Traditii si obiceiuri de Anul Nou
Orice mare sarbatoare de la noi vine la pachet si cu traditii si obiceiuri, traditii pe care merita sa le pastram sau macar sa vorbim despre ele pentru a nu le uita complet. Asa cum sunt si traditiile de Anul Nou.
Colindul de Revelion
Imi aduc aminte ca atunci cand stateam la bunici in vacanta de iarna, era aproape imposibil sa nu aud plesnetele si clopoteii care insoteau mersul cu Plugusorul. Ceata de colindatori era formata din plugari si doar unul dintre colindatori recita plugusorul la fereastra fiecarei case, iar in pauze, ceilalti colindatori sunai din clopotei sau trosneau din bice. Se spune ca acesta aduce noroc si bogatie celor care deschid usile colindatorilor, iar in schimbul acestor urari, gazdele ofera copiilor bani, fructe sau colaci.
Intre Craciun si Revelion se mergea cu Capra. Masca era insotita de un grup destul de zgomotos, cu lautarii alaturi care acompaniau dansul caprei. Desi pe vremuri acest obicei prognoza viitorul in ceea ce priveste vremea, cu timpul s-a considerat ca acest joc al caprei aducea noroc in Noul An.
Desi mi-ar fi placut sa “se mearga cu Ursul” si prin zona noastra, acesta traditie este intalnita doar in Moldova, iar jocul cu masti al Ursului reprezinta trecerea anotimpurilor. In traditia noastra ursul era considerat animalul care reusea sa invinga iarna si sa aduca primavara.
Mersul cu sorcova in prima zi din an este un obicei care inca se mai practica, iar cei mici sunt tare incantati. In trecut, sorcova, simbol al vegetatiei de primavara, era realizata din ramuri de mar, par sau cires care erau puse in apa sa inmugureasca, fiind apoi impodobite cu beteala si panglici de diferite culori. Traditia spune ca doar copiii trebuie sa mearga cu sorcova pentru ca ei au sufletele curate si astfel urarile lor se indeplinesc mai repede. Asadar, ar fi bine sa nu ramaneti nesorcoviti si sa ii rasplatiti pe micii colindatori.
Pestele si strugurii nelipsiti din meniul de Revelion
Oricate bunatati pregateau mama si bunica pentru masa de Revelion, era imposibil sa nu fie putin peste si struguri pe masa. Conform traditiei, daca mananci peste in aceasta noapte atunci vei trece mai usor prin anul ce urmeaza, mai ales ca acesta este aducator de noroc si bunastare. Cat despre struguri, mai exact cele 12 boabe de struguri pe care ar trebuie sa le consumam la miezul noptii, se spune ca fiecare boaba reprezinta o luna din anul care vine, iar in functie de dulceata acesteia, la fel va fi si luna: buna sau mai putin buna.
Haine noi pentru petrecerea dintre ani
Partea care mie imi place si acum, este cea in care trebuie sa purtam ceva nou. Pe langa faptul ca vorbim despre un moment festiv, hainele noi simbolizeaza inceputul unui an nou, an care trebuie intampinat cu multa galagie si veselie pentru a alunga spiritele rele. Asa ca nu uitati sa va cumparati ceva dragut, nu conteaza ce…nou sa fie?.
“Aho, aho, copii si frati,
Stati putin si nu manati,
Langa boi v-alaturati
Si cuvantul mi-ascultati.
Maine anul se inoieste
Plugusorul se porneste
Si incepe a ura
Pe la case a colinda
Iarna-i grea omatu-i mare
Semne bune anul are
Semne bune de belsug
Pentru brazda de sub plug”
Un An Nou cu sanatate si multe bucurii!
Sursa foto: Photo Histria ; ” Traditii si obiceiuri din judetul Olt” – Rada Ilie si Dr. Georgeta Stoica