babka cu ciocolata si…multa iubire

Babka cu ciocolata si…multa iubire

Mi-am dorit sa pregatesc un dulce care sa aibe gustul si aroma a celor mai frumosi ani petrecuti acasa cu Alexandru. M-am gandit la ceva pufos, dar insiropat, cu multa ciocolata si aroma racoritoare de portocala. Astfel a aparut Babka cu ciocolata si…multa iubire. Au fost cei mai dulci ani, asa cum e ciocolata, desi au mai fost si momente mai putin placute si neprevazute ( de aici si putina ciocolata neagra din compozitie :)) ).

Am vrut ceva pufos pentru ca asa e si Alexandru. Inca e o pufosenie! Portocala i-a dat o nota racoritoare, la fel cum Alexandru aduce in viata noastra numai prospetime.

Acest cozonac insiropat si impletit cu ciocolata, este un desert care isi are originea in babka poloneza. De fapt, babka este “ mama” aluatului  folosit la prepararea brioselor frantuzesti ( brioche). Aluatul pentru babka se pregateste cu o seara inainte pentru ca se dospeste la frigider 24 de ore. Este o minunatie de aluat! Va iesi unul pufos si foarte fin.

Va las mai jos reteta pentru babka cu ciocolata si…multa iubire , un cozonac dichisit care cu siguranta va indulci si cel mai mofturos pofticios .

Ce va trebuie?

Aluat

600g faina

3 oua

150g unt

1 plic drojdie uscata

100g zahar

1 plic zahar vanilinat

150ml lapte

ulei pentru framantat

praf de sare

extract pur de portocala ( sau coaja rasa de la o portocala/lamaie )

Umplutura

50 g unt

50 ciocolata neagra cu 50%

3-4  linguri zdravene de crema de alune ( puteti adauga mai multa, in functie de gust)

1 lingura de cacao

50g nuca taiata marunt

Sirop

120 ml apa

4-5 linguri miere ( sau 120g zahar)

Esenta de vanilie

Cum se prepara?

1.Cu o seara inainte ne apucam de framantat aluatul : intr-un bol incapator adaugam faina si presaram putina sare pe margini.

2. Adaugam intr-o cratita laptele, zaharul, untul si lasam sa se omogenizeze. La sfarsit adaugam extractul de portocala sau coaja rasa de portocala.

3.In bolul cu faina adaugam drojdia uscata, laptele, oualele si framantam bine 10 -15 minute, apoi lasam aluatul la frigider pana a doua zi.

4. A doua zi pregatim umplutura: topim la bain- marie untul cu ciocolata neagra si la sfarsit adaugam cacao. Punem si cele 3-4 linguri de crema de alune si amestecam pana cand obtinem o crema omogena.

5. Scoatem aluatul de la frigider, il intindem bine ( 1 cm grosime) si il taiem la capete astfel incat sa obitinem un dreptunghi ( eu am masurat dupa tava in care urma sa coc cozonacul ).

6.Adaugam umpltura de ciocolata si nuca. Ungem una din laturi cu apa ( pentru a se lipi mai bine ) si rulam. Il taiem pe jumatate cu grija, lipim capetele si apoi impletim cele doua jumatati.

7.Intr-o tava de copt adaugam hartia de copt si cozonacul impletit, pe care il mai lasam 30 de minute la dospit.

8.Coacem cozonacul  la 160-180 de grade pentru 30-35 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

9.Cand babka este gata, va trebui sa il ungem cu siropul de zahar pregatit inainte, pentru a nu se usca prea tare. Am adaugat toata cantitatea de sirop, pentru ca mie una imi place mai insiropat.