Cozonac cu cacao, nuca si migdale fara zahar adaugat

Luna mai este una din lunile mele pereferate datorita parfumului deosebit al bujorilor, dar si al savorii oferite de cirese. Am ales sa ne casatorim in aceasta zi tocmai pentru a ma bucura din plin de mireasma florilor pe care le indragesc atat de mult. Pana sa ajunga bujorii in vaza mea si ciresele in castron, ne-am indulcit cu cozonac cu cacao, nuca si migdale fara zahar adaugat.
Kilogramele in plus isi spun cuvantul, asa ca am incercat sa nu mai mancam mult zahar, inlocuindu-l in preparate fie cu miere, banane sau fructe uscate. Am inceput de la reteta clasica de cozonac, doar ca am inlocuit zaharul cu mierea, am folosit cacao organica si am adaugat mai multe arome de la migdale, portocala, lamaie pana la clasica esenta de rom.

Chiar daca nu am plecat pe nicaieri, am vrut sa para acest inceput de mai o leaca mai deosebit decat celelalte zile, asa ca mi-am luat camasa roz de in de la Zmaranda, care are in lada numa’ zestre de sarbatoare?.
Ce va trebuie?
500g faina +50g pentru framantat
250ml lapte
100 ml ulei + 50g unt
2 galbenusuri
25g drojdie proaspata
1 ou
4 linguri de miere de salcam ( sau in functie de gust)
coaja de portocala si lamaie
Umplutura
200g nuca macinata
50g faina de migdale
2 linguri cacao organica
50ml lapte caldut
3 linguri de miere (sau in functie de gust)
100g stafide tinute la hidratat in putina esenta de rom

Cum se prepara?
1.Adaugam faina intr-un vas incapator, iar intr-o craticioara punem la incalzit laptele, untul si mierea. Cand se topeste untul adaugam uleiul si coaja de portocala si lamaie.
2.Drojdia se marunteste si se adauga intr-un castron impreuna cu 1 lingurita de miere, 3 linguri de lapte caldut si 1 lingura de faina si asteptam sa isi dulbleze volumul.
3.Turnam ingredientele lichide peste faina, adaugan drojdia, oul si galbenusurile si framantam bine (10- 15 minute). Lasam aluatul la dospit la loc caldut pentru 40 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
4.Cat timp se relaxeaza la caldura aluatul, ne ocupam de umplutura.Amestecan toate ingredientele pentru umplutura (mai puteti adauga nuci maruntite sau faina de migdale in functie de consistenta pe care o doriti).
5.Dupa ce s-a dospit aluatul, il framantam pentru cateva minute si il taiem in trei .Intindem fiecare aluat, punem compozitia in mijloc si rulam. Cele trei rulade obtinute le impletim si adaugam astfel cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt.
6.Lasam cozonacul la dospit la loc caldut pentru inca 20 de minute, apoi il ungem cu ou si il presaram cu fulgi de migdale ( sau ce aveti la indemana).Lasam la copt pentru 50-60 minute la 160 de grade sau pana cand se rumeneste frumos.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!
In sfarsit, am facut acest cozonac indulcit cu Miere si mi-a placut foarte mult!
Multumesc mult pentru reteta, Alexandra!
Multe binecuvantari in noul an tie si familiei tale.
Catalina xx
Ma bucur tare mult ca ti-a placut! Un An Nou cat mai bun! ?