Vinarterta, o prajitura Islandeza cu prune uscate

Vinarterta, o prajitura Islandeza cu prune uscate

De mult voiam sa incerc aceasta prajitura Vinarterta, un desert originar din Islanda facut de obicei in perioada sarbatorilor de iarna. Este o prajitura formata din mai multe straturi si umplutura din prune uscate.

Eu am pornit de la reteta Martei Stewart, insa am mai umblat putin la cantitatea de zahar si arome. Se aseamana la gust cu cornuletele noastre cu magiun, fiind o prajitura foarte frageda care va cuceri rapid pe oricine o incearca.

Nu este un desert complicat, cred ca partea cea mai grea o reprezinta pregatirea si coacerea foilor. Se pastreaza bine la frigider, insa recomandarea mea este sa o scoateti cu o ora inainte de servire intrucat se mai inmoaie putin avand in vedere ca foile au un aluat cu unt (sunt asemanatoare la textura cu aluatul de biscuiti shortbread).

Este o combinatie interesanta, iar daca v-am facut curiosi, atunci va las mai jos reteta sa o incercati si voi.

Vinarterta o prajitura Islandeza cu prune uscate

Ce va trebuie?

Aluat

220g unt moale

2 oua

150g zahar

500g faina

3 linguri lapte

5g praf de copt

Umplutura

1kg prune uscate

50g zahar (sau in functie de gust)

Suc de 1/2 lamaie

500ml apa

Cum se prepara?

1. Intr-un robot de bucatarie mixam untul moale impreuna cu zaharul, adaugand treptat oualele si laptele.

2. Incorporam faina, praful de copt si mixam pana cand avem un amestec omogen. Dam aluatul la frigider pentru 30 de minute, timp in care pregatim umplutura.

3. Punem prunele uscate intr-o oala, adaugam apa si lasam la foc mic pentru 15 minute.

4. Transferam lichidul intr-un alt bol, iar prunele le adaugam intr-un robot si le mixam pana cand obtinem o pasta.

5. Pasta obtinuta impreuna cu lichidul ramas, zaharul, zeama de lamaie le gatim pentru inca 10 minute.

6. Lasam la racit umplutura, timp in care pregatim foile din aluat. Am impartit aluatul in 6 parti pe care le-am intins, iar cu ajutorul unui cerc am decupat forma dorita. Fiecare foaie am lasat-o la copt pentru aproximativ 10 min in cuptorul deja incins pana cand au devenit usor aramii pe margine.

7. Dupa ce s-au racit foile, am inceput ansamblarea prajiturii: foaie, umplutura, foaie si tot asa. La sfarsit am decorat prajitura cu putin zahar pudra.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *