Prajitura cu nuca, gem de caise si frisca

Reusesc sa ma strecor printre lucrul de acasa, competitia Superblog si Alexandru pentru a ma relaxa in bucatarie pregatind dulcegarii. Asa ca am incropit o prajitura simpla cu nuca, gem de caise si frisca pentru ca imi ramasese ceva frisca de la ultimul cheesecake cu piersici pregatit (reteta aici).
Nu este o prajitura prea complicata, gustul intens de nuca se combina perfect cu cel dulce acrisor al gemului de caise. Eu am adaugat si putina smantana cu grasime 40% astfel incat crema sa nu devina uscata. Va las mai jos reteta pentru prajitura cu nuca, gem de caise si frisca.

Ce va trebuie?
Blat
4 oua
100g faina
100g nuca macinata
100g zahar
50ml ulei din samburi de struguri
5g praf de copt
esenta de vanilie
Crema
400ml smantana pentru frisca
100g smantana cu 40% grasime
5 linguri miere sau dupa gust
50g nuca macinata sau migdale (optional)
esenta de vanilie
putina coaja de lamaie
10g foi de gelatina
Zeama din compot de piersici
Gem de caise

Cum se prepara?
1.Intr-un bol incapator mixam oualele impreuna cu zaharul pana isi dubleaza volumul, urmand sa incorporam si uleiul. Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit adaugam nuca.
2 Tapetetam o tava de copt ( eu am folosit uan din cermaica cu dimensiunie 18×30) si transferam compozitia, lasand la cuptor ( la foc mediu) pentru 25-30 de minute sau pana cand trece testul scobitoarei.
3.Cat timp blatul isi face de cap la cuptor, putem sa pregatim crema. Mixam bine smantana pana devine frisca. Pastram 1/4 din frisca pentru decor, iar in restul adaugam smantana, mierea, nuca macinata, esenta de vanilie si coaja de lamaie si amestecam pana cand obtinem un amestec omogen.
4.Eu am pregatit si putina gelatina pentru ca mi s-a parut ca era putin lichida crema si am vrut sa fiu sigura ca nu o “ia la vale” de pe blat. Am incorporat si gelatina in crema, conform indicatiilor de pe pachet, si am lasat-o apoi la frigider.
5.Dupa ce s-a racit complet blatul il impartim in doua parti pe care le vom insiropa cu zeama dintr-un compot de piersici.
6.Asamblare prajitura: blat, gem de caise, crema, blat si apoi frisca simpla pastrata inainte de pregatirea cremei. Se pastreaza la frigider pentru cateva ore pana se taie.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!