Cozonac fara gluten, lactoza si zahar adaugat

Cozonac fara gluten, lactoza si zahar adaugat

Sambata Mare este ziua dedicata cozonacilor, asa ca astazi am facut cate unul dupa pofta fiecaruia: cu nuca si rahat, unul cu ciocolata si crema de alune, iar pentru Alexandru un mini cozonac fara gluten, lactoza si zahar adaugat.

Eu am avut pofta de unul cu ciocolata si crema de alune, de fapt o babka cu ciocolata, dar in forma de floare ( gasiti reteta aici). Sotul a vrut unul primenit cu de toate, asa ca a avut un cozonac dichisit cu multa nuca, cacao, stafide tinute in rom, dar si rahat aromat.

Alexandru nu putea fi scos din schema, mai ales ca de doua zile imi tot cere cozonac. Am reusit sa obtin un aluat super aromat si usor de manevrat, desi nu ma asteptam. Bineinteles ca i-am taiat doua felii din seara aceasta, iar bucuria a fost imensa ( l-am gustat si desi nu are ingredientele clasice, are gust identic cu un cozonac obsibuit). Din aluatul ramas i-am facut iepurasi si labute de iepuras. Va las si voua reteta mai jos pentru un mini cozonac fara gluten, lactoza si zahar adaugat.

Ce va trebuie?

Aluat

400g faina fara gluten ( am folosit mix C de la dr. Schar)
250ml lapte de cocos
50 ml ulei de floarea soarelui
2 galbenusuri
25g drojdie proaspata
2 linguri de miere
25g margarina vegetala bio
esenta de vanilie
putina coaja de portocala si lamai

Umplutura

150g nuca maruntita
1 lingura cacao organica
2 linguri miere
50ml lapte de cocos
Stafide

Cum se prepara?

1.Mai intai dizolvam drojdia in 2 linguri de lapte caldut, cu 1 lingurita miere si 2 linguri de faina si o lasam sa isi dulbleze volumul la loc caldut. Intr-o cratita mica adaugam laptele, mierea ramasa, uleiul si margarina, lasand pe foc pana se obtine un amestec omogen. La sfarsit adaugam esenta de vanilie, coaja de portocala si lamaie.

2.Adaugam faina intr-un bol incapator, facem o gaura adanca in mijloc si turnam laptele caldut, drojdia si galbenusurile, urmand a framanta pentru 10 minute. Lasam aluatul la dospit pentru 50 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.Intre timp ne ocupam de umplutura. Amestecam nuca cu mierea, laptele si cacao.

3.Mai framantam cateva minute aluatul si il impartim in 2 bile egale.Intindem fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi ( excesul l-am folosit pentru iepurasi). Am uns fiecare aluat cu compozitia de mai sus si am adaugat cateva stafide. Cele doua rulade le-am impletit si apoi am mai lasat cozonacul sa mai creasca in tava pentru 20 de minut, apoi l-am uns cu galbenus de ou amestecat cu 2 linguri lapte de cocos si l-am decorat cu fulgi de migdale.

4.Cozonacul a stat la copt pentru 30 de minute la 160 de grade ( depinde si de cuptor). Dupa ce s-a copt, l-am mai lasat putin in tava si l-am uns cu putina miere.

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *