Babka cu branza dulce si stafide (fara zahar)

Babka cu branza dulce si stafide (fara zahar)

Mie imi place tare mult combinatia de branza dulce si stafide, asa ca am profitat de faptul ca aveam toate la indemana si am pregatit o babka cu branza dulce si stafide (fara zahar).

Babka este de fapt un cozonac european evereiesc, impletit si insiropat, care se pregateste de obicei la zile de sarbatoare. Aluatul se framanta cu o seara inainte, fiind lasat la dospit peste noapte, la frigider.Este o minunatie de aluat! Va iesi unul pufos si foarte fin.

Va las mai jos reteta pentru babka cu branza dulce si stafide (fara zahar), insa pe blog mai puteti gasi reteta si pentru babka cu ciocolata sau una cu ierburi aromatice.

Ce va trebuie?

600g faina
3 oua
150g unt
1 plic drojdie uscata
100g xylitol (sau zahar)
150ml lapte
coaja de la 1 lamaie

Umplutura

400g branza dulce
100g smantana
100g stafide
100g xylitol

Sirop

100ml apa
100g xylitol
Esenta de rom

Cum se prepara?

1.Cu o seara inainte ne apucam de framantat aluatul : intr-un bol incapator adaugam faina si presaram putina sare pe margini. Adaugam intr-o cratita laptele, xylitolul  untul si lasam sa se omogenizeze, iar la sfarsit adaugam coaja de lamaie.

2.In bolul cu faina adaugam drojdia uscata, laptele, oualele si framantam bine 10 -15 minute, apoi lasam aluatul la frigider pana a doua zi.

3. A doua zi pregatim umplutura, mixand branza dulce impreuna cu xylitolul si smantana, iar la sfarsit adaugam stafidele hidratate in esenta de rom.

4. Scoatem aluatul de la frigider, il intindem bine ( 1 cm grosime) si il taiem la capete astfel incat sa obitinem un dreptunghi ( eu am masurat dupa tava in care urma sa coc cozonacul ).

5.Adaugam umpltura de branza si ungem una din laturi cu apa ( pentru a se lipi mai bine ) si rulam. Il taiem pe jumatate cu grija, lipim capetele si apoi impletim cele doua jumatati.

6.Intr-o tava de copt adaugam hartia de copt si cozonacul impletit, pe care il mai lasam 30 de minute la dospit.

7.Coacem cozonacul  la 160-180 de grade pentru 30-35 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand babka este gata, va trebui sa il ungem cu siropul de zahar pregatit inainte, pentru a nu se usca prea tare. Am adaugat toata cantitatea de sirop, pentru ca mie una imi place mai insiropat.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *