Hoinari prin lumea magică a poveștilor
Faptul că suntem părinți este cea mai mare realizare a noastră, dar și o binecuvântare. Alexandru este darul nostru de la Dumnezeu pe care dorim să îl creștem cu multă dragoste. Nu pot să vă spun cât de bucuroși suntem că facem parte din lumea lui de poveste și că reușim să ne întoarcem pe meleagurile dulci ale copilăriei, unde pupicii au puterea să vindece orice rană, unde chiotele de bucurie sunt cea mai frumoasă muzică, unde totul este doar de vată de zahăr.
Deși eu sunt o persoană cu foarte puțină răbdare, lucrurile se schimbă radical atunci când vine vorba de Alexandru. Îmi place la nebunie să mă joc cu el, să facem experimente, să prajiturim împreună, să citim și astfel să devenim hoinari prin lumea magică a poveștilor. Deși are doar 3 ani și jumătate, îi place la nebunie să citim împreună, ba mai mult, să stea și să rasfoiasaca și să “ne citească ” chiar el. Datorită poveștilor pentru copii, Alexandru și-a dezvoltat foarte mult vocabularul, iar de imaginație și creativitate nici nu mai vorbesc.
Cum am reușit să îi stârnim această pasiune pentru lectură? Simplu! Prin joc și joacă ! Atât Platon cât și Aristotel au susținut importanța educării prin joc, dar mai ales prin implicarea membrilor familiei în desfășurarea acestuia. Platon spunea că ” cea mai eficientă educație pentru un copil constă în joaca lui cu lucruri frumoase”, dar mai ales “nu obliga un copil să înveţe cu forţa ori prin asprime, ci îndeamnă-l spre ceea ce îi amuză mintea, astfel încât să fii capabil într-o măsură sporită să descoperi cu acurateţe talentul specific fiecăruia”. Astfel, am încercat să “aducem” la viață imaginile din cărți, ne-am folosit de jucăriile lui, dar și de intonație pentru a da viață personajelor. Ne-am transformat în partenerii și prietenii lui de joacă și astfel am devenit cu toții parte din poveștile sale preferate.
Ca orice cititor, Alexandru are cărțile lui preferate. Îi place tare mult seria “Hoinari prin anotimpuri”. Această serie cuprinde 4 cărți ilustrate care sunt integral cartonate. Cele 16 pagini prezintă aceeași comunitate frumoasă surprinsă în fiecare anotimp. O să vă întrebați ce este special la o carte doar cu ilustrații, fără cuvinte. În primul rând, acestea dezvoltă memoria și atenția copilului, să nu mai vorbim despre stimularea imaginației. De fiecare dată când veți parcurge una dintre cărți, veți vedea că de fiecare dată povestea va fi una diferită. În al doilea rând, hoinăreala printre aceste pagini este una educativă, fiind o activitate de familie.
Faptul că aceste cărți sunt în topul preferințelor celor mici o arată toate site-urile librăriilor online, întrucât stocurile se epuizează extrem de repede. Am început această “hoinăreală” acum un an cu cartea despre primăvară, însă nici acum nu am reușit să o aduc acasă pe cea despre “iarnă”, dar o vânez pe Librarul cu papion. Știam despre această librărie de pe diferite grupuri dedicate cărților pentru copii.
Mi-a plăcut tare mult că această librărie pentru copii vine cu un concept nou care îmbină nevoia de lectură cu cea de relaxare, nevoia de a răsfoi cărțile cu nevoia de joacă și creativitate. Pe site-ul lor sunt peste 4000 de titluri, motiv pentru care mi-am făcut rapid cont pentru a fi la curent cu toate noutățile și pentru a afla imediat când este disponibilă cartea noastră hoinară. Dacă până înainte de pandemie, Librarul cu papion își invita toți prietenii la el acasă, în Timișoara, la o cană de ceai, la ascultat povești și la descoperit o mulțime de jocuri, acum și-a mutat căsuța, în online. Este atât de atașat de prietenii săi, încât nu a vrut să stea departe de aceștia. Așa că a continuat să citească povești copiilor, să aibă invitați de seamă cum ar fi ” părinții” personajelor preferate, reușind astfel să păstreze acestă relație de poveste , chiar și de la distanță. Să tot ai așa prieteni!
Așa cum v-am povestit mai sus, încercăm prin joacă să facem totul mult mai distractiv, așa că de data această am pus în scenă un spectacol de poveste marca Alexandru. Și-a ales cartea Hoinari prin anotimpuri. Vara pe care o tot răsfoiește de o săptămână, semn clar că îi este dor de vară. A fost tare distractiv, pentru că noi chiar ne-am luat rolul în serios, ne-am îmbrăcat frumos, am luat microfonul din dotare și ce a ieșit, vedeți mai jos?.
Sper că v-a plăcut spectacolul nostru și aștept cu nerăbdare să îmi spuneți voi cum îi faceți pe cei mici să renunțe la ecrane și să “zboare” pe tărâmuri magice, dar și ce cărți pentru copii mi-ați recomanda pentru Alexandru.
Articol scris pentru competiția Spring SuperBlog 2021
Sursa foto: librarulcupapion.ro, facebook librarul cu papion, foto arhivă personală, colaje foto realizate cu Canva, video realizat cu KineMaster
Alexandraaaa, ce mânuțe numa’ bune de pupat ai tu acolo! Tare frumoasă joaca voastră și a ta, cu articolul. Cred cu tărie ca tot ce e făcut cu bucurie și în joaca are rezultate care animă sufletul! Va îmbrățișez!
Daaa! Sunt tare pufoase si pupabile ?A fost o bucurie aceasta proba pentru ca l-am avut pe Alexandru partener!
Iti multumesc tare mult, Mirela! Te puuupacim
Ce frumos! Ce dulcici sunteti amandoi! ???
Multumiim tare mult, Ana! E