Bine ai venit, februarie!

Bine ai venit, februarie!

Ultima lună din anotimpul rece, februarie, este o lună care vine la pachet cu multe tradiții și obiceiuri. Cunoscută în popor sub denumirea de ” Făurar”, aceasta dă startul începerii muncilor agricole ( faur = timpul în care se ascut uneltele). Îți spun bine ai venit, februarie, lună a dragostei, și aștept să ne surprizi cât mai plăcut.

Luna debutează cu sărbaroarea Sfântului Trifon cunoscut și sub denumirea de Trifonul Viilor sau Năvalnicul. Conform obiceiurilor din zona Oltului, Câmpiei Boianului și Romanați, in această zi gospodării se duceau la vie cu o ploscă cu vin, apă sfințită, dar și cu ceva d’ale gurii unde degustau vinuri și îl alegeau pe cel mai bun ( se spune că în februarie se stabiliează vinurile). Aceasta era un motiv numa’ bun pentru socializare, urmând ca apoi să stropească via cu apă sfințită și să rostească : ” Nu leg via, ci leg ciocul păsărilor, să nu mănânce struguri”. În unele zone se obisnuia să vină preotul să le stropească cu apă sfințită, iar în anumite comune din Câmpia Boianului ( Movileni, Crâmpoia, Șerbănești) gospodarii stropeau pomii din livadă cu agheasmă pentru a fi roditori, dar și pentru a fi feriți de dăunători.

A doua zi din luna februarie, este o zi cu cruce roșie, fiind sărbătorită Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Conform legii iudaice, la 40 de zile de la nașterea copilului de parte bărbătească, mama acestuia trebuia să-l ducă la Templu, spre închinare lui Dumnezeu și cu gândul că din acesta se poate ridică Iisus. Este o tradiție ce își are originea în Vechiul Testament.

În data de 10 februarie este sărbătorit Sfântul Haralambie, ocrotitorul bolilor și al animalelor domestice. Obiceiul în această zi era ca oamenii să meargă la biserică pentru a duce colivă și colaci. Exista superstiția ca nimeni să nu lucreze în această zi, ca nu cumva să se îmbolnăvească peste an. În unele comune și sate din zona Romanați, se ducea la biserica grâu nefiert pentru a fi sfințit de preot, urmând apoi să fie dat de mâncare animalelor și păsărilor pentru a le feri de boli.

Cea mai așteptată zi din februarie, este dată de 24, când se sărbătorește Dragobetele. Tradiția spune că acesta era un fecior tare arătos, fiu al babei Dochia, fiind considerat ocrotitorul dragostei și al îndrăgostiților. În această zi, tinerii mergeau la pădure și culegeau flori, iar flăcăii căutau să sărute fetele, de unde și vorba :” Dragobetele sărută fetele “.

Se spune că luna februarie este o lună mai capricioasă din punct de vedere al vremii , cu temperaturi diferite de la o zi la alta, pentru că ea ar avea mai puține zile repartizate comparativ cu celelalte surate ale sale, fiind astfel “un motiv de supărare al lui Făurar. De asemenea, conform tradiției, dacă nu ninge în această lună, atunci ninsorile vor veni în ziua de Paște.

Bine ai venit, februarie! Să ne aduci numai zile senine!

Sursa:Tradiții și Obiceiuri din județul Olt” dr. Georgeta Stoica si Rada IlieLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *