Dulceața de ardei iute – un pas spre antreprenoriat

Dulceața de ardei iute – un pas spre antreprenoriat

Povestea “Tradiții și Delicii” a început acum vreo doi ani cu o pagină de facebook și cu multe bunătăți de casă, pregătite de mama începând cu diferite gemuri precum vișine, mure și caise, dar și câteva tipuri de dulcețuri alese: trandafiri, afine, cireșe sau ardei iute, toate meșterite după rețete știute numa’ și numa’ de ea. Ne-am dorit să facem un mic pas spre antreprenoriat, dar pe care, din păcate, l-am pus puțin pe lista de așteptare având în vedere condițiile actuale. Sunt însă încrezătoare că acest proiect va prinde “iute” avans, mai ales că am bifat in mare parte toate aspectele importante pentru această mică afacere de familie.

De la ardei la dulceață

Mama are multe idei și mai mult de atât reușește să le pună și bine în practică, mai ales pe partea de bucătărie. Testează, incearcă și combină până când ajunge la gustul care o definește, dar care place atât de mult tuturor. Sigur mai adaugă ea ceva în plus, dar voi află eu ce :)). Așa a apărut dulceața de ardei iute, o combinație inedită, dar gustoasă. Primii noștri degustători au fost prietenii apropiați și colegii, cărora le-a plăcut gustul tradițional păstrat în borcane dichiste, începând astfel să cumpere de la noi. Ne-am entuziasmat când am văzut că dulceața de ardei iute a devenit cel mai cerut borcan din cămara noastră, moment în care ne-am gândit că poate ar fi timpul să trecem la nivelul următor și să amenajăm un spațiu pentru producție. Începusem deja să ne facem planuri și calcule despre cum am putea să avem pentru început o mini fabrică și să ne concentrăm pe producția unui singur produs, și anume această dulceață de ardei iute, pe care clienții să aibe posibilitatea de a o comanda online (parcă presimțisem că vine pandemia).

Aveam locul pe care urma să îl prezentăm unor reprezentați de la DSV pentru a le explica exact ce dorim să facem și dacă este potrivit pentru această mică afacere și totodată să ne ajute cu câteva sfaturi pentru amenajarea acestuia, astfel încât să corespundă standardelor. Știam exact cum va arăta eticheta pentru dulceață, cu influențe tradiționale, potrivită pentru a defini “tradiții și delicii”, un deliciu sub capac. Avansasem destul de mult cu tot ce înseamnă partea de pus pe hârtie, documentare, echipamentele necesare și tot ce ține în mare parte de producția și comercializarea unui borcan de dulceață. Inițial ne gândisem și la varianta de a închiria o hală unde să ne desfășurăm activitatea, dar cum simțul de proprietate este bine înrădăcinat, am zis că mai bine ar fi să avem una a noastră unde să putem produce, dar și depozita produsele și materia primă.

De la vânzarea către prieteni la construcția unei hale

Am întrebat câțiva prieteni cine ar putea să ne ajute cu construcția unei hale, am căutat și pe net și am găsit varianta pe care noi am considerat-o cea mai bună: hala industrială de la Frisomat. De ce ne-a atras atenția? Având în vedere că eram la început de drum am vrut să mergem la sigur și să aducem în echipa noastră oameni profesioniști, cu experiență și principii bine conturate. Îi recomandă atât experiența (peste 24 de ani pe piața din România și peste 40 de ani în Belgia, unde este firma mamă) avand un portofoliu remarcabil, cu peste 900 de hale metalice pentru 860 de clienți/ parteneri, reușind să construiască/ acopere peste 960.000 mp în România. Sunt niște cifre impresionante, iar mărturiile clienților susțin performanța acestora.

Mai mult, Frisomat România este printre puținele companii de construcții de la noi din țară care acoperă întreaga parte de construcție :

  • Proiectare
  • Producție
  • Livare
  • Construcție/ Montare hale metalice

Practic pentru cineva la început de drum sau care dorește să își extindă afacerea, Frisomat este un partener care “pune umărul” la treabă. Astfel, ne-am gândit că ei ne-ar putea ajuta cu tot ce înseamnă proiectarea, producerea, montarea și livrarea unei hale metalice, având ca destinație o hală de producție, dar și un spațiu generos de depozitare, motiv pentru care am considerat că o suprafață de aproximativ 150- 200 mp (puteți alege orice deschidere utilă de până la 60 m și diverse înălțimi în funcție de necesitățile) ar fi mai mult decât suficientă pentru noi. Nu am ales întâmplător o hală metalică, ci pentru faptul că prezintă mai multe avanataje precum:

  • opțiuni de personalizare : o paletă variată de culori variată, diferite accesorii (uși pietonale, secționale, culisante, luminatoare, trape de fum, etc.),  copertine, planșee intermediare (etaj) sau pereți anti și/sau rezistenți la foc
  • un timp mai rapid de realizare comparativ cu o hală clasică de beton sau cărămid (o demonstrează și video de mai jos)
  • costuri de mentenanță foarte mici (aproape zero) întrucât această hala metalică este modulară, putând astfel să se extindă în timp, cu o investiție minimă

Ținând cont că această hală este o investiție importantă, am vrut să ne asigurăm că tot ce înseamnă materie primă, echipamente și producție vor fi depozitate, respectiv realizate într-un loc spațios, luminos și bine izolat, având în vedere o parte din soluțiile tehnice oferite de Frisomat:

1.Respectarea termenelor de finalizare

2. Raportul preț – calitate

3.Dotarea halei cu o consolă de fronton, oferind astfel un aspect deosebit intrării, dar și cu uși mari de acces

4.Pereți și acoperiș termoizolati cu panouri sandwich cu polistiren 100mm mm

5. Luminatoare translucide montate în acoperiș pentru și mai multă lumină

6. Asigurarea unui climat controlat datorită izolației

Am găsit pe site-ul lor mai multe randari, studii de caz, dar și multe filmulețe video , astfel încât să îmi pot face o idee despre cum ar urma să arate minifabrica “Tradiții și Delicii” și pot să spun doar atât: abia aștept să continuăm acest proiect. Este mai mult decât important să pornești la drum cu oamenii potriviți, care să te îndrume, dar care să te poată și ajuta în materializarea viselor tale. Sper că acest articol să îți fie de folos dacă și tu ești la început de drum cu afacerea ta sau deja ești antreprenor și vrei să te extinzi.

P.S. Pentru și mai multe informații și noutăți puteți intra pe site-ul lor, dar și pe pagina de facebook Frisomat România.

Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2020

Sursa foto : Frisomat.ro, pagina de facebook  Frisomat, poze din arhivă personală ediate cu Canva și Snapseed, Unsplash



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *