Mirosul dulce al copilariei

Mirosul dulce al copilariei

Sunt o mare pofticioasa atunci cand vine vorba de dulciuri pregatite in casa si spun cu tarie ca in cazul meu nu mai exista leac. Imi place taaaaare mult mirosul de copt, de vanilie, care vine si ma gadila pe la nas. Aici este clar, fara doar si poate meritul mamei.

De cand eram copil, ea m-a obisnuit cu mirosul asta de prajituri cu crema gustoasa, de caldura din bucatarie atunci cand urma sa scoata cozonaci grasani umpluti cu multa nuca si cacao, de cornuri cu gem si rahat pudrate bine cu zahar. As putea sa insir la nesfarsit cate si mai cate, dar ma opresc pentru ca deja imi ploua in gura numa’ cand imi amintesc. Totusi, am rezistat eroic la miile de oale pline cu diferite creme pentru prajituri pe care le-am lins. Inca mai am acest obicei, dar experienta isi spune cuvantul si termin cat ai zice “peste”!

Pe vremea aia nu intelegeam de ce mama facea atatea prajituri si mancaruri. Tot timpul reusea sa faca ceva bun, chiar daca nu tot timpul avea cele mai sofisticate ingrediente, dragostea ei compensa orice. Desi a trebuit sa treaca niste ani, am realizat ca fiecare dulcegarie poarta cu ea mirosul dulce al copilariei mele, e mirosul jucatului in bucatarie cu faina, e mirosul sarbatorilor petrecute in familie, e timpul meu petrecut cu EA, cea mai importanta femeie din viata mea.

Mirosul dulce al copilariei

Nu intelegeam cum poate sa le faca pe toate si mai ales sa para ca nici macar nu se complica sau ca ar fi ceva greu! De cand sunt si eu mama inteleg perfect de unde avea superputeri: nimic nu este greu si imposibil atunci cand faci ceva pentru copilul tau. Zambetul si fericirea de pe chipul lui sunt cea mai mare rasplata si te incarca cu energie.

Si pentru ca tot m-au napadit amintirile, cred ca ar merge cateva cornulete de post cu gem, pudrate usor cu zahar vanilinat, care sa imi aminteasca de mirosul dulce al copilariei mele.

Ce va trebuie?

300g faina
50g nuca macinata
50g zahar
20g zahar vanilinat
100g unt vegetal topit
150ml apa minerala
5g praf de copt
Coaja si zeama de la 1/2 lamaie

Umplutura : gem de prune/dulceata de visine/gem de caise sau oricare alt gem

Cum se prepara?

1.Intr-un bol incapator adaugam apa minerala, untul topit, zaharul, coaja si zeama de lamaie si amestecam bine pana se omogenizeza compozitia.

2.Adaugam faina, praful de copt, nuca macinata si framantam bine. Impachetam aluatul intr-o folie alimentara urmand sa il lasam la rece pentru 1 ora.

3.Intindem aluatul intr-o foaie groasa de vreo 5 cm si taiem fasii dreptunghiulare pe care le vom umple cu gemul preferat.

4.Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam cornuletele, lasandu-le la copt pentru 15-20 de minute la foc mediu sau pana cand se rumenesc usor.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *