Dilemă de modă: în trend sau în funcție de stilul personal? Outlet sau colecția nouă?

Dilemă de modă: în trend sau în funcție de stilul personal? Outlet sau colecția nouă?

Sunt de părere că nu trebuie să lăsăm hainele să ne poarte, ci noi să le purtăm pe ele, reușind astfel să ne creăm propriul stil care să reflecte personalitatea noastră. De asemenea, stilul vestimentar alături de atitudine sunt primele lucruri care ne atrag atenția atunci când dăm nas în nas cu cineva. Pentru mine stilul vestimentar este o formă de exprimare, fiind strâns legat de stilul de viață, silueta, starea de spirit, dar și de culorile preferate. Stilul înseamnă totodată calitate, însă știm cu toții că aceasta costă bani, însă sunt destul de multe variante care ne vin în ajutor, astfel încât să nu aruncăm cu banii pe fereastră. Așa cum ați ghicit, astăzi vă invit într-o călătorie pe aripile…modei. Sunt convinsă că la un moment dat cu toții am avut o dilemă de modă: în trend sau în funcție de stilul personal? Outlet sau colecția nouă?

Cred că mai rar găsești o femeie care să  nu fie pasionată de haine și pantofi. Eu sigur sunt una dintre ele . Îmi place să fiu cochetă, chiar dacă asta nu înseamnă tot timpul să fiu la modă. Ideea este că aceste haine la modă, ale marilor designeri, în afara faptului că unele te lasă cu portofelul subțire, unele mi se par destul de extravagante pentru gustul meu. Tot ce pot să spun este că de-a lungul timpului am  realizat că nu înseamnă că dacă dau mai mulți bani pe haine, îmi va sta neaparat mai bine sau dacă dau mai puțin, voi arata aiurea.

În trend vs. stilul personal

Până să ajung să am un stil al meu, care să mă definească, am trecut prin multe schimbări și asta pentru că partea cu stilul este un proces în continuă dezvoltare. Mi-am schimbat de nu știu câte ori frizura, culoarea părului,  ba am slăbit, ba m-am îngrășat, fie mi s-a pus pata pe vreo culoare anume și tot așa. Practic, cu cât înaintezi în vârstă cu atât preferințele se schimbă. Însă ce pot să spun sigur este că nu m-am ghidat niciodată după ce se poartă. Dacă s-a nimerit ca blugul meu evazat să fie în trend foarte bine, dacă nu la fel de bine. Am ales mereu doar haine care mi se potrivesc, chiar dacă au fost de la second hand sau outlet. Totodată, țin cont de calitatea și versatilitatea acestora, dar mai ales să prezinte avantajul atemporalității.

Singura piesă vestimentară pe care am purtat-o mereu cu același drag, indiferent de vârstă, este ia mea dragă. Este cea mai îndrăgită piesă vestimentară, motiv pentru care am o mini colecție de ii. Crește inima în mine când le port, pentru că o dată cu ele port tradiția noastră. Chiar dacă unele dintre ele prezintă amprenta timpului, eu cred că acest lucru le face atât de valoroase.

Revenind la evoluția stilului meu vestimentar, când eram în liceu eram adepta stilului sport, pe care se pare că mi l-am mega însușit în anul de glorie al pandemiei. Acum, ca și atunci puneam accentul pe comfort și comoditate. Pe vremea aceea erau nelipsiți adidașii pentru că aveam ceva de mers pe jos până la liceu, așa că îi asortam mereu cu o pereche de jeans și un tricou sau fuste de blugi.

Astăzi, la 30 de ani, mi-am schimbat destul de mult garderoba, pentru că acum se regăsesc și piese vestimentare din stilul smart casual ( unul pe care îl adopt destul de des), dar și cel office. Mersul la birou m-a făcut să adopt acest stil 5 zile din 7, desi acum am luat o scurtă pauză de le dichiseală. Îmi place să fac diferite combinații, să mă joc cu culorile si accesoriile, astfel încât ținuta câștigătoare să fie una rafinată.

Pantalonul

Merg pe pantaloni cu croi drept sau ușor evazați , dar care să aibe talie medie. Aleg acest model  pentru că da senzația de alungire a picioarele. De asemenea, îi combin cu sacouri de diferite culori ( începanad cu alb, roz pudră, roșu, galben, etc).  Nu știu dacă știați, dar în vremurile medievale, culoarea nu era o trăsătură a stilului vestimentar, ci mai mult a statutului social. Era destul de costisitoare producția culorilor puternice, motiv pentru care acestea se regăseau doar în hainele nobilimii. Mai mult, “influenceri” pe vremea aceia erau membrii familiilor regale. Dacă ei purtau o anumită culoare, atunci ceilalati făceau același lucru.

Fusta

Pe partea fustelor, am un singur model preferat, fiind vorba de fustele creion  pe care eu le consider indispensabile într-o garderobă. Pe lângă faptul că  evidențiază destul de bine contrastul dintre șolduri și talia subțire, pot fi ușor accesorizate ( classic with a twist).

Rochia

Pe partea rochiilor pentru birou, le aleg mereu pe cele midi, potrivite pentru silueta mea clepsidră. Deși aceste rochii sunt destul de simple, croiurile pot face diferența. Așa că am în garderobă rochii cu diferite cusături decorative dispuse sub formă de raze pe bust, altele au croiala bodycon sau unele sunt stil blazer.

Faptul că mă machiez, mă îmbrac într-o anumită ținută și îmi pun un pantof cu toc, îmi oferă o stare de bine. Nu degeaba spunea Marilyn Monroe: “ dă-i unei fete pantofii potriviţi şi va putea cuceri lumea.” Fix așa mă simt eu!

 „1.Găseşte-ţi stilul propriu şi curajul de a ţi-l asuma până la capăt. 2.Alege hainele în funcţie de stilul tău de viaţă. 3. Construieşte-ţi o garderobă versatilă precum o actriţă. Ar trebui să poată juca mai multe roluri. 4. Găseşte culorile care te fac fericită şi poartă-le. 5. Ai grijă de hainele tale ca de nişte prieteni buni.“ Joan Crawford

Outlet & second hand vs. noua colecție

Cu siguranță v-ați lovit de această dilemă dacă să vă luați haine din noua colecție sau să așteptați să mai treacă un sezon pentru că vi se pare că prețul este mult prea mare pentru calitatea acestora. Eu una nu prea cumpăr haine din colecțiile noi și mă refer aici mai ales la magazinele care merg pe acest concept de “moda pe repede-nainte” care a tot luat amploare. Nu am înțeles și nu voi înțelege niciodată această tendința de a purta replici ale unor piese vestimenatre care apar pe marile podiumuri. Mai mult, unele dintre ele sunt nereușite tocmai pentru că sunt făcute că să fie, nefiind de aceiași calitate cu originalul.

O alternativă bună la aceste ” imitații” sunt hainele second hand sau cele de la outlet. Practic, conceptul de outlet se referă la produse de calitate , originale, ale diferitelor mărci cunoscute, dar nu exclusiviste, însă la un preț mult mai mic față de prețul din magazin. Mai mult, poți să ai norocul și să dai peste piese vestimentare  unicat, care au făcut parte din colecții limitate.

Hainele scond hand sunt super calitative și nu spun asta în necunoștință de cauză, ci pentru că și ai mei au avut o perioadă bună de timp un magazin cu haine second hand, așa că nu are rost să vă spun de unde mă îmbrăcăm. Nu eram la modă, dar eram EU, purtând haine care mă defineau și totodată mă avantajau. Mi-am cumpărat ceva încălțăminte second hand, iar cu primii teniși cumpărați am făcut și liceul și facultatea și tot nu s-au rupt.

Mai mult, hainele second hand au un impact pozitiv asupra mediului, pentru că în momentul în care alegem să le achiziționăm contribuim la reducerea efectelor poluării datorită reciclarii acestora. Nu știu dacă știați, dar industria modei este a două cea mai mare industrie poluantă, generând 10% din emisiile de carbon și totodată fiind responsabilă pentru 20% din apele uzate ale lumii. Studiile au arătat că la fiecare secundă, un camion plin cu haine este aruncat la groapa de gunoi sau incinerat.

Puteți descoperi pe Evernisaj, second-hand și outlet CHIC & SMART, produse unice și originale de îmbrăcăminte și nu numai. Au atât încălțăminte, cât și accesorii ( genți, curele, fulare și eșarfe, etc) pentru toate gusturile și genurile. Este super tare că poți găsi în același loc atâtea piese vestimentare de calitate la un preț super bun cu ajutorul cărora să îți construieșți stilul care te caracterizează. Nu uita ca atunci când ți-ai găsit ținuta norocoasă să-i accesorizezi cel mai frumos zâmbet.

Pe tine ce stil vestimentar te caracterizează?

Articol scris pentru competiția Spring SuperBlog 2021

Sursa foto : evernisaj.ro, Unsplash, foto arhivă personală , colaje și infografic editate cu Canva.comLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *