Obiceiuri si traditii in ziua de Inaltare

Obiceiuri si traditii in ziua de Inaltare

Astazi, la 40 de zile de la Paste, sarbatorim Inaltarea Domului. Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta in popor de Ispas sau Pastele Cailor. Se spune ca pe langa mucenicii care L-au vazut pe Mantuitor atunci cand s-a ridicat la Cer ar mai fi fost cineva care L-a vazut, un cioban pe nume Ispas. Exista o multitudine de obiceiuri si traditii in ziua de Inaltare.

In aceasta zi in fiecare casa crestina se simte bucuria adusa de aceasta sarbatoare, astfel ca totii membrii familiei se saluta de la mic la mare cu “Hristos a Inaltat” si ” Adevarat a Inaltat”. Fiecare gospodina a pregatit una alta si a inrosit oua, fiind ultima zi din an cand se mai mananca oua rosii.

Traditia spune ca este bine ca oamenii sa isi lege frunze de nuc la brau pentru ca si Mantuitorul ar fi purtat in momentul Inaltarii. De asemenea, femeile nu imprumuta in aceasa zi sare pentru ca exista credinta ca vacile nu ar mai da lapte, iar casa ar vui.

Batranii spun ca pentru a avea o recolta bogata atunci e bine sa se semene pamantul pana in ziua de Inaltare. Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac precum leusteanul, alunul, pelinul, iar in unele zone ale tarii oamenoi “se bat” cu frunze de leustean pentru a fi feriti de boli.

Hristos s-a Inaltat!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *