5 moduri de a economisi inteligent

5 moduri de a economisi inteligent

Îmi place să fac cumpărături de orice fel, fie online, fie colindând prin magazine. Cred că atunci creierul meu produce o tonă de serotonină, căci astfel nu pricep cum mă poate relaxa în halul acesta faptul că diminuez bugetul familiei. În fine, nu sunt chiar risipitoare, dar recunosc că din când în când îmi place să îmi mai fac de cap, mai ales când știu că mă pot baza pe unele economii. Așa că mi-am propus astăzi să împărtășesc cu voi 5 moduri de a economisi inteligent.

1.Evidența cheltuielilor

Excelul mă ajută nu doar la serviciu, ci și acasă. Cu alte cuvinte am un excel dedicat evidenței cheltuielilor lunare. Nu este ceva mega complicat, ci încerc să urmăresc unde se duc banii mei, începând cu cheltuileli fixe ( întreținere, abonamente, grădiniță copilului, etc) și terminând cu cele variabile ( vacanțe, îmbrăcăminte, ieșit în oraș, etc). În momentul în care știu pe ce dăm banii, ne este mult mai ușor să economisim, întrucât ne mai întrebăm încă o dată dacă chiar ne sunt necesare toate sau unele sunt doar mofturi.

2.Contul de economii

De vreo câțiva ani, încercăm să ne ghidăm după doua reguli importante: #farabaniaruncati si regula 50-30-20, care nu fac altceva decât să ne ajute să “dovedim” bugetul familiei. Pentru a nu arunca banii aiurea, îi împărțim pe 3 mari categorii. Practic 50% din buget se duce pe necesități ( asta îmi arată si excelul meu :)) ), 30% pe diverse lucruri pentru sufletul nostru și restul intră în contul de economii. Acest cont ni l-am făcut acum câțiva ani și chiar dacă, de exemplu, într-o lună apar niște cheltuieli neprevăzute și nu reușim să punem procentul stabilit, încercăm totuși să lăsăm ceva acolo. De asemenea, l-am învățat și pe cel mic să își țină bănuții în pușculiță, iar atunci când dorește ceva anume să vină și el să completeze din economiile sale .

3.Evitarea penalităților

Suntem destul de atenți cu scadențele facturilor și mereu plătim la timp, astfel încât să nu fim nevoiți să plătim penalități și să umblăm la economii. Cred că nu este familie care să nu fi experimentat plata unei amenzi de circulație care nu face altceva decât să dea cash flow-ul peste cap. Totodată, încercăm să profităm de bonificatiile oferite dacă plătim înainte de termen, așa cum este cazul impozitului pe cladiri. Este important să profiți de orice oportunitate.

4.Lista de cumpărături

Știm cum funcționează mersul la magazin după un anumit lucru, însă sfârșești prin a cumpără alte 3 pe lângă, motiv pentru care la noi lista de cumpărături este sfântă. Nu de alta, dar până ajungi să vezi luminița de la casa de marcat, te învârti prin toate raioanele și este aproape imposibil să nu “te agăți” de ceva. Eu cad în această “capcană”, motiv pentru care încercăm să ne ducem cu lista după noi, dar și cu stomacul plin astfel încât să nu fim tentați de toate nebuniile care ne ies în cale.

5.Pune deoparte la fiecare achiziție

Fie vorba între noi, mi-am zis mereu că dacă aș primi și eu înapoi măcar 1% din tot ce cumpăr, m-aș declara mulțumită. Ce să vezi? Ai grijă ce îți doreșți că s-ar putea să ți se întâmple. Dacă până acum ceva vreme puneam 50 de bani într-o pușculiță pentru fiecare mers la cumpărături, a venit vremea să ne “updatam” și noi o leacă. Auzisem despre conceptul de cashback , considerat noul trend în materie de cumpărături online. Practic, atunci când cineva plasează o comandă pe site-ul unui magazin partener, platforma de cashback primește din partea magazinului un comision pe care apoi îl împarte cu clientul. Am văzut că sunt mai multe astfel de platforme printre care și CashClub pe care deja o foloseau niște prieteni.

Evident că m-a făcut curioasă și mi-am descărcat-o și eu . Acum, o dată instalată aplicația, să te ții nenică….800! 800 de magazine de unde să tot cumperi online, da’ să și primești bani înapoi. Magazinele partenere fac parte din categorii precum moda, sanatate, calatorii, alimente si bauturi, etc.

Partea asta cu primitul banilor este cea mai tare chestie, pentru că toată lumea are doar de câștigat. Economistul din mine deja vede niște bani frumoși strânși până la sfarsitul anului, mai ales că în funcție de magazinul de unde fac cumpărăturile pot să primesc un procent  între 1% și 30%  din total comezii plasate.

Am continuat să “mă joc” în aplicație și să văd ce minunății mai ascunde și am dat de “ Comparatorul de prețuri”. Acesta selectează cele mai bune prețuri de pe piață aferente magazinelor partenere, iar dacă acest lucru nu este suficient, aplicația mai vine și cu o categorie de promoții.

Am profitat de faptul că trebuia să îmi cumpăr un rucsac nou și am făcut prima achiziție de pe Answer (unde am prins și reducere). M-am uitat pe ceas și în maxim 10 minute de la comandă pe Answear, deja primiseam cashback-ul în contul meu.

Am crezut că asta este tot, daaaaaar, pentru că mereu există un dar, dacă îți instalezi extensia de browser pentru Chrome, aceasta te va anunța atunci când eșți pe site-ul unuia dintre magazinele partenere, putând astfel să-ti încasezi cashback -ul. Cam cât de tare poate fi? Practic, e că și cum ai avea asistenta ta  personală (am crezut că doar dacă voi fi director sau ceva de genul voi avea asa ceva, da’uite că se poate și altfel 😅) care te ghidează să cumperi inteligent și astfel să economistesti pe termen lung.

Pentru că i-a surâs ideea și soțului, i-am trimis linkul de referral (un link personalizat pe care îl primește fiecare utilizator al platformei) pentru a-și creea cont, iar la prima lui achiziție validă, atât eu cât și el vom primi în cont câte 30 de lei. Practic el, mă ajută să economisesc, iar eu îl întâmpin cu un cadou de bun venit. Cu alte cuvinte, pe lângă comisionale standard aferente fiecărei achiziții, mai avem încă două posibilități prin care putem să ne creștem economiile:

  • recomandarea platformei Cashclub cu ajutorul link-ului de referral, primind astfel 30 de lei pentru fiecare persoană care își creează cont de pe acest link și are o comandă validă
  • încasarea cashback-ului pentru comenzile altor persoane. Atunci când accesezi un magazin partener din aplicație vei vedea că apare un link pe care îl poți copia și trimite mai departe. Astfel, dacă cineva va cumpăra de pe acest link , tu vei încasa bonusul aferent comenzii (funcționează la fel ca și cum tu ai fi plasat aceea comandă)

Sper că aceste 5 moduri de a economisi inteligent să vă fie de folos și să contribuie la creșterea economiilor voastre.

Voi ce metode de economisiere puneți în practică?

Articol scris pentru competiția Spring SuperBlog 2021

Sursa foto : cashclub.ro, Unsplash, poză arhivă personală , infografic realizat cu Canva, video realizat cu KineMasterLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *