Ce să cumperi pentru un năzdrăvan de trei ani?

Am mai spus-o și o voi o spune de câte ori voi avea ocazia. Să fii părinte este o meserie cu acte în regulă, plătită în zâmbete, îmbrățișări și alte lucruri neprețuite pe care nu le poți înțelege decât în momentul în care le trăiești pe pielea ta. Este un sentiment special și unic. Abia când a apărut Alexandru în viața noastră am putut să înțeleg tot ce mi-au spus ai mei : că mă iubesc nemărginit, că eu sunt totul pentru ei, că sunt lumina ochilor lor și câte și mai câte. Evident că mi se părea că exagerează și dăteam ochii peste cap, dar cred că acum eu sunt mult mai rău:)). Nu se compară nimic cu bucuria și culoarea pe care o împrăștie el.Ce este super tare la această meserie este că oricâte ai citi, oricâte povești ai auzi de la prieteni, părinții tai, nu toate se potrivesc pentru că fiecare copil este unic, cu o personalitate aparte. Am făcut parte din acei părinți panicați la început, dar m-am redresat pe parcurs ( cel puțin așa vreau să cred). Am făcut liste peste liste, am cumpărat diverse produse pe care nu le-am folosit atât de mult, pe unele aproape deloc. Acum că Alexandru a trecut de Bebelușeală și știe ce își dorește, situația stă altfel. În acest articol mi-am propus să împărtășesc cu voi care sunt cele 5 lucruri pe care năzdrăvanul nostru de 3 ani le îndrăgește, dar în aceiași măsură îi sunt și foarte utile.
1.Bicicletă fără pedale
Alături de tricicletă, bicicleta verde fără pedale este preferata lui și nu se desparte de ea nici în ruptul capului. A fost extrem de fericit când a aflat că urmează să îi se livreze bicicleta și credeți-mă că atunci când suna cineva la ușa îi se luminau ochii,crezând că a venit. Am căutat un model care să fie ușor de manevrat, cu roți de spumă și înălțime reglabilă, iar după ce am “răsfoit” pe net, ne-am făcut o listă cu biciclete pentru copii de pe site-ul BeKid, găsind modelul câștigător care combină designul de înaltă calitate și durabilitate. Nu pot să descriu ce zâmbet larg apare pe fața lui când aude de bicicletă, iar lucru acesta nu face altceva decât să mă bucure pentru că pe lângă faptul că el se distrează, face și mișcare.
2. Scaunul de mașină
Scaunul de mașină este un produs indispensabil și pe care cel mic îl va folosi ceva vreme datorită legislației interne, dar și internaționale, conform cărora este obligatoriu folosirea unui dispozitiv de siguranță pentru reținerea copilului în autovehicul până la vârstă de 12 ani. Noi am considerat că este o responsabilitate foarte mare alegerea acestuia, iar deși acum avem experiență tot ținem cont de câteva criterii:
Greutatea copilului : având în vedere greutatea copilului, există 5 grupe, fiind mai ușoară filtrarea atunci când alegi scaunul potrivit pentru copilul tău
- Grupa 0: 0-10 kilograme (de la naștere până pe la 6-9 luni)
- Grupa 0+: 0-13 kg ( de la naștere până la maxim 15 luni)
- Grupa 1: 9-18 kg (de la 9 luni la 4 ani)
- Grupa 2: 15-25 kg (între 4 și 6 ani)
- Grupa 3: 22-36 kg (Între 6 și 12 ani)
Tipul de scaun în funcție de orientarea acestua : în sensul direcției de mers, cu fața spre spatele mașinii, dar și convertibil (pot fi folosite și după ce copilul depășește pragul unei anumite grupe)
Isofix și i-Size sunt două terminilogii de care va veți tot lovi în căutarea scaunului perfect. Isofix este un standard international , fiind un sistem care folosește puncte de ancorare fixe, în locul centurilor de siguranță, iar i-Size este un standard european și se aplică în rândul scaunelor pentru bebeluși și copii cu vastă până la 4 ani.
Producătorii : sunt foarte mulți producători pe piață, iar raportul preț- calitate se va reflecta în alegerea pe care o vei face. Este indicat să cauți pe net modele care au fost testate înainte.

Momentan Alexandru are un scaun din grupa 1, dar având în vedere că mai are un hop până la 18kg trebuie schimbat. Având deja experiență, știm exact spre ce să ne orientăm, așa că acum suntem în căutarea unuia potrivit pentru grupa 2 și 3, cu sistem Isofix, orientat în direcția de mers și neapărat de culoare mai închisă pentru a face fata cu brio murdăriei. Pe lista noastră scurtă se află scaunele auto produse de Inglesina.
3. Jucării
Ce farmec ar mai avea copilăria fără jucării? Am mai scris pe blog despre cât de mult contează jocul și joacă în educația copilului. Atât Platon cât și Aristotel vorbeau despre importanța educării prin joc, dar mai ales prin implicare membrilor familiei în desfășurarea jocului. Platon spunea că “cea mai eficientă educație pentru un copil constă în joacă lui cu lucruri frumoase, dar mai ales nu îți antrena copiii spre învățare prin forță și severitate, ci îndrumă-i spre această prin intermediul a ceea ce le amuză mințile, astfel încât tu să poți să fii mai bun în a le descoperi cu acuratețe înclinația de geniu specifică fiecăruia”. Astfel pe lângă nelipsitele zeci de mașinuțe, planetele lui ca sufletul și mingea de fotbal, în camera lui Alexandru se găsesc jucării din toate categoriile : de lemn, construcție, logică, de rol, etc. Atunci când aleg să îi cumpăr jucării celui mic țin cont de două criterii :
- să corespundă cu pasiunile lui ( motiv pentru care planteriul, cărțile cu planete sau chiar activități cu și despre spațiu sunt nelipsite, mai mult de ziua lui a primit o groază de chestii legate de spațiu )
- să fie de tip Montessori
Am ales aceste jucării de tip Montessori pentru că ele contribuie la dezvoltarea motricității, a inteligenței prin joc și joacă, a dezvoltării simtului tactil, etc . În afara faptului că sunt jucării educative, majoritatea acestora sunt fabricate din lemn, materialul fiind un alt criteriu dupa care aleg jucariile, obtând mereu pentru materiale naturale care nu conțin substanțe toxice. Majoritatea jucăriilor lui Alex sunt din lemn începând cu xilofonul cu ajutorul căruia a învățat parte din notele muzicale, puzzle-uri încastrate, joc tangram sau tetris, cu forme geometrice și pot să mai înșir.

4. Cărți pentru copii
Sunt mai mult decât bucuroasă că Alexandru iubește cărțile. Îi place să citim împreună, dar și să povestească și să ne intrăm în rolul persoanajele, cu intonație și toate cele. Știm cu toții că cititul aduce multe beneficii, mai ales în rândul celor mai mici cititori începând cu dezvolatarea vocabularului și a imaginației, a capacității de concentrare, fiind un bilet spre oriunde. Astfel, niciodată cărțile nu sunt prea multe. Am făcut o selecție de cărți pentru copii de pe site-ul BeKid care să îl poarte pe Alexandru pe cele mai frumoase culmi ale imaginației.
5. Rechizite
Pentru un copil care nu are stare și tot timpul vrea să facă ceva, fiind dornic să descopere lucruri, e musai să ai la îndemână câteva rechizite pentru tot ce înseamnă partea de craft , pictură, colorat, fetru pentru diferite activități, etc. Mai mult, perioada aceasta “deosebită ” ne-a ținut mai mult pe acasă și am consumat mai tot ce aveam prin cutii, așa că am tot cumpărat astfel de produse. Acum că vin sărbătorile, vom avea nevoie de ceva sclipici, pom-pom-uri pentru confecționat decorațiuni , dar și felicitări ( găsiți aici modele de felicitare marca Alexandru de anul trecut). De asemenea, continuăm tradiția cu calendarul de advent pe care anul acesta aș vrea să îl facem noi pentru care deja am pregătit o parte din activități.

Sper că acest mini ghid să vă fie de folos în căutările voastre și nu uitați că cel mai import lucru pentru un copil, dincolo de toate, rămâne dragostea de părinte, timpul petrecut cu el, încrederea și suținerea voastră. Aceste lucruri sunt neprețuite pentru că rămân întipărite în minte și în suflet pentru totdeauna.
Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2020
Sursa foto: Unsplash, BeKid.ro, arhivă personală
Până nu devii părinte nu stii ce inseamna!Ma bucur ca ai aflat si simti ce inseamna asta!Interesant articolul.Ma va ajuta mult la cumpărarea urmatorului cadou pentru Licurici.Multu!