Toate-s vechi și nouă toate!

Toate-s vechi și nouă toate!

Atât mie cât și soțului meu ne place să ne “innoim” în categorie de haine și încălțăminte, dar în aceiași măsură avem grijă și de cele din dulap. De ce ar trebui să încercăm să “prelungim” viață pieselor vestimentare? Eu am cel puțin 2 motive pentru care fac acest lucru:

  •  Timpul mi-a arătat că oricâte haine aș cumpăra, tot vor fi câteva piese pe care le voi purta mai des, de care m-am atașat sau pur și simplu nu am mai găsit un model asemănător
  • Atunci când fac curățenie în hainele noastre și doresc să le dau mai departe vreau să fie într-o stare cât mai bună, chiar dacă nu mai sunt la modă asta nu înseamnă că nu pot să fie cât mai îngrijite, fără pete sau decolorate

Mama mi-a întipărit încă de mică să fiu îngrijită și să nu ies din casă oricum. Și acum își amintesc vecinele de la bloc cum ieșeam impecabil din casă, cu sosetele albe apretate, deși la intrarea în casă arătau că un curcubeu🌈. Dar mama, cu superputeri ascunse, reușea mereu să scoată petele, apelând la produsele pe care le avea la îndemână. De la ea am învățat să nu mă mai jelesc când îmi pătez cămașa albă cu cafea atât timp cât există bicarbonatul.

Va împărtășesc și vouă o parte din ” trucurile” moștenite de la mama, astfel încât timpul să nu își pună aprenta asupra hainelor vechi.

Încălțăminte

1.Pentru încălțămintea din piele atât pentru damă, cât și pentru bărbați ( cum sunt bocancii de la Columbia) am preluat “rețeta” de la mama și apelez la crema clasică cu lăptișor de matcă. Înainte de a unge încălțămintea cu cremă , o șterg înainte de praf cu o cârpă uscată. Simplu și cu rezultat garantat!

2.Spre deosebire de sotul meu, eu am atât încălțăminte ( cizme și pantofi) cât și genți din piele întoarsă , de care am grija cu ajutorul oțetului pe care îl dizolv în puțină apă. Știu că mirosul nu este cel mai plăcut, dar rezultatul alungă orice incovenient.

Îmbrăcăminte

1.Am grijă să respect tot timpul indicațiile de pe eticheta hainelor și mă refer aici mai ales la temperatura la care trebuie să le spăl. Evit să folosesc temperaturi ridicate ( spăl de obicei la 30 de grade) și să adaug detergent în cantități industriale.

2.Sunt atentă ca atunci când schimb hainele de la un sezon la altul să le depozitez corespunzător. De exemplu, vestele și puloverele din lână le păstrez în cutii de carton, aeriste bine.

3.Niciodată, dar niciodată, nu bag în dulap hainele dacă nu sunt complet uscate pentru că altfel capătă un miros neplăcut pe care ” îl împrumută” și restul hainelor.

4. Am în casă doar umerașe din lemn. Acestea susțin mult mai bine greutatea hainelor, mai ales hainele bărbătești ( cum este cazul gecilor și paltoanelor care sunt mult mai grele). De asemenea, pe lângă utilitatea lor acestea oferă un aspect îngrijit și aerist dressing-ului.

5.Am unele piese vestimentare pe care le spăl de mâna. De exemplu, am o cateva tricouri brodate cu pânze tradiționale, dar și câteva ii. Astfel, pentru a le păstra în stare bună și a nu le deteriora merg pe spălatul de mână .

Sper că v-au folosit “trucurile” mele de păstrare a hainelor, dar și a incaltamintelor și abia aștept să văd voi cum reușiți să va păstrați hainele că noi😉.

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020

Sursă foto: Answear.ro, Unsplash și arhivă personalăLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *