Turta dulce cu miere

Turta dulce cu miere

Ce ar mai fi sarbatorile de iarna fara turta dulce? Fara mirosul de scortisoaa care invaluie intreaga casa? Noua ne place acest desert si acum ca am un aliat de nadejde, il pregatim impreuna?. Am ales sa fac o reteta simpla, de turta dulce cu miere, fara zahar adaugat. Ii puteti oferi o aroma aparte in functie de condimentele pe care le folositi, putand astfel personaliza acest desert. Turta dulce merge perfect alaturi de o cana cu lapte cu cacao sau o cafea aburinda.

Istoria turtei duci incepe undeva in 992  cand un calugar armean s-a retras in Franta, aducand cu el diferite retete de copturi, iar desertul cu aroma de ghimbir a fost cel mai apreciat. De asemenea, Cavaleri Templieri au descoperit in sec XI ghimbirul in Orientul Mijlociu care a fost apoi folosit de brutarii din Evul Mediu in diferite retete ( turta, paine, etc). La inceput turta dulce se cocea doar in forma de ingeras sau inimioara, insa cu timpul au aparut diferite figurine. Anii 1800 reprezinta inceputul casutelor din turta dulce, mai ales in Germania, devenind o traditie de sarbatori.

Turta dulce se preparara sub forma unuo fursec ( sau prajitura), fiind indulcita cu zahar sau miere, avand diferite arome incepand cu ghimbir, scortisoara, nucsoara, cuisoare sau cardamom. Ingredientul de baza ramana ghimbirul, de unde vine si denumirea din limba engleza de gingerbread care inseamna paine cu ghimbir.

Va las mai jos o reteta simpla de turta dulce cu miere, iar daca doriti si o reteta de turta dulce de post o puteti gasi AICI. Din compozitia de mai jos am obtinut vreo 20 de forme, dar puteti dubla cantitatea ( se mananca foarte repede?).

Ce va trebui?

100g unt
150g miere
250g faina
1 ou
1 lingurita rasa de bicarbonat
1 lingurita scortisoara ceylon
1/4 lingurita nucsoara si cuisoare
putina esenta de vanile

Cum se prepara?

1.Intr-un bol cernem faina si adaugam condimentele.

2.Punem pe foc o craticioara si topim untul impreuna cu mierea. Adaugam apoi bicarbonatul, esenta de vanilie si amestecam cu un tel pana obtinem un amestec omogen.

3.Incorporam  ingredientele uscate si incepem sa amestecam cu o spatula, rasturnand apoi compozitia pe blatul de lucru tapetat cu faina.Aluatul obtinut il lasam la rece pana a doua zi. Inainte de a lucra cu aluatul il mai lasam 30 de minute.

4.Intindem aluatul cu sucitorul pana obtinem o foaie de aproximativ 0.5 cm si decupam formele dorite pe care le adaugam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

5.Lasam turta dulce la copt pentru 10 minute

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *