Cozonac de post cu nuca, stafide si cacao

Cozonac de post cu nuca, stafide si cacao

Am ales sa petrecem cateva zile la bunici si sa ne bucuram putin de o oaza de relaxare alaturi de o portie zdravana de rasfat. Incerc si eu la randul meu sa ii rasfat cu ceva dulce, pregatit de mine. Avand in vedere ca vizita noastra a picat in post, am facut un cozonac de post cu nuca, stafide si cacao.

Am incercat sa ii dau putina “culoarea” prin adaugarea de turmeric, dar si ceva aroma ( vanilie, lamaie si rom) care sa compenseze lipsa celorlate ingrediente obisnuite. In loc de lapte am folosit apa minerala pentru aluat, iar pentru umplutura lapte de ovaz. Mie imi place tare mult nuca, asa ca am pus din belsug. Stafidele le-am tinut la hidratat in esenta de rom, dar este si mai buna varianta cu rom, rom­čśŐ. Va las mai jos reteta pentru cozonac de post cu nuca, stafide si cacao.

Ce va trebuie?

Aluat

500g faina+50g pt framantat
300ml apa minerala
100ml ulei
100g zahar

25g drojdie proaspata
2 plicutele zahar vanilinat
coaja de la 1 lamaie
1 varf de cutit turmeric pentru culoare

Umplutura
200g nuca macinata
100g stafide tinute la hidratat in esenta de rom
2 linguri cacao
2 linguri migdale maruntite
5 linguri lapte de ovaz
1 plic zahar cu aroma de rom
50g zahar
Rahat

Cum se prepara?

1.Mai intai dizolvam drojdia in 2 linguri de apa calduta, cu 1/2 lingura zahar si 2 linguri de faina si o lasam sa isi dubleze volumul la loc caldut.

2.Intr-o cratita mica adaugam apa minerala si zaharul si lasam la foc mic pana cand se topeste zaharul. La sfarsit adaugam uleiul,coaja de lamaie, turmericul si esenta de vanilie.

3.Adaugam faina intr-un bol incapator, facem o gaura adanca in mijloc si turnam amestecul caldut ( pregatit la pasul anterior) si drojdia, urmand a framanta pentru 10 -15 minute. Lasam aluatul la dospit pentru 50 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.

4.Amestecam toate ingredientele pentru umplutura (mai puteti adauga nuci maruntite sau faina de migdale in functie de consistenta pe care o doriti). Mai framantam cateva minute aluatul si il impartim in 2 bile egale. Intindem fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi si adaugam dim umplutura. Am obtinut 2 rulade pe care le-am impletit.

5.Pregatim tava de cozonac cu hartie de copt si dam drumul la cuptor la 160 de grade. Am adaugat cozonacul in tava si l-am mai lasat 10 minute la dospit, apoi l-am uns cu ulei si l-am decorat cu zahar si zahar de cocos.

7.Cozonacul a stat la copt pentru 40- 50 de minute la 160 de grade ( depinde si de cuptor). Dupa ce s-a copt, l-am mai lasat putin in tava si  l-am uns cu un sirop din miere si putina apa.

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!



Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *