Celulele stem, o nouă șansă la viață!
Astăzi mi-am propus să scriu despre un lucru pe care nu l-am făcut la timpul potrivit și pe care îl regret nespus de mult acum, este vorba despre recoltarea la naștere a sângelui de cordon omblical, dar și a țesutului placentar și stocarea lor ca sursă de diferite tipuri de celule stem. Și acum am mustrări de conștiința, iar dacă ar fi să o iau de la capăt, aș lua cu siguranță altă decizie, dar nu înainte de a citi mai multe informații din surse sigure, de specialitate, astfel încât să nu mă mai potihnesc în drum din lipsă de informații concrete și corecte. Până voi ajunge din nou în acel moment ( niciodată să nu spui niciodată), mi-am propus că acest articol să vină în întâmpinarea viitorilor părinți care au dubii dacă să recolteze sau nu celule stem din cordonul obilical sau chiar din placentă. După ce m-am documentat mai bine pentru acest articol, tot ce pot să spun este că aceste produse biologice sunte cea mai bună investiție pentru copilul tău, sunt o nouă șansă la viață, iar mărturie stau atâtea cazuri ale copiilor cu autism, paralizie cerebrală, deficiențe de auz și câte și mai câte boli, care au beneficiat de tratament cu sânge din cordonul omblical, în unele cazuri vindecandu-se în altele îmbunătățirile în comportament fiind vizibil semnificative.
Beneficiile sângelui din cordonul ombilical
În primul rând, până să apară probele la Cord Blood Center din cadrul competiției SuperBlog, habar n-aveam că mai poți recolta și altceva în afară de celule stem. Nu știam mare lucru despre testul placentar sau sangle din cordon ombilical. De exemplu, habar nu aveam câte beneficii poate aduce sângele din cordonul ombilical, fiind o sursă bogată de celule stem hematopoietice, responsabile de formarea celulelor din sânge. Mai mult, câțiva cercetători din cadrul Universității din Florida, au descoperit că în sângele din cordonul ombilicat se regăsește un număr mare de celue T reglatoare care poate fi stocat și multiplicat în laborator, acestea putând fi utilizate în încercarea de a opri diabetul de tip 1. Studiul a arătat că tratamentul cu aceste celule este unul sigur, putând fi sursa unui potențial leac pentru diabetul de tip 1, însă efectele nu sunt de lungă durată .
Un alt studiu realizat în 2015 de Universitatea Duke din Durham, California de Nord ( NCT02176317: ”Autologous Umbilical Cord Blood Infusion for Children With Autism Spectrum Disorder- ASD”), l-a care au participat 25 de copii ( 21 de băieți și 4 fete) cu vârste între 2 și 6 ani, a urmărit dacă terapia cu sânge din propriul cordon omblical ar putea să trateze autismul. Practic, fiecare copil implicat în acest studiu a primit în cadrul terapiei de la 1 până la 2 miliarde de celule din sângele de cordon ombilical. Copii au revenit pentru teste și observații după 6 luni și apoi după 1 an .Rezultatele în urmă acestuia au arătat că la mai mult de 2/3 dintre participanți au apărut îmbunătățiri în comportament, dar încă mai sunt întrebări la care se mai așteaptă răspuns. Al doilea studiu clinic dorește demonstarea eficacității sângelui omblical în tratarea autismului pe un eșantion de 165 de copii cu autism cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani.
Mărturii despre copii care au beneficiat de tratament cu sânge ombilical
Un exemplu despre îmbunătățirea comportamentului după transfuzia cu sânge din cordonul omblical este una dintre fetele care a participat în cadrul studiului de Universitatea Duke. Dacă înainte de participare, atunci când era în timpul sesiunilor pentru autism dădea din picioare sau țipa, boală afectându-i aproape 75% din rutina zilnică, după participarea la studiu, acest procent a scăzut undeva la 10%, aceasta putând să urmeaze cursurile unei școli cu program normal. Nu s-a vindecat complet, părinții specificând faptul că încă mai are reacții specific bolii, dar aceste îmbunătățiri vizibile s-au întâmplat la aproximativ 6 luni după transfuzia cu sânge ombilical.
O altă mărturie vine de data aceasta din India fiind vorba despre o fetiță care suferea de mucopolizaharidoză VI (MPS VI), cu alte cuvinte organismului îi lipseau enzimele lizozomale necesare pentru a stoca normal carbohidrații în celule. Deși bebelusii care au aceste gene MPS par sănătoși la început, pe masură ce crește acest deficit, copii rămân în urmă cu creșterea și manifestă simptome precum: statură mică, disfuncții motorii, dificultăți de vedere sau defecte cardiace. Speranța de viață nu depășește 20 ani. După multe vizite la medici, părinților li s-a recomandat să facă un al doilea copil pentru a putea preleva celule stem care ar fi putut să o salveze pe micuță. După câțiva ani de la naștere fratelui mai mic, celule stem din sângele cordonului său oblical au fost transplantat către fată. După acest transplant starea fetei s-a îmbunătătit considerabil, reușind să vorbească fluent și să fie bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic .
Atenție la neatenție
Este impresionant cum o precauție la început, devine o șansă la viață normală pentru copilul tău, tocmai din acest motiv este important ca atunci când iei o astfel de decizie să fii bine informat. Având în vedere că în zilele noastre găsești pe net o groază de informații, trebuie avută în vedere o selecție în ceea ce privește fiecare lucru despre celule stem. S-au făcut studii care au arată că multe infromatii despre acestea sunt false. Sunt multe reclame la diferite creme costemetice care sustin ca acestea conțin celule stem și care promit că vor oferi tinerețea veșnică. Pe bune???? Tristul adevăr este că “nu toate aceste produse au fost supuse unor evaluări științifice riguroase, iar piața este plină de informații nefondate care pot pune pacienții în pericol” a avertizat Michael T. Longaker de la Centrul Medical al Universității Stanford. Până în prezent există un singur produs creat pentru tratarea ridurilor fine ale feței cu ajutorul celulelor stem care a primit aprobarea de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.
Mai mult, mulți comercianți susțin că produsele lor ( fie suplimente, fie cosmetice) conțin celule stem vii, ceea ce este mai mult decât fals, având in vedere că celule stem pentru a fi „active” trebuie depozitate la temperaturi extrem de joase ( -196 C). De asemenea, celule stem consumate pe cale orală vor fi imediat distuse de sucul gastric, deci neavând nici un efect, in nici un fel.
Mituri despre produsele biologice
Acum în timpul documentării mele despre celule stem, am dat și peste câteva curiozități. Posibil că mulți dintre voi să fi auzit de termenul de plancetofagie care pe românește înseamnă ingerarea placentei umane, fie în stare crudă, fie gătită, fiind o practică “la modă” printre celebrități. Se crede că o dată ingerată, proaspăta mămică își va reveni mai repede, crescând astfel nivelul energiei, dar și cantitatea de lapte matern întrucât aceasta păstrează multe substanțe benefice din timpul sarcinii (fier,vitamin B6 și B12, fără a avea în spate un studiu clinic pentru a demonstra toată aceste efecte. Medicii trag însă un semnal de alarmă în sensul că dacă există persoane care doresc să o consume, ar trebui să rețină faptul că in stare crudă poate răspândi multe infecții transmise prin sânge, inclusiv bebelușului pe care îl alăptează. Ce-i drept nu prea sunt mulți medici care recomandă această practică.
Ce produse biologice poți recolta la naștere?
Revenind la celule noastre, nu am știut de exemplu că placentă, conform HG 856 / 200, face parte din categoria deșeurilor medicale având codul 18 01 02 – fragmente și organe umane, inclusiv recipiente și sânge, ceea ce înseamnă că dacă nu se recoltează sângele care rămâne în cordonul ombilical și în placentă, atunci acestea se distrug prin incinerare. Având în vedere cele de mai sus, sunt evidente beneficiile oferite de recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile precum:
- Sânge de cordon ombilical
- Testul de cordon ombilical
- Sânge din placentă
- Intreg testul placentar ( toată placenta)
În urmă procesării se pot obține până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie că sursă de diferite tipuri de celule stem:
- Celule stem hematopoietice din sângele ombilical
- Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar
- Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar
- Celule stem endoteliale din placentă.
Toate cele de mai sus se fac fără riscuri pentru mamă sau bebeluș, iar procedura de recoltare a sangeului din cordul ombilical durează circa 3, maxim 5 minute. Cord Blood Center este singura banca de celule stem din România care oferă la naștere recolatarea celor 4 produse biologice menționate mai sus.
Compatibilitate mai mare pentru un transplant alogenic datorită celulelor din țesutul placentar
Studiile au arătat că celule din țesutul placentar sunt celule de origine fetală care par a fi pluripotente, mai exact se pot diferenția în mai multe celule umane precum plămân, ficat sau celeule nervoase. Mai mult, acestea exprimă niveluri scăzute de HLA , un marker care se află la suprafața globulelor albe și prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparatie cu altul și compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic. Cu alte cuvinte, transplantul presupune administrarea de celule stem sănătoase pacientului bolnav de o anumită afecțiune, care vor creea celule sanguine sănătoase. Markeri HLA sunt moșteniți 50% de la mama și 50% de la tată. Iar între frați poate exista o compatibilitate de 100%, 50% sau 0%. Practic un grad de compatibilitate mai mare, asigură o șansă mai mare ca un transplant să fie reușit.
Cord Blood Center Group, un partener de nădejde
De-a lungul timpului Cord Blood Center Group a eliberat până în prezent 78 de unități folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume. Au fost 8 probe utilizate în România pentru tratarea paraliziei cerebrale (6), anemie aplastică (1) și leucemie juvenilă cronică mielomonocitică (1). Cord Blood Center deține două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, una în Cluj-Napoca și cealaltă în Otopeni.
Sper din tot sufletul că acest articol v-a fost util și a reușit să va răspundă la unele întrebări.
Articol scris pentru Competiția SuperBlog 2020
Sursa foto: Unsplash, Cordcenter.ro, grafic realizat cu Canva.com
https://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/rme-2017-0060
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888380/
https://edition.cnn.com/2017/04/05/health/autism-cord-blood-stem-cells-duke-study/index.html