Poale-n brau primenite cu branza si stafide
Pentru mine nu exista miros mai frumos decat cel de copt, mai ales atunci cand afara incepe sa se racoreasca. Asa ca am profitat de faptul ca in aceste zile vremea a fost putin mai rece, am incins cuptorul si m-am pus pe framantat pentru a umple cosul cu poale-n brau primenit cu branza si stafide. Le-am facut in forma lor clasica, dar si sub forma de trandafiri, insa fie vorba intre noi nu cred ca a observat cineva caci dispar cat ai zice…placinta :).
Voiam doar sa va mai spun ca aceste placinte moldovenesti atat de bune i-au indulcit copilaria si lui Creanga care in Amintiri din copilarie povesteste despre aceste bunatati : „Si a doua zi, marti, taman in ziua de lasatul sacului, din postul San-Petrului, facand mama un cuptior zdravan de alivenci si placinte cu poalele in brau, si parpalind niste pui tineri la frigare, si apoi tavalindu-i prin unt…” (sursa: dulceromanie.ro)
Imi doresc ca si Alexandru sa isi aduca aminte cu atata pofta de aceste placinte atunci cand va creste si sa fie una dintre amintirile lui dulci din zilele de duminica petrecute in familie.
Nu mai stau la povesti si va las reteta pentru aceste poale-n brau primenite cu branza si stafide.
Ce va trebuie?
Aluat
1kg faina (+ pentru framantat)
500 ml lapte caldut
200g zahar
4 oua
14g drojdie uscata
100ml ulei
50g unt cu 82% grasime
coaja de la o lamaie
Umplutura
600 g branza proaspata de vaci
4 oua
100g smanatana dolofana
150 g zahar ( dar mai puteti adauga in functie de cat de dulce va place ) +1 plic zahar vanilinat
50g gris
150g stafide tinute la hidratat in apa si esenta de rom
coaja de la o lamaie
Cum se prepara?
1. Incalzim laptele impreuna cu zaharul. In bolul mixerului transferam laptele si adaugam drojdia pe care o lasam sa se activeze pentru 10 minute.
2.Adaugam apoi oualele, uleiul, esenta de vanilie si coaja de citrice si incepem sa amestecam. Incorporam apoi faina, iar la sfarsit framantam adaugand cate putin din untul moale. Lasam la dospit pana cand isi dubleaza volumul.
3.Cat timp aluatul se relaxeaza la caldura, ne ocupam de umplutura. Mixam toate ingredientele pentru umplutura si lasam pentru 15 minute si apoi verificam consistenta. Daca este prea moale mai adaugam gris.
4. Dupa ce s-a dospit aluatul, il framantam pentru cateva minute si il intindem intr-o foaie dreptunghiulara. Taiem apoi patrare ( cu latura de 10 cm) punem in mijlocul fiecarui patrat din compozitia cu branza si lipim doua cate doua din colturile opuse ale patratului. Daca doriti sa le dati forma de trandafir, atunci trebuie sa formam din aluat cercuri cu d=10cm, adaugam in mijlocul acestuia umplutura si taiem aluatul sus-jos, stanga-dreapta. Ridicam marginile de la un sfert si invelim umplutura, si tot asa in sens orar pana cand fiecare capat reuseste sa acopere foarte bine compozitia.
5.Asezam branzoaicele in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu amestec de galbenus de ou si putin lapte si lasam la copt pentru 30 minute la 180 de grade sau pana cand se rumenesc bine.