Pasca fara aluat cu branza dulce si stafide ( fara gluten si zahar adaugat)
Nu are rost sa va spun cat de dor imi este de ai mei, de mamaie si de noi toti laolata, dar astept cu nerabdare sa ne vedem si sa ne strangem cat putem de tare in brate cat sa stinga tot dorul. Am inceput sa fac din pregatirile pe care mama le face de cand ma stiu. Nu exista Paste fara salata de boeuf, ouale rosii, cozonaci, dar si Pasca. Astazi am pregatit pasca fara aluat cu branza dulce si stafide, fara gluten si zahar adaugat, pentru a fi degustata si de cel mic.
Traditia spune ca de Paste se mananca miel, pasca si se bea vin rosu, toate amintind de sacrificiul Mantuitorului Iisus Hristos care s-a jertfit pentru noi. Iisus impreuna cu apostolii sai au facut un popas intr-un sat, la un gospodar, care dupa ce le-a oferit de mancare, le-a pus merinde in traiste. Dupa ceva vreme de mers, apostolii l-au intrebat pe Mantuitor cand va fi Pastele, iar Acesta le-a raspuns ca atunci cand vor gasi paine de grau in traistele lor. Cand acestia au cautat in traiste, au gasit painea pe care gospodarul le-o oferise si au stiut ca atunci era Pastele. Astfel, Pasca se prepara fie in Vinerea Mare, fie in Sambata Mare, iar inainte de a fi bagata la cuptor, gospodinele fac semnul crucii deasupra aluatului, spunand :
“Cruce-n casa,
Cruce-n piatra,
Dumnezeu cu noi la masa,
Maica Precesta pe fereastra”
Pasca pe care eu am facut-o este una fara aluat, cu branza dulce si stafide, fara gluten si zahar adaugat, dar cu o aroma discreta de stafide si portocala. Nu am facut din aluat de grau pentru ca am vrut sa guste si Alexandru, fiind astfel potrivita pentru cei care au intoleranta la gluten, dar si pentru copii. Va las mai jos toate ingredientele necesare!
Ce va trebuie?
750g branza dulce
300g smantana grasa
150g stafide
7 linguri de miere ( sau in functie de gust)
150g unt
5 oua
10 linguri faina de migdale
putina coaja de portocala
esenta de vanilie si rom (optional)
fulgi de migdale pentru decor
Cum se prepara?
1.Pentru inceput punem stafide la hidratat in esenta de rom si putin rom, timp in care pregatim compozitia pentru Pasca.
2.Intr-un bol adaugam oualele, mierea, un strop de esenta de vanilie si incepem sa mixam. Adaugam apoi branza dulce, untul la temperatura camerei, coaja de portocala si mixam in continuare pana cand amestecul devine unul omogen.
3.Adaugam apoi faina de migdale, smantana si stafidele scurse bine de apa. Transferam compozitia intr-o tava de copt, decoram cu fulgi de migdale si o lasam la cuptor pentru 50-60 de minute la foc mediu sau pana cand se rumeneste. Se pastreaza la frigider!
Sa aveti un Paste luminat!
-
Pingback: Un desert biblic numit Charoset - Traditii si delicii