Tarta rustica cu cirese, frangipane si amaretto

Tarta rustica cu cirese, frangipane si amaretto

Cand am pofta de ceva dulce si usor de facut, gandul imi zboara la tarta. Aluatul se face in cateva minute, il lasi la rece, timp in care poti sa faci altceva, iar apoi se coace in trei timpi si trei miscari. De data asta am pregatit o tarta rustica cu cirese, frangipane si amaretto, insa pe blog gasiti mai multe idei cum ar fi tarta cu ciocolata si caramel, lime si lamaie sau tarte sarate.

Pe langa faptul ca imi plac tartele, aici mi-a atras atentia povestea din spatele acestui desert care este cunoscut sub denumirea de galeta/galette. Galeta este desertul simbol al Epifaniei la cataolici sau Boboteaza in cazul ortodocsilor.

I se mai spunea “ corona regilor” pentru ca atunci cand se pregatea in timpul Saturnaliilor (sarbatori destinate zeului Saturn pe vremea romanilor), se ascundea in interiorul ei o figurina din ceramica, iar sclavul care o gasea facea apoi schimb cu stapanul sau, devenind astfel rege pentru o zi. (sursa:Wikipedia).

Eu nu am ascuns nimic in aceasta tarta, doar niste cirese dulci, putin amaretto si muuuulta dragoste pentru ai mei pofticiosi. Nu mai pierd vremea si va las reteta pentru aceasta tarta rustica cu cirese, frangipane si amaretto.

Ce va trebuie?

Aluat

150g faina alba
50g faina de migdale
100g unt
1 ou

Crema Frangipane
50g faina de migdale
50g zahar pudra
50g unt
1 ou
10ml amaretto

Tarta rustica cu cirese frangipane si amaretto

Cum se prepara?

1.Amestecam ingredientele pentru  aluat si apoi formam o bila pe care o lasam la frigider pentru  aproximariv 30 de minute.

2. Intre timp incepem sa pregatim crema frangipane, mixand untul impreuna cu zaharul pudra, oul si lichiorul. Incorporam apoi faina de migdale cu ajutorul unei spatule pana cand obtinem un amestec omogen.

3.Dupa ce au trecut cele 30 de minute, intindem aluatul cu ajutorul unui sucitor intr-o foaie cu o grosime de 2cm.

4. Adaugam crema in mijlocul tartei pe care o intindem uniform, insa musai sa lasam vreo 5cm spre margine. Decoram cu jumatati de cirese, iar apoi impachetam strans marginile peste fructe.

5.Ungem marginile tartei cu putin galbenus, presaram  zahar si fulgi de migdale, urmand ca apoi sa dam tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade sau pana cand se rumeneste usor.

Tarta rustica cu cirese frangipane si amaretto


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *