Tort clasic cu crema de cacao si un sarbatorit special

Azi e zi mare la noi in familie caci e ziua sotului din dotare. Asa ca inainte sa plecam cateva zile pentru a-l sarbatori, i-am facut un tort pentru ca merita….bine, daca ma intrebati acum cateva zile, nu cred ca mai eram de aceeasi parere :))))
Pentru ca uneori e nostalgic dupa dulciurile din Epoca de Aur si nu a reusit inca sa gaseasca o masina a timpului pentru o scurta vizita la cofetaria Garafoita, i-am pregatit un tort clasic cu pandispan usor insiropat (cu un sirop care te duce cu gandul la amandina) si crema de cacao cu unt. L-as fi insiropat poate putin mai mult, dar e destul de insiropata viata noastra si exageram :)))
Lasand gluma la o parte, va las reteta mai jos, dar nu inainte de a-i spune “La Multi Ani” celui care ma enerveaza atunci cand nu plateste o factura la timp, dar care are mereu timp pentru noi si face ca viata noastra sa nu fie deloc plictisitoare si de asta este preferatul nostru!
P.S.Daca vreti ca tortul sa aiba mai multa crema, puteti dubla cantitatile de mai jos, insa pentru gustul nostru a fost perfect asa: mai mult blat si mai putina crema.

Ce va trebuie?
Blat
6 oua (au avut 340 de grame)
120g zahar + 10g zahar vanilinat
150g faina
Esenta de vanilie
Un praf de sare
Crema de cacao cu unt
4 oua
150g unt
150g zahar
50g cacao
50g ciocolata neagra
Sirop
150 ml apa
100g zahar
Esenta de rom
Coaja de la 1 lamaie
Cum se prepara?
1. Intr-un bol adaugam albusurile pe care incepem sa le spumam cu un praf de sare si zaharul.
2. Intr-un castron amestecam galbenusurile cu esenta de vanilie, urmand sa le incorporam treptat in spuma de albusuri. Mixam pana se incorporeaza, urmand sa renuntam complet la mixer pentru pasii urmatori.
3. Cernem faina si o incorporam in amestecul de mai sus.
4. Dam drumul cuptorului la 180 de grade, tapetam 2 tavi de copt ( d= 24) si transferam aluatul in mod egal (mie mi-a fost mai usor sa impart compozitia in doua tavi, insa puteti folosi o singura tava si felia apoi blatul).
5. Dam la copt pentru 20-25 de minute la 180 de grade sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
6. Cat timp se coc blaturile, ne ocupam de crema.Punem pe baia de abur oualele impreuna cu zaharul si amestecam in continuu cu telul pana cand vom avea o consistenta spumoasa. Adaugam apoi cacaoa, esenta de rom si bucatile de ciocolata si amestecam in continuare. Luam craticioara de pe foc si o lasam sa se racoreasca putin, urmand ca apoi sa incorporam untul moale.
7. Pregatim siropul de zahar cu lamaie: punem intr-o craticioara apa impreuna cu zaharul si lasam la fiert pana cand da intr-un clocot. Cand s-a racorit, adaugam esenta de rom si coaja de lamaie.
8. Asamblam tortul incepand cu insiroparea blaturilor. Pe primul blat adaugam 3/4 din crema, adaugam cel de-al doilea blat, decorand apoi cu crema ramasa si ciocolata.



Bine ai venit!

