Casa Memoriala Nicolae Titulescu

Casa Memoriala Nicolae Titulescu

In ultima vizita facuta bunicilor am imbinat utilul cu placutul si am vizitat Casa Memoriala Nicolae Titulescu sau Castelul, asa cum este cunoscut in zona. A fost o idee buna mai ales ca sotul nu a fost niciodata in vizita, iar pentru tata a fost o ocazie perfecta sa il mai viziteze si sa isi aduca aminte de copilarie. Este atat de legat de acest loc, incat unul dintre bunii sai prieteni i-a adus in dar de ziua sa un tablou cu acest Castel pictat chiar de el.

Tabloul pictat de Gabi Zorzoliu

In primul rand as vrea sa va spun cateva vorbe despre Nicolae Titulescu care a fost un ilustru diplomat si un mare om politic sl tarii noastre, facand parte din Partidul Conservator al lui Take Ionescu. A fost Ministru de Finante si al Afacerilor straine, presedinte pentru doua mandate al Ligii Natiunilor ( organizare precursoare ONU) dar si membru titular al Academiei Romane. In colectiile Muzeului Olteniei, la Craiova, se pastreza stiloul primit de Nicolae Titulescu pentru a semna Tratatul de la Trianon ( 1919).

Conacul a fost contruit in 1910 (cum se poate zari si pe inscriptia de pe pavimentul de la intrare), in mijlocul unei livezi, pe o culme deasupra raului Vedea ( balconul din spate ofera o priveliste superba asupra satului vecin, satul unde eu am copilarit). Arhitectura este una simpla, care pastreaza din elementele tradionale, dar ma ales cele cu specific oltenesc.

Pana in 1941, Casa Titulescu a fost casa de vacanta si odihna pentru intreaga familia Titulescu, apoi a intrat in administrarea Academiei Romane care va infiinta intre 1945 si 1949 o biblioteca sateasca si o scoala populara ( conform testamentului lasat de Nicolae Titulescu). Timp de 32 de ani, pana sa fie numita Casa Memoriala si afiliata Muzeului de Istorie ( in 1982), conacul a fost folosit pe post de depozit de ingrasamite chimice, grajd pentru oi si sediu CAP.

Dupa aceasta scurta intorcere in timp, revenim la vizita noastra. Inca de la intrare in muzeu, am fost intampinati de bustul lui Nicolae Titulescu. Am vizitat pe rand incaperile castelului unde am descoperit obiecte personale, piese de mobilier, dar si o multitudine de documente si fotografii din acele vremuri. Ne-am bucurat de privelistea pe care o ofera conacul, dar mai ales am fost incantati ca am reusit sa ne intoarcem in timp si sa pasimi pe urmele acestui mare diplomat roman.

Din pacate, constructia (monument istoric) se degradeaza pe zi ce trece. Este trist sa vezi cum o emblema, caci asta este Castelul pentru aceasta comuna, isi pierde din stralucire cate putin in fiecare zi.

Privelistea de la balcon


  • Bună! Superb articolul! M-ai teleportat în lumea ta! Îmi poți spune te rog programul de vizitare și prețul biletului? Mulțumesc tare mult!

  • Buna Cristina! Ma bucur tare mult.🙂
    Programul este de L-V de la 10-16.
    Poti suna la nr. de tel 074790632 pentru mai multe informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *