E sărbătoare când bradul e împodobit!

E sărbătoare când bradul e împodobit!

Decembrie este una dintre lunile mele preferate. Sunt îndrăgostită fără scăpare de Crăciun. Chiar dacă am 30 de ani, aștept această perioadă cu aceiași intensitate și bucurie ca atunci când eram mică. Ai mei au reușit să îmi lase o moștenire aleasă prvind Crăciunul, pe care am purat-o cu mine mereu. Mă activez instant începând cu întâi ale lunii când văd în fața ochilor doar brazi de Crăciun. Exact! E ziua când după ce ne uităm toți trei la parada de Marea Unire, inecep să răsune în casă colindele, miroase a biscuiți cu vanilie și portocală siiiii împodobim bradul. Luăm cutiile “puse sus” cu toate decorațiunile de Crăciun, și uite așa se scrie o nouă filă în povestea noastră. Acesta este momentul în care mă las dusă de val și de magia pe care o aduce Decembrie. Am crezut foarte mult timp în Moș Crăciun, atât de mult încât atunci când eram mică mi se părea că îl văd pe cer zburând în sania trasă de reni sau chiar mantia roșie după ce descopeream cadourile primite. Să fi fost oare doar în imaginația mea de copil sau să fie credință mea atât de mare în El ? Îi scriam Moșului în fiecare an, iar acum fac același lucru cu Alexandru. Mereu s-a ținut de cuvânt și mi-a adus ce mi-am dorit ( bine, nici eu nu eram prea pretențioasă).

Cel mai tare cadou pe care l-am avut vreodată și pe care mi l-am dorit din tot sufletul l-am primit acum 16 ani. Este vorba despre un cățel de plus, Puricosu’ ( așa i-am pus numele) pe care l-am îndrăgit de cum l-am văzut în supermarketul de unde mă duceam să cumpăr pâine. Mă duceam zilnic să cumpăr pâine de acolo numai să îl mai iau în brațe puțin…până când s-a prins mama de ce întârziam. Am fost extrem de tristă, am plâns cu suspine, când m-am dus într-o zi și nu l-am mai găsit. A fost una din cele mai mari dezamăgiri ale mele, dar care s-a șters rapid când Puricosu’ a apărut sub brad în Ajun de Crăciun. Spun mereu că este cel mai deștept cățel de plus, care a absolvit cu brio liceul, ba mai mult, a gustat și din viața de cămin pentru că evident l-am cărat peste tot cu mine. Acum și-a găsit locul in camera celui mic, de unde îl veghează mereu.

Mi-ar plăcea enorm că spiritul Crăciunului să fie prezent tot timpul anului. Să răspândim bucurie în stânga și-n dreapta, să fim mai solidari și empatici unii cu ceilalți, să dăruim mai mult, nu doar cadouri, ci din lucrurile mici, dar neprețuite precum un zâmbet, o vorbă bună. Știu că în această perioadă totul este un pic mai special și parcă entuziasmul nu mai este atât de mare, dar acesta este un motiv în plus pentru care vreau să am casa frumos decorată și luminată, cu luminițe mii și mii, zâmbetele și bucuria alor mei. Vreau să fiu recunoscătoare și să privesc doar partea frumoasă: suntem sănătoși, în casa noastră, putând să ne bucurăm împreună de magia sărbătorilor adusă mai ales de bradul frumos gătit de sărbătoare și de îmbrățișările și chiotele de fericire ale lui Alexandru.

Tocmai pentru că îmi place atât de mult această perioadă, îmi doresc să țină cât mai mult, motiv pentru care dacă treci în vizită pe la noi în februarie, putem să stăm de vorbă la o ceașcă de ceai lângă…brad. Așa se întâmplă dacă ai în dotare un bradut artificial pe care îl poți găsi cu ușurință pe e-sarbatoare. Credeți-mă că veți avea de unde alege, mai ales că brazii lor sunt produse premium, au aspect real și sunt fabricați în U.E., respectând cele mai stricte norme de calitate, fiind comercializați exclusiv în magazinul lor online sau în showroom-ul din București. Mai mult, nu veți găsi nici un brad de Crăciun cum este al lor în magazinele mari (Dedeman, BricoStore, Metro, Jumbo, Hornbach, Leroy Merlin etc.) și nici pe magazine online tip marketplace.

De ce am ales bradul artificial în favoarea celui natural?

1.În primul rând, la cât sunt de defrișate pădurile noastre, parcă îmi vine să mă gândesc de două ori înainte de a cumpără un brad natural, chiar dacă știu că sunt plantații de brazi fix pentru tăierea acestora de Crăciun. Cred că este mai bine să lăsăm natura în pace și să nu o deranjăm pentru un moft de sezon. De asemenea, brazii artificiali sunt prietenoși cu mediu, iar studiile realizate au arătat că dacă refolosim brazii artficiali cel puțin 10 ani, aceștia vor avea un impact favorabil asupra mediului. Trebuie în schimb să avem grijă cu depozitarea acestora. Eu îl păstrez într-un sac, acoperit bine, pe care îl păstrez într-un loc răcoros și uscat. De asemenea, e recomandat ca bradul artificial să fie din polietilenă sau plastic PE. Plasticul PE este reciclabil și mai durabil, oferind un aspect aproape identic cu cel natural.

2. Un alt motiv este siguranța. Pare ciudat la prima vedere să te gândești ce ar putea să fie atât de periculos la un brad, dar am auzit cu toți despre momentele când brazi au fost în…flăcări. Brazii artificiali sunt fabricați din materiale rezistente la foc, făcându-i astfel mult mai siguri decât cei naturali.

3.Când ai un brad artificial economisești timp în ceea ce privește partea de curățenie pentru că nu mai stai mereu să strângi acele căzute pe covor sau parchet. Mai mult, dacă ai vreun bebe ștrumf care umblă de-a bușelea este mult mai indicat un brad artifical, astfel încât să nu se înțepe în acele căzute pe jos sau să le ia pe post “de gustare”.

4 .Are o durată de viață mai mare comparativ cu unul natural ( practic nici măcar nu are rost să mai fac vreo comparație). Nu își pierde culoarea, nu se ploștesc crengile, fiind “ca nou” în fiecare an. Mai mult, poți să alegi din diferite modele de brazi de Crăciun: brazi clasici, colorați, 3D, ninși, cu conuri, cu vâsc, etc.

5. Chiar dacă la început pare că dai o avere pe un brad artficial ( prețul fiind direct proporțional cu dimensiunile alese, designul acestuia , etc) de fapt faci o adevărată economie, pentru că nu vei mai da nici un ban pe brazi o perioada bună de timp. Deși piața este plină de o groază de tipuri de brazi artificiali, din punctul meu de vedere este important să alegem unul de calitate superioară pentru că oricum îți vei scoate liniștit investiția în anul următor. Chiar dacă ești tentat să cumperi un brad artficial mai ieftin, trebuie să ai în vedere că aceștia pot elimina substanțe nocive, mai ales în contact cu instalația de pom.

Bradul este piesa centrală de Crăciun și toată familia se adună în jurul lui, motiv pentru care trebuie să îl alegem pe cel mai cel, care să fie pe placul tuturor ( mai ales al prichindeilor). Este destul de dificil să alegi bradul perfect, având în vedere că există cel puțin 5 tipuri de brazi artificiali:

  • brazi din PVC ( deși nu sunt prea prietenoși cu mediul din cauza PVC-ului care este un material sintetic poluant)
  • brazi din PE întrucât seamănă foarte mult cu bradul natural, iar materialul este mai puțin poluant
  • brazi pentru afară ( sunt speciali creați pentru decorarea curții exterioare și nu numai, având o structura metalică foarte rezistentă)
  • brazi cu instalație încorporată ( au fibră optică luminoasă care oferă bradului un luminat frumos)
  • brazi cu zăpadă ( datorită zăpezii artificiale oferă bradului un aspect de nins ca în povești)

Noi am ales unul din material PE , de culoare verde, cu o înălțime medie și cu ace scurte pentru că mie îmi place să pun cât mai multe decorațiuni în brad, iar acestea se văd mult mai drăguț atunci când există un pic mai mult spațiu între crengi. Îl avem de trei ani și arată impecabil.

Acum că am povestit despre bazi și Crăciun, parcă mi s-a făcut poftă de fursecurile cu vanilie și de colinde. Abia aștept să încep Marea Decorare de Crăciun. Tu ești nerăbdător să vină Crăciunul?

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2020

Sursa foto : e-sarbatoare.ro, poze din arhiva personală ediate cu Canva și Snapseed, UnsplashLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *