Măsuri de igienă într-un salon de înfrumusețare înainte și în timp de pandemie
Știm cu toții cât de important este să avem un mediu curat și igenizat, atât acasă cât și în locurile publice pe care le frecventăm. Mama a avut grijă ca încă de mică să mă învețe să păstrez curățenia în casă, dar mai ales la baie și bucătărie. Nu înțelegeam atunci de ce aceste două încăperi sunt mai cu moț, dar mi-am răspuns singură mai târziu. Atunci când ai un musafir și vine. de exemplu, la cafea, acesta fie că va sta în bucătărie, cu siguranță va mai trece și pe la baie, cel puțin pentru a se spala pe mâini când vine de afară. Practic, sunt cele mai frecventate încăperi din casă, motiv pentru care trebuie să le păstrăm igenizate atât pentru noi, când și pentru musafirii noștri folosind cele mai bune produse de curățenie. Același lucru se întâmplă și cu instituțiile publice, saloanele de înfrumusețare, spitalele, cabinetele medicale care trebuie să fie mereu igenizate, datorită traficului mare de persoane, care pot răspândi rapid microbii și astfel să ne îmbolnavim în timp ce ne ducem să ne tundem sau să ne facem un consult la stomatolog.
Având în vedere pandemia și cum dintr-o dată lumea a fost mult mai precaută în ceea ce privesc metodele de igienă, masca și dezinfectantul au devenit două accesorii nelipsite în vremea lui 2020. Mi-am dorit că în acest articol să fac o comparație privind măsurile de igienă practicate înainte, dar și acum în plină pandemie în cadrul unui salon de înfrumusețare care a reușit să îmi capete încrederea de câțiva ani buni, pentru a vedea exact negru pe alb ce se face în plus acum.
În primul rând știm cu toți că un salon de înfrumusețare trebuie să respecte anumite norme de igienă, astfel încât atât clienții, cât și personalul să fie în siguranță. Mai mult, dacă încăperea nu este curată și plăcută ochiului, atunci parcă nici măcar nu îți vine să intri și să apelezi la vreun servicu de-al lor, iar dacă ai apucat să intri cu siguranță nu vei mai reveni. Salonul meu de cartier a reușit să mă țină aproape datorită faptului că m-am simțit de fiecare dată comfortabilă cu modul lor de lucru, cu faptul că deși este unul mic, “fără fițe”, este curat și igenizat datorită consumabilelor de înaltă calitate pe care orice companie sau institutie le poate găsi pe Medicale-Shop.ro, un magazin virtual dedicat exclusiv acestora. Au o experiență de peste 20 de ani, importând și comercializând următoarele produse:
- consumabile medicale: mănuși chirurgicale, seringi de unică folosință, ace seringă, leucoplast, plasturi, branule, perfuzoare, fașă din tifon, tifon, comprese sterile, spatule (abeslanguri), electrozi EKG / testare efort, hârtie termică, hârtie EKG, gel ecografii etc.
- consumabile pentru laborator: sisteme de recoltare, eprubete, urocultoare, coprorecoltoare, tampoane exsudat faringian; recipient PP înțepătoare, saci pericol biologic, cutii incinerare deșeuri, etc.
- articole de unică folosință: halate de protecție, botoși, bonete, mănuși chirurgicale, mănuși examinare latex/nitril, huse din material nețesut
- articole din hârtie: cearceaf din hârtie, prosoape de hârtie pliate, role prosop din hârtie, hârtie igienică, șervete, aleze, scutece, etc.
- dezinfectanți medicali: dezinfectant pentru mâini (Softaman, Promanum), dezinfectant pentru suprafețe și instrumentar (Ventisept M+), șervete dezinfectante Clinell,etc.
Măsuri de igienă într-un salon de înfrumusețare
1. Spălarea mâinilor
Un prim plus care mi-a atras atenția în acest salon îl reprezintă igiena mâinilor cat mai des.Când un angajat al salonului urma să se ocupe de următorul client, nu făcea acest lucru până când nu își spala mâinile cu săpun sau un produs antibacterian. Acesta acțiune de 20 de secunde este mama igienei, iar pentru mine a fost un super plus atunci când am ales să rămân client fidel acestui salon. Totodată, pentru uscarea mâinilor folosesc prosoape de hârtie pliate păstrate într-un mod igienic în interiorul unui dispenser profesional, alaturi de cel pentru dezinfectant.
2.Curățarea zonei de lucru
De fiecare dată când m-am dus la salon, coafeza curăța zona, dezinfecta și ștergea suprafețele astfel încât totul să fie curat. Mi-a plăcut mereu ideea că se face acest lucru în fața mea, creendu-mi astfel o stare de comfort. Mai mult, acestea șterg atât scaunul cât și oglinda cu un dezinfectant de suprafețe. Deși la prima vedere par câteva lucruri mărunte, acestea oferă salonului un aspect îngrijit, dar și o reputație bună în ceea ce privesc practicile de igienă.
3.Dezinfectarea/ Sterilizarea ustensilelor
Ustensile precum foarfeca, perie sau oricare alte instrumente de cosmetică sunt sterilizate după fiecare client cu ajutorul unei soluții antiseptică destul de puternică ( au am întrebat acest lucru pentru că cine mă cunoaște știe că am paranoile mele, dar prevenția ne apară de multe nefăcute). De asemenea, era la îndemână și borcanul cu “poțiunea magică” albastră ( dezinfectant) unde erau păstrate parte din ustensile des folosite, iar atunci când se întâmplă ca foarfeca să cadă pe podea în timpul tunsului, în salon există mai multe ustensile sterilizate, astfel încât clientul să nu fie nevoit să aștepte până se sterilizează. Mai mult, au în dotare și o lampă bactericidă UV utilizată pentru dezinfecția aerului și suprafețelor bazat pe tehnologia luminii ultraviolete de tip UV-C.
