Prajitura Albinita cu foi cu miere
Dulcele din weekendul aceasta l-a reprezentat o prajitura simpla, dar foarte cunoscuta de majoritatea pofticiosilor : prajitura Albinita cu foi cu miere. Noua ne plac tare mult prajiturile cu foi de miere, dovada fiind epuizarea rapida a prajiturolor.
Pentru foi am folosit aceiasi reteta ca in cazul tortului Medovik ( aici) sau Marlenka (aici). Avand in vedere ca eu incerc sa pregatesc dulciurile cu cat mai putin zahar, uneori chiar deloc, am folosit miere in prepararea cremei cu gris si am cumparat un borcan de gem de caise cu continut redus de zahar. Dupa o zi de stat la frigider, prajitura Albinuta cu foi cu miere a fost halita instant.
Ce va trebuie?
Foi cu miere
500g faina
125g zahar
125g miere
1 lingura bicarbonant
100g unt
2 oua
putina coaja de lamaie
Crema
400ml lapte
5 linguri miere ( sau in functie de gust)
200g unt
100g gris
esenta de vanilie
225g gem de caise fara zahar adaugat
Cum se prepara?
1.Punem pe baie de abur zaharul, untul si mierea pana cand se topesc. Adaugam bicarbonatul, oualele si amestecam bine pana se omogenizeaza.
2.Cernem faina si incepem sa o incorporam pana cand nu mai putem sa amestecam, urmand sa tapetam blatul de lucru cu putin faina, transferam aluatul si apoi cernem restul de faina si framantam.
3.Formam un baton pe care il impartim in4 parti egale. Intindem fiecare bucata pe o foaie de copt apoi facem un contur dreptunghi si intepam cu o furculita. Lasam fiecare foaie la copt pentru 5 minute sau pana cand se rumeneste usor.Repetam pentru restul foilor.
4.Dupa ce am terminat operatiunea foi cu miere, ne ocupam de crema. Punem la fiert laptele impreuna cu mierea. Cand laptele s-a incalzit, adaugam grisul si amestecam continuu pana obtinem consistenta unei bundici. Inainte de a lua cratita de pe foc, adaugam esenta de vanilie. Dupa ce crema a ajuns la temeperatura camerei, adaugam untul si mixam pana obtinem un amestec omogen.
5.Asamblarea este foarte simpla: punem o foaie cu miere pe o tava, adaugam jumatate din crema de gris, a doua foaie, borcanul cu gemul de caise, a treia foaie cu miere, restul de crema si ultima foaie. Decoram cu putin zahar pudra. O pastram la frigider cel putin o zi pana sa o feliem.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!
-
Pingback: Craciun de poveste in...pandemie! - Traditii si delicii
-
Pingback: Prajitura Televizor sau Budapesta - Traditii si delicii
-
Pingback: Prăjitură cu foi de bulion sau suc de roșii - Traditii si delicii
-
Pingback: Figaro cu gem de caise si bezea - Traditii si delicii