Magia bobului de cafea
Dacă ar fi să spun care sunt două lucruri care îmi plac tare mult, aș răspunde instant: cafeaua și ciocolata. Sunt o mare băutoare de cafea, îmi place mirosul de cafea proaspăt prăjită, să decopăr noi origini, cafenele, orice are legătură cu ea. Mirosul de cafea este cea mai bună alarmă de dimineață, iar tot ce pot să spun este că ziua mea nu începe până când nu iau o gură de cafea și las magia bobului de cafea să își facă efectul.
Plăcerea de a bea cafea
Plăcerea de a savura o ceașcă de cafea am moștenit-o de la ai mei și de la bunica din partea tatălui. În fiecare dimineață la noi în casă mirosea a cafea, mai ales atunci când mama măcina cafea boabe. O aromă pe care nu am cum să o uit, la fel și minunatul zgomotul dat de râșniță. În timpul săptămânii o făcea mama, iar în weekend era responsabilitatea lui tata. Când am crescut, ai mei m-au primit în gașca lor de băut cafea. Îmi aduc aminte de zilele de weekend când eu veneam acasă de la facultate, iar ei încercau să mă răsfețe la maxim în cele două zile petrecute cu ei. Pentru a nu mă trezi, pregăteau micul dejun în liniște, însă mirosul de cafea venea și mă “lua” de mâna. Era ritualul nostru, ritual pe care îl avem și acum: să stăm la povești la o ceașcă de cafea.
Cât despre bunica, și ea este o mare iubitoare de cafea. Are și acum un ibric mic cu cafea pe care îl păstrează între sobă. Îmi plăcea că atunci când era iarnă, cafeau era mereu caldă și mirosul se răspândea prin toată casa. Îmi punea și mie puțină cafea într-o ceașcă și îmi ghicea în zațul care rămânea. Mă fascina această idee pentru că nu înțelegeam cum vedea ea toate cele în zațul rămas?! Nu mă întrebați, că nici acum nu am aflat, dar am rămas cu această plăcere de a bea cafea.
Nici o zi fără cafea
Cu timpul, această plăcere s-a transformat într-un stil de viață. Este motorul meu de pornire în fiecare zi. După ce fac puțină ordine în casă ( și aici ma refer la făcutul patului și aerisit? ), pregătesc micul dejun și îmi iau ceașca de cafea pe care o savurez la maxim. E momentul în care pun ziua la cale și mă încarc cu energie.
Faptul că îmi place atât de mult cafeaua se datorează și soțului meu, care aproape în fiecare dimineață mă răsfață cu o cafea de specialitate, în care adaugă un strop de dragoste pentru a o face și mai specială. Ar fi și culmea să nu îmi placă atât de mult. Acum avem cafea boabe proaspăt prăjite de la Etolia, de originie Rwanda Muteteli, care are o aciditate citrică intensă, ușor florală cu tente de coriandru dulce, note de portocală și ciocolată neagră. Rwanda alături de Etiopia, care este cunoscută că fiind locul unde a apărut cafeaua, și Columbia sunt originile mele prefefate. Dacă vă place la fel de mult cafeaua să știți că puteți găsi și mai multe sortimente, dar și aparate pentru pregătirea acesteia pe Kfea.ro, primul și cel mai mare magazin de cafea online din România ( are o vechime de peste 15 ani).
Dacă până acum câțiva ani știam doar de cafea normală, cu sau fără cofeină, acum deja am trecut la nivelul următor, la origini, diferite arome, prăjire, lucruri care fac dintr-o cafea să fie una cu adevărat bună. Apropo de prăjirea cafelei, această etapă este o adevărată artă, lucru pe care l-am aflat de la un barista. Nu înțelegeam de ce diferă atât de mult gustul, însă mi-a explicat cum gradul de prăjire poate influența aroma cafelei pe care o bem. De exemplu, dacă vorbim despre o prăjire ușoară atunci vom întâlni un gust ierbos. Gustul fructat sau floral, care este și preferatul meu, este dat de prăjirea medie a bobului de cafea, iar dacă vă doriți un gust mult mai puternic, atunci trebuie să alegeți o cafea cu prăjire intensă, însă e bine de știut că deși va avea un gust mai amar, va conține mai puțină cofeină.
Beneficiile cafelei
Pe lângă magia bobului de cafea de a ne oferi energie, cafeaua este cunoscută și pentru beneficiile pe care le are asupra organismului, așa că am notat câteva:
1. Sursă de antioxidanți. O ceașcă de cafea aburindă contribuie la combatarea inflamațiilor, fiind un ajutor de nădejde pentru sistemul imunitar. Mai mult, acidul cromogenic, principalul antioxidant din cafea, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
2. Stimulent pentru creier. Dap! Cafeaua te face mai deștept și menține sănătatea creierului pentru că stimulează sistemul nervos prin îmbunătățirea memoriei, timpul de reacție sau gândirea logică. Mai mult, datorită cafelei, creierul este stimulat să producă mai multă dopamină și serotonină, iar astfel acesta reacționează mult mai eficient la factorii de stres, ceea ce înseamnă că scade riscul de apariție al depresiei.
3. Ajutor pentru ten. Ahamz! Cu zațul de la cafea poți face minuni. De exemplu, cu doar puțin zat , miere și ulei de măsline obții un exfoliant natural pentru tenul tău. Datorită proprietăților de hidratare ale mierii și uleiului de măsline, dar și a capacității zațului de a elimina celulele moarte, acest tratament natural te va ajuta să ai un ten mai luminos și mai catifelat.
Acestea fiind spuse, sper că v-a plăcut în această scurtă călătorie cu aromă de cafea, iar dacă și tu ești “dependent” de magia bobului de cafea, aștept să îmi spui de ce îți place atât de mult această licoare cu gust amar.
Articol scris pentru competiția SuperBlog 2021
Sursa: Kfea.ro, poze din arhiva personală ediate cu Canva, wikipedia
Super articol! Felicitari, iepuras! Vizual special asa cum faci mereu ?♥️
Multumesc tare mult. Imi place la nebunie cafeaua si sa o beau, dar si sa scriu despre ea 🙂 ! Multi pupici