Spalatul de picioare, obicei de Rusalii

Imi place tare mult sa o ascult pe mamaie cand imi povesteste obiceiuri de pe vremea ei. Are glasul tremurand, plin de emotie si de dor. Una dintre povestile din tolba ei este despre spalatul de picioare, obicei de Rusalii, dar si despre cum sarbatoreau aceasta zi, mare prilej de joc si voie buna.
Prima zi de Rusalii
In prima zi de Rusalii, la fiecare casa veneau calusarii (11 la numar) impreuna cu mutul (purta masca si era imbracat cu fusta, imbrobodit cu basma si cu ciumagul la purtator). Era bine sa se joace calusul. Batranii satului spuneau ca acesta alunga spiritele rele, calusul avand astfel un rol tamaduitor. Cum nici broasca nu canta pe uscat, nici calusarii nu erau mai prejos, asa ca gazdele plateau jocul.
A doua zi de Rusalii
In a doua zi de Rusalii, dis de dimineata, cete de copii veneau cu spalatul de picioare la fiecare casa. Gazda era pregatita si ii astepta cu ligheanul, in mijlocul curtii, asezat pe un pat de foi de lipan, nuci si usturoi. Copii erau spalati cu sapun de casa, spalatul de picioare avand ca semnificatie smerenia gazdelor, dar si inlaturarea spiritelor rele, avand in vedere ca, potrivit credintei populare, Rusaliile erau considerate spirite malefice.
Dupa aceea, copii primeau colarez (un amestec de lapte fiert cu faina si zahar), biscuiti, covrigi si gogosi. Credeati ca am uitat se cei mari? Nici pomeneala! Dupa ce-si luau bunatatile, copii plecau, venind in urma lor oamenii mari. Se intindea masa mare in curte cu vin, gogosi si colarez. Dupa ospat, plecau fiecare acasa, mancau pranzul, iar apoi se intalneau din nou la drum, la divan.
Si eu am avut norocul sa merg cu spalatul de picioare, obicei de Rusalii de care mi-a fost mereu drag. Acum ma bucur de gustul colarezului care pastreaza vii aceste amintiri.

P.S Reteta de colarez e una pe care eu am preluat-o de la mamaie si am incercat sa o adaptez, sa fie potrivita si pentru cei mici. Laptele ( 1L) se pune la fiert, la foc mic, impreuna cu zaharul sau mierea ( folositi in functie de gust). Intr-un castron amestecam 7-8 linguri zdravene de faina cu 100ml de lapte. Acest amestec il adaugam peste lapte si il incorporam cu ajutorul unui tel. Amestecam continuu pentru a nu se forma cocoloase. Puteti adauga si diferite arome precum vanilie sau coaja de lamaie. Colarezul este gata cand capata consistenta unei budinci.?
Frumoase obiceiuri de Rusalii ! In fiecare an particip la spălatul de picioare ! Chiar e frumos ,să vezi cum se umple curtea de toti copii de pe ulița si se bucura de bunstatile pe care le ofera gazda ! La anu te astept sa vii cu Alexandru sa va spele nasica pe picioare !
Este un obicei foarte frumos!Se umple curtea de pitici veseli .Galagia lor te umple de bucurie si parca te intoarce inapoi in timp.Te vezi copil,cu picioarele goale,pantalonii,,sumeti,,(ridicati) sa nu i ude gazda cu apa din lighean….Frumos…Obicei drag sufletului meu!Sper sa ramana!