Am revenit în acest salon de cartier pentru că am fost mulțumită de serviciile oferite, dar și datorită modului în care se “gospodăresc”. Nu au prosoape din material textil, ci doar consumabile din hârtie pe care le găsești la tot pasul și nu este de mirare având în vedere că principala caracteristică a acestora este de a fi de unică folosință, fiind igienice și ușor de reciclat, evitând astfel înmulțirea microbilor. Studiile realizate au arătat că dacă nu ne uscăm cum trebuie pe mâini, atunci riscul de contaminare este mai mare și este de preferat să ne ștergem mâinile utilizând prosoape de hârtie pe care le putem folsi individual sau folosind un dispenser profesional pentru a evita astfel orice risc de contaminare, motiv pentru care în salon nu există un uscător de mâini care poate fi un adevărat purtător de microbi. Pot să spun că mi-ar fi plăcut ca zonele și ustensilele curate și dezinfecatate să fie cumva semnalizate, astfel încât sa fie scris cât de des se întâmplă acest lucru ( este strict legat de paranoia mea:)) )
Măsuri de igienă într-un salon de înfrumusețare în timp de pandemie
Acum în pandemie s-au mai adunat câteva măsuri în plus la cele de mai sus, unele fiind reglementate prin lege, tocmai pentru a opri răspândirea acestui virus.
1.Programare obligatorie
Deși și până acum făceam programare pentru a beneficia de serviciile acestora, acum a devenit obligatorie, astfel încât să nu existe persoane care să aștepte în interiorul salonului, asigurându-se astfel o suprafată minimă de 4 mp pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 m între persoane. Mai mult, dacă înainte puteai să beneficiezi de serviciile lor fără programare, acum trebuie să existe un timp pentru că personalul să igenizeze și dezinfecteze locul pentru a primi următorul client.
2.Purtarea măștii de protecție
Conform reglemenatrilor în vigoare, întreg personalul trebuie să poartă mască, asemenea si in cazul clienților. Măștile de protecție trebuie schimbate la un interval de cel mult 4 ore, iar încăperea să fie aerisită din 2 în 2 ore. O idee pe care urmau să o pună în practică era asigurarea unui mic kit de igienă pentru clienți, care să conțină masca de unică folosință și șervețele dezinfectante. Mi s-a părut o idee bună!
3.Dezinfectantul de mâini
De această dată, dezinfectantul era peste tot, la intare în salon, lângă scaunul unde urma să se așeze clientul și în toate celelalte zone (masaj, pedichiura și manichiura, frizerie).
4. Reduceri
Situația economică nu este prea roz, motiv pentru care salonul a încercat atragerea clienților prin diferite reduceri și promoții. Din punctul meu de de vedere a fost o măsură mai mult decât binevenită, de care încă nu am profitat, dar nu este timpul pierdut.
5.Panou despărțitor plexiglas
O măsură suplimentară ( întâlnită mai peste tot acum ) au fost aceste panouri despărțitoare din plexiglas transparent, întâlnit mai ales in cazul manichiurii. Nu apelez la acest serviciu, dar alături de viziere cred că sunt mai mult decât necesare pentru și mai multă siguranță.
Pe lângă aceste măsuri, înainte de intrarea în salon, îți poti dezinfecta încălțămintea cu ajutorul covorului antibacterian. Atât la intrarea în salon, cât și în interior, sunt informări cu principalele măsuri de igienă, iar atunci când am întrebat cum gestionează această perioadă mi-au spus că este destul de greu, dar își alocă timp suficient între clienți datorită programărilor și au mereu o listă atât cu consumabilele medicale, dar si cu cele de hârtie pe care au grijă să o actualizeze cât de des atfel încât să nu rămână fără ele. Dintre principale produse erau trecute:
- mănuși de unică folosință
- dezinfectant și săpun
- prosoape de hârtie
- detergenți și alte produse de curățenie și dezinfecție
- role cearceaf hârtie
- covorașe antibacteriene
- dezinfectant pentru ustensile
Eu una m-am simitit în siguranță de fiecare dată când am fost în acest salon, iar în pandemie am fost de două ori și deși prima oară am avut emoții pentru că nu peste tot se respectă măsurile impuse, după ce am văzut că totul este în regulă începând de la consumabile, curățenie, aerisirea încăperii, respectarea distanței, m-am relaxat în voie.
Este important să ne simțim în siguranță atunci când pășim în diverse locuri publice unde există un trafic mare, iar riscul de răspândire al virușilor este unul ridicat. Pentru mine ar conta foarte mult dacă după ce trecem cu bine de această perioda dificilă, o parte din măsurile avute acum în vedere ar continua și după pandemie și mă refer aici la evitarea aglomerației într-un spațiu închis, să rămână dezinfectantul la îndemână sau programarile sa fie obligatorii măsuri care nu fac altceva decât să ne ajute pe toți.
Voi vă simțiți în siguranță când frecventați locurile publice?
Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2020
Sursa foto: Unsplash, Medicale-Shop.ro
De acord!Trebuie sa ne simtim in siguranță acasă si in locurile publice pe care le frecventam.Sunt gesturi de bun simt care trebuie sa le facem din respect pentru noi dar și pentru ceilalți.Daca fiecare vom tine cont de acestea totul va fi bine!