Tort Medovik cu miere si crema de smantana
Daca ar fi sa aleg o prajitura preferata, sigur as alege una care sa aiba foi cu miere. De la Alba ca Zapada, Marlenka pana la Medovik, toate sunt geniale.
Azi ma opresc la Medovik, acest desert cu origini rusesti. Povestea tortului incepe undeva in secolul 19, in timpul lui Alexandru I. Sotia acestuia nu agrea deloc mierea, iar bucatarii de la curte stiau acest lucru, motiv pentru care evitau sa o foloseasca in preparate. Un tanar bucatar a vrut insa sa isi incerce “norocul” si a pregatit acesta prajitura cu miere care a fost foarte apreciata, inclusiv de imparateasa. De atunci, acest desert se pregatea la fiecare sarbatoare regala.
Nu este laudat degeaba, fiind cu adevarat un desert tare bun pe care vi-l recomand cu drag. Acest tort Medovik cu miere si crema de smantana da dependenta :).
Ce va trebuie?
Blat
150g miere
120g unt
150g zahar
10g zahar vanilinat
3 oua (~150g)
500g faina
5g bicarbonat de sodiu
3g sare
Crema
500g mascrapone
400g smantana acra cu 30% grasime
100ml smantana pentru frisca
10g zahar vanilinat
120g zahar pudra vanilat
Coaja de la 1 lamaie
Extract de vanilie
Cum se prepara?
1.Punem pe baie de abur zaharul, untul si mierea pana cand se topesc. Adaugam apoi oualele si amestecam bine pana se omogenizeaza ( pastram inca oala pe foc).
2.Luam cratita de pe foc si adaugam repede bicarbonatul de sodiu amestecand bine . Cernem faina si incepem sa o incorporam, obtinand un amestec usor lipicios pe care il vom infolia cu folie alimentara si il vom lasa putin sa se odihneasca la frigider ( undeva la o ora).
3. Formam un baton pe care il impartim in 10 parti egale ( ~ 100g bucata). Intindem fiecare bucata pe o foaie de copt, infainata bine, apoi facem un contur ( eu am folosit o tava cu d=20cm ) si intepam cu o furculita din loc in loc. Lasam fiecare foaie la copt pentru 10 minute in cuptorul incins. Repetam pentru restul foilor ( le-am facut cu cateva zile inainte).
4.Pentru crema amestecam smantana, mascarpone si frisca ( smantana pentru frisca am mixat-o inainte). Dupa ce am obtinut un amestec omogen, adaugam zaharul, coaja de portocala/lamaie si esenta de vanilie.
5. Ansamblarea este destul de simpla! Folosim inelul de tort ( d=20cm), dar nu inainte de a-l tapeta cu folie de acetat. Adaugam o foaie cu miere, crema, iar foaie si tot asa. La sfarsit decoram cu resturile de foaie pe care le-am maruntit in robot. Lasam la rece cel putin o zi.
Povestea din spatele tortului Medovik mă fascinează! E uimitor cum uneori un risc în bucătărie poate duce la crearea unui desert legendar. Abia aștept să încerc această rețetă, mă ai convins că e ceva special. Mulțumesc pentru recomandare!
Am încercat recent să fac această prăjitură cu miere Medovik și s-a dovedit a fi un deliciu absolut! Combinația dintre straturile infuzate cu miere și crema bogată este pur și simplu irezistibilă. Este un pic cam solicitant din punct de vedere al timpului, dar rezultatul final este un desert care captivează cu adevărat papilele gustative.