Complexul Arhitectural Medieval din Brebu
In incercarea noastra de a merge pe urmele domnitorilor, am gasit acest Complex Arhitectural Medieval din Brebu, Prahova. Am facut aproximatix 1 ora si jumatate din Bucuresti, dar a meritat pentru ca am avut parte de cateva ore de relaxare in natura si am mai aflat una, alta din perioada de domnie a lui Matei Basarab.
Asezamantul dateaza din 1640 din timpul domniei lui Matei Basarab, fiind construit ca resedinta pentru acesta, dar si ca loc de adapost in caz de necesitate, avand in vedere conditiile politice din aceea vreme. Intregul ansamblu arhitectural va fi terminat de Constantin Brancoveanu in 1690. Acesta cuprinde casa domneasca, biserica, turnul intrarii si zidul de incinta contruit din caramida si pietre de rau declarat cel mai important monument al secolului al XVII-lea din Prahova. Lucrarile au inceput cu constructia casei domnesti si a zidului de aparare, continuand apoi cu biserica.
Biserica seamana foarte mult din punct de vedere arhitectural cu manastirea de la Dealu Mare, avand zidurile construite din caramida ( au o grosime la temelie de aproximativ 2 m) si un plan triconic. Altarul patreaza si azi pictura lui Seva Hentia (a fost un pictor realist, care a urmat studiile la Scoala de Belle Arte din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Tattarescu si Theodor Aman).
Casa domneasca reprezinta una din cele mai importante cladiri laice din Tara Romaneasca. Are 10 camere ( inclusiv sufrageria) si se ridica pe doua pivnite boltite. Astazi, casa domneasca gazduieste un muzeu de istorie si arta medievala, unde puteti admira costume si podoabe boieresti, obiecte bisericesti, sigilii boieresti si multe altele.
Turnul de la intrare are o inaltime de aproximatov 30 de metri, fiind contruit pe patru nivele. Zidul de incinta, inalt de 6 metri este construit tot din caramida si piatra de rau, prevazut cu metereze pentru tragere.
In spatele acestui complex medieval se intrezareste o poarta mica, care te invita la o plimbare intr-un parc superb, pe malul unui lac. Este o portita spre verde smarald, unde veveritele alearga din copac in copac, copiii pot sa dea tarcoale peste tot si sa exploreze la pas sau cu bicicleta