Prajitura cu crema de vanilie si zmeura
Zmeura se numara printre fructele mele de padure preferate. De ceva vreme tot dadeam tarcoale la aprozar sa vad daca doamna a adus cateva caserole cu zmeura, dar fara noroc. Pana intr-o dimineata cand am primit telefon direct de la sursa ( am relatii la aprozar 🙂 ) ca a sosit zmeura mult asteptata. M-am dus si mi-am luat vreo 3 caserole . Deja stiam ca imi voi face un smoothie racoros cu zmeura si cirese, dar si o prajitura zmeuroasa. Nu stiam ce crema i s-ar potri mai bine daca de vanilie sau ciocolata ( mi se par ca merg amandoua atat de bine cu zmeura), asa ca am apelat la “ajutorul de bucatar”, sotul meu, care mi-a sugerat vanilie. M-am pus pe treaba si am inceput sa mesteresc la prajitura cu crema de vanilie si zmeura.
Nu prea am avut rabdare sa pregatesc o crema de vanilie ca la carte ( una de tip mousseline) si am cotrobait prin sertare sa vad daca mai am un plic magic de budinca…de vanilie. Norocul mi-a suras de data aceasta si in cateva minute m-am ales si cu o crema de vanile.Am facut o tava mica de prajitura, care s-a devorat instant. Imi dau seama ca am facut treaba buna, daca aud clasica intrebare cu “ mai ai”?Va las mai jos reteta pentru prajitura cu crema de vanilie si zmeura, un desert savuros si usor de pregatit!
Ce va trebuie?
Blat
5 oua
5 linguri zahar
6 linguri faina
3 linguri ulei
Praf de sare
Esenta de vanilie
½ pliculet praf de copt (optional)
200g zmeura
Budinca de vanilie
500ml lapte
4 linguri zahar
1 plic de budinca de vanilie
50g unt
Esenta de vanilie
1 plic zahar vanilinat
Cum se prepara?
1.Separam galbenusurile de albusuri, iar albusurile le batem spuma cu praful de sare si zaharul.
2.Intr-un castron amestecam galbenusurile impreuna cu uleiul, iar amestecul rezultat il adaugam treptat peste spuma de albusuri ,mixand pana se incorporeaza bine.
3.Adaugam putina esenta de vanilie , astfel incat aluatul sa capete un miros placut si nu unul de omleta atunci cand se va coace.
4.Renuntam la mixer si adaugam treptat faina cu ajutorul unei spatule.Transferam 2/3 din compozite intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( am folosit una de dimensiunea 20×30) , adaugam zmeura si apoi punem si restul de compozitie.
5.Bagam tava la cuptor la foc mediu pentru 25 de minute sau pana cand se rumeneste.
6.In timp ce blatul este la cuptor, ne ocupam de budinca pe care o pregatim conform instructioni de pe pachet : punem laptele la fiert, impreuna cu zahaul si apoi adaugam praful de budinca dizolvat in cateva linguri de lapte. Amestecam pana se ingroasa si apoi adaugam esenta de vanilie.
7. Lasam budinca sa se raceasca putin, iar apoi adaugam untul si mixam pana se incorporeaza bine.
8. Dupa ce s-a racit blatul, adaugam crema de vanilie si decoram cu putina zmeura.
Zambiti! iubiti! Fiti fericiti!
Draga mea, prajitura arată într un mare fel.Mor de pofta!Ma gandesc sa o incerc si eu. Nu i pot rezista.Te pup!
Este o prajitura racoroasa, cu un gust dulce- acrisor. Cred ca este un desert potrivit pentru zilele de vara si nu numai. Astept sa imi spui si sa imi trimiti poze dupa ce o vei pregati! Te pup 🙂