Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Astazi crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae sau Facatorul de Minuni cum mai este cunoscut in popor. Aceasta mare sarbatoare este legata si de venirea lui Mos Nicolae, pe care copii il asteapta cu mare nerabdare, dar si cu ghetutele curatate pentru a-si primi darurile. Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinti, fiind ocrotitorul copiilor, al marinarilor, brutarilor, dar si al celor nedreptatiti. Venirea lui Mos Nicolae este legata de legenda  celor trei surori sarace care nu aveau zestre pentru a se putea casatori. Se spune ca atunci cand a venit vremea fetei mari sa se marite, Sfantul Nicolae, deja episcop la vremea aceea, a lasat noaptea la usa acestora un saculet cu aur. Povestea s-a repetat si in cazul fetei mijlocii iar cand a venit vremea maritisului pentru fata cea mica, tatal acesteia a stat de paza pentru a vedea cine face acest bine fetelor sale. Atunci l-a vazut pe episcop cum lasa saculetul de bani. Se spune ca acesta s-ar fi urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu sau al umplerii ghetutelor cu dulciuri.

Cine a fost Sfantul Nicolae?

Sfantul Ierarh Nicolae, a fost un om foarte religios care a trait in secolul al IV-lea. El era o persoana milostiva, care facea foarte multe fapte bune fata de cei saraci, dar si miracole. Aceasta provenea dintr-o familie instarita din Patara, partea asiatica a Turciei de azi. A fost trimis la studii la cele mai renumite institutii, urmand apoi sa petreaca mult timp in manastirea Patara unde a devenit si preot, sub indrumarea unchiului sau care era episcop. Atunci cand parintii sai au murit, a impartit intreaga sa avere cu oamenii saraci, iar apoi a plecat in pelerinaj in Tara Sfanta. La intoarcere s-a retras in cetatea Mira alaturi de oamenii locului.  Nu se stie exact data cand acesta a murit, insa moastele sale au ajuns in 1087 in Catedrala din  Bari, Italia. Din cripta unde sunt pastrate moastele izvoreste un lichid inclor care este impartit credinciosilor oentru protectie. O parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae se afla in Biserica “Sfantul Gheorghe” de la Bucuresti.Traditia spune ca Sfantul Nicolae este al doilea sfant facut de Dumnezeu care sta langa Acesta.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Batranii spun ca iarna isi intra in drepturi o data cu ziua de 6 decembrie. In aceasta zi, mosul isi scutura barba lui alba care aduce si prima ninsoare. Daca nu ninge, inseamna ca va  fi o iarna blanda, iar mosul a intinerit. Exista obiceiul ca in aceasta zi de Sfantul Nicolae, feciorii sa se organizeze in cete si sa aleaga gazda unde vor avea loc repetitiile pentru colindele de Craciun si Anul Nou.

In anumite zone ale tarii, oamenii aduc in casa crengute de pomi fructiferi pe care le pun in apa si le pastreaza langa icoane pana la Anul Nou. Daca vor inflori, atunci anul care va veni va fi unul roditor. Conform traditiei, in noptile sfinte de sarbatori, cerurile se deschid, si spune ca pentru o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in drepta Domnului.

Sper ca Mosul v-a adus in ghetute daruri nepretuite precum sanatate, iubire si liniste sufleteasca pe care sa le impartiti cu cei dragi!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *