Obiceiuri si traditii de Rusalii

Obiceiuri si traditii de Rusalii

Crestinii sarbatoresc azi, la 50 de zile de la Invierea Mantuitorului, Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant. Se spune ca cine nu respecta aceasta zi, va avea de-a face cu Ielele care provoaca asa zisa boala ” luatul din Rusalii”, insa satenii se aparau purtand la ei anumite plante precum leustean, avrameasa sau odolean. Exista astfel multe obiceiuri si traditii de Rusalii, in functie de fiecare zona din tara.

De exemplu, la noi in Oltenia, se merge la biserica cu frunze de nuc pentru a fi sfintite, pe care crestinii le pun apoi la icoane sau la tocul usii, acestea avand puterea de a alunga spiritele rele. Tot in aceasta zi, femeile merg la cimitir si aseaza pe mormintele celor dragi cosuri pline cu mancare pregatite pentru a fi date de pomana. In traditia populara se spune ca mortii nu trebuie sa plece cu mana goala pentru ca se supara.

Un alt obicei din zona noastra este Calusul ( am povestit aici cum era pe vremea bunicii de Rusalii), un dans tamaduitor, care are loc in a doua zi de Rusalii cand este si spalatul de picioare (obicei care semnifica smerenia gazdelor).

Acestia asteptau copii si adulti deopotriva cu ligheanul asezat pe foi de lipan, nuci si usturoi in mijlocul curtii. Sunt spalati cu sapun de casa, iar apoi primeau colarez ( un amestec din lapte fiert cu faina si zahar), gogosi sau ce alte bunatati mai avea gazda pregatite. Dupa ce terminau de mancat, la plecare, unul dintre ei primeau “codru” de sapun.

In zona Ardealului are loc “impanatul boului“, obicei ce consta in impodobirea unui bol cu diferite ornamente din flori si plimbarea acestuia pe ulite satului. Preotul sfinteste intreg alaiul atunci cand acesta ajunge in fata bisericii, dupa care animalul este eliberat, iar o fata tanara va trebui sa il stapaneasca si sa ocoleasca o masa de trei ori. Traditia spune ca aceea fata va urma sa se casatoreasca anul urmator. Tot in Ardeal exista si obiceiul “udatului nevestelor” in a doua zi de Rusalii, pentru ca acestea sa fie sanatoase si frumoase tot restul anului.

Foto credit: Theodor Vasile, Unsplash

Sursa: “Traditii si obiceiuri din judetul Olt” – dr. Georgeta Stoica si Rada IlieLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *