Prajitura Alba ca Zapada cu foi de miere
Noua ne plac tare mult prajiturile cu foi de miere incepand cu Albinita ( reteta aici), tort Medovik (retata aici) sau Marlenka ( reteta aici) pana la prajitura Alba ca Zapada cu foi de miere. Desi crema este una simpla, fiarta, foile cu miere vin si ii dau un plus de savoare.
Albinita si Alba ca Zapada fac parte din prajiturile copilariei si cred ca niciodata nu se vor demodata. Incerc astfel sa ma intorc putin in timp prin dulcegariile pe care le pregatesc. Crema aceasta fiarta este pentru mine tot o amintire din copilarie pentru ca este de fapt un colarez mai aromat pe care mi-l facea mamaie, mai ales atunci cand era spalatul de picioare, obicei de Rusalii din zona Olteniei. Mi se pare incredibil cate amintiri pot strange patru foi de miere si o crema fiarta cu lamaie. Va las mai jos reteta pentru prajitura Alba ca Zapada cu foi de miere.
Ce va trebuie?
Foi cu miere
500g faina
150g zahar
150g miere
1 lingurita rasa de bicarbonant
150g unt
3 oua
putina coaja de lamaie
Crema
1l lapte
200g unt cu 82% grasime
120g faina
120g zahar pudra + 2 plicuri zahar vanilinat (puteti adauga zahar in functie de cat de dulce doriti crema)
2ml esenta de vanilie
Coaja de la 2 lamai
Sucul de la 2 lamai
Nuca de cocos pentru decor
Cum se prepara?
1.Punem pe baie de abur zaharul, untul si mierea pana cand se topesc. Adaugam bicarbonatul, oualele si amestecam bine pana se omogenizeaza.
2.Cernem faina si incepem sa o incorporam pana cand nu mai putem sa amestecam, urmand sa tapetam blatul de lucru cu putin faina, transferam aluatul si apoi cernem restul de faina si framantam.
3.Formam un baton pe care il impartim in 4 parti egale. Intindem fiecare bucata pe o foaie de copt apoi facem un contur dreptunghi si intepam cu o furculita. Lasam fiecare foaie la copt pentru 5 minute sau pana cand se rumeneste usor. Repetam pentru restul foilor.
4.Dupa ce am terminat operatiunea foi cu miere, ne ocupam de crema. Punem intr-o craticioara faina, zaharul pudra si coaja de lamaie si amestecam cu un tel. Adaugam apoi laptele treptat in timp ce amestecam cu telul, evitand astfel formarea cocoloaselor. Adaugam si esenta de vanilie si apoi punem cratita pe aragaz, la foc mic. Amestecam continuu pana cand se ingroasa si va avea consistenta unei budinci. O lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei, apoi vom adauga treptat sucul de lamaie si untul moale, mixand totul pana obtinem un amestec omogen.
5.Asamblarea este foarte simpla: foaie, crema, foaie, crema si tot asa. Peste ultimul start de crema adaugam nuca de cocos si o pastram la frigider cel putin o zi pana sa o feliem.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!
-
Pingback: Prăjitură cu foi de bulion sau suc de roșii - Traditii si delicii