Jos pălăria pentru femei!

Jos pălăria pentru femei!

Încep prin a spune că sunt o feministă convinsă și că susțin orice idee și acțiune care are că scop punerea femeii în valoare. Da, femeia ar trebui respectată și celebrată in fiecare zi pentru tot ce reprezintă și tot ce face, motiv pentru care nu o să mă satur niciodată să strig tare și răspicat : Jos pălăria pentru femei!

Femeia în societate a fost multă vreme în umbra bărbaților, că deh ei știau mai bine ( oare cine o fi născocit-o și pe asta?). Încă mai sunt femei cărora le e teamă să își spună părerea, să creadă în continuare că scopul lor este doar să stea la cratiță și să îngrijească de copii sau femei care acceptă violența doar pentru că nu au încredere în ele și cred că nu se vor descurca singure. Mai mult, dacă mai există și un copil la mijloc, este aproape imposibil să plece de lângă cel care i-a jurat iubire veșnică, dar care a uitat prea repede aceste vorbe.

Sunt voci care spun că suportă un astfel de comportament pentru copil. Ce să învețe un copil dintr-un mediu atât de nociv în care bătaia este fel de mâncare și se servește de 3 ori pe zi???? Un copil nu va avea niciodată nevoie de un mediu violent, de un mediu în care mama sa este tratată fără respect și iubire. Nu uitați că un copil va prelua din comportamentul părinților și este posibil să ducă mai departe această “moștenire toxică”.

Dragile mele, suntem mai puternice decât credem noi. Nu suntem doar mame, femei de carieră, soții, prietene, fiice, etc…noi suntem de toate! O femeie nu este și nu a fost niciodată sexul slab, ci cel puternic și frumos. Câte femei nu se duc la serviciu ca și bărbații, vin acasă și schimbă tocurile pe șorțul de bucătărie, fac teme cu cei mici, fac curățenie prin casă…cu alte cuvinte nu au pauză niciodată. Nu toate femeile au avut norcul să aibe alături un partener, un sprijin, cu care să facă cea mai bună echipa și să împartă și bune și rele.

Astăzi, în această zi dedicată numai și numai femeii, cu ajutorul Alexandrei, un fotograf de zâmbete tare drag mie, mi-am dorit să surprind femeia în câteva din cele mai importante roluri din viața sa, roluri pe care le îndeplinește zilnic.

Mama

Se spune că în momentul în care se naște copilul, atunci se naște și mama. Este momentul când ții în brațe o parte din tine și începând din acel moment vei începe o călătorie pentru totdeauna, în care fericirea, grijile, iubirea, îmbrățișările vor fi nelipsite. Câte femei nu au avut senzația că au 10 mâini și 10 picioare, făcând 10 lucruri în același timp cu copilul în brațe? Asta este mama: atunci când nu mai poate, mai poate puțin Mama este prima îmbrățișare și prima sărutare. Mama este prima la care fugi să ceri un sfat atunci când ai o problemă pentru că știi că ea are mereu acel praf magic care face să dispară orice rană. Mama este cea care te mustră, nu că nu are ce face, ci pur și simplu pentru că vrea să facă din tine un om de bine. Mama nu ia niciodată pauză, oricât de mare ai fi.

Soție

Atunci când două jumătăți se întâlnesc, inveitabil apare scânteia dragostei. Aceea scânteie care se transformă zi de zi în flacăra iubirii care e musai să fie aprinsă mereu. Temelia unei familii fericite este dată de dragostea soților: cu cât dragostea lor este mai puternică, cu atât va fi mai rezistentă familia. În viziunea mea, o soție bună este cea mai bună prietenă a ta, este persoană care anticipează ce vrei să scoți pe gură, este persoană care îți da o îmbrățișare și o sărutare fără că tu să le ceri, dar le simți. Știu că mulți consideră o soție bună că fiind o gospodină bună, însă nu sunt de aceeași părere.

Faptul că o femeia este și gospodină, nu face decât să arate încă o calitate a acesteia, nu să o înlocuiască pe alta. Sunt fericită că am lângă mine un bărbat care mă iubește, care nu așteaptă ca eu să îi calc o cămășă pentru a fi scos din cutie ( fie vorba între noi, el e mai priceput la treaba asta decât sunt eu), care atunci când am o idee ma susține să o pun în practică. Evident că ne mai și contrazicem, pentru că într-o relație normală oameni au și păreri diferite, dar pentru că suntem o echipă, alegem mereu ce este mai bine pentru întreg echipajul. Așa că : iubiți-va și prețuiți-va reciproc!

Femeie de carieră

S-au dus vremurile când femeile stăteau doar în umbra bărbatului, neavând voie să iasă în față și să demonstreze că sunt capabile de a face și mai mult decât treburile casnice. Vremurile au fost unele destul de grele pentru femei, iar drumul până la o femeie independentă din zilele noastre a fost unul destul de greu. O dată cu începutul industrializării, femeile au fost implicate treptat în muncile specific bărbătești, obținând un nou statut în societate. De asemenea, dreptul la vot a fost un alt pas important în recunoașterea acesteia în societate. La noi în țară, abia în 1938 aveau voie să voteze și femeile, dar numai cele cu vârstă de peste 30 de ani. Sunt mii de exemple care au demonstrat că femeia poate să conducă la fel de sau chiar mai bine decât un bărbat.

Fiică

Merg pe premisa că atâta timp cât părinții sunt alături de tine, te poți considera copil la orice vârstă. Oricâte ar face și oricâte ar ști o femeie, sfatul părinților este mereu binevenit. Mângâierea și dragostea părintească sunt lucruri pe care nu le poate înlocui nimic. Cred că orice femeie păstrează acest suflet de copil, când mama încă o mai piaptănă și o sărută pe creștet. Nu renunțați la această inocență, bucurați-vă de orice și când ceva nu funcționează aduceți-va aminte de vremea când erați copil și totul era posibil!

Prietenă

Ce ar fi viața fără prieteni pe care să-i zăpăcești cu nebuniile tale, dar mai ales fără cea mai bună prietenă? Oricare femeie este o la rândul ei o cea mai bună prietenă. Este persoană cu care ai stat ore în șir la telefon bocind și râzând despre n și mii de chestii…cu care ai împărțit cele mai frumoase evenimente din viața ta…este eul tău.. este persoana cu care te simți în largul tău la orice oră și în orice moment. Prietena ta cea mai bună este cea pentru care ai face orice, doar să știi că ea este bine…este persoana lângă care vrei să stai la bătrânețe și să povești despre toate peripețiile prin care ați trecut împreună.

 “Cel mai bun prieten este doar acela care, când ne dorește binele, ni-l dorește de dragul nostru, chiar dacă nimeni nu o află.’ – Aristotel

Gospodină

Chiar dacă se duce la serviciu sau mai are alte preocupări, femeia nu va renunța niciodată să fie gospodină. Până să ajung să descopăr ” secretul” mamei, am crezut că aceasta are un praf magic pe care îl suflă peste toată treaba din casă și se face curat într-o clipă. Ce-i drept, m-am convins destul de repede cum stă treaba cu praful magic. Încă din cele mai vechi timpuri, femeia trebuia să facă de toate în casă de la curățenie, mâncare, spălat, călcat, astfel încât bărbatul să găsească toate cele gata. Însă, vreau să cred că acum în sec 21, treburile casnice sunt distribuite echitabil între bărbat și femeie. Este absolut necesar să înțelegem că și femeia se duce la serviciu la fel că bărbatul și că dacă își vor împărți sarcinile, atunci vor avea mai mult timp de petrecut împreună.

Păstrătoare de tradiții

Încă din moși strămoși, femeia a avut o mare contribuție în a duce mai departe diferite obiceiuri, meșteșuguri, fiind un adevărat păstrător de tradiții. De la țesutul la război, la torsul lânii până la spălatul rufelor la vâltoare. Sunt extrem de mândră de femeile care își poartă portul cu fruntea sus și nu își neg rădăcinile. Tradiția ne definește pe toți ca popor, ca nație, așa că nu tăiați rădăcinile care oricum au devenit destul de plăpânde și ele. Doar împreună putem să le aratăm ceva real copiilor noștri și nu doar din poze, motiv pentru care trebuie să păstrăm cât mai viu tot ce ține de tradiții. Astfel, această moștenire poate fi dusă mai departe doar dacă “semănăm” în inimile copiilor noștri dragostea și respectul pentru tradiții, pentru folclorul românesc.

Dragile mele, credeți în voi și urmați-va visele. Nimic nu e greu atunci când crezi în ceea ce faci și ai susținerea celor din jur. Trebuie să recunosc că eu nu am foarte multă încredere în mine, dar lucrez constant la acest aspect și nu singură, ci cu toți cei dragi mie, dar mai ales cu a mea colegă și prietenă care duce muncă zilnică de lămurire cu subsemnata. De ce v-am spus asta?

Pentru că este important să ne susținem și noi între noi, femeile. Să nu mai facem ochii mari când auzim că lui X i-a gătit bărbatul sau că el a dat cu aspiratorul. Imediat auzi: ” ai văzut ce leneșă este X -uleasca ? Da’ ce femeie e aia care nu știe să facă o oală de mâncare? Cum o ține ăla acasă?” Poi o ține pentru că o iubește și îl iubește! Cu riscul de a mă repeta, spun că munca de echipă este cea mai bună. Haideți să renunțăm la mentalitatea de pe vremea străbunicilor și să fim cu toate în aceeași echipă!

La mulți ani, femei puternice!

Jos pălăria pentru femei! Jos pălăria pentru voi!

📷 Fotograf de zambete.roLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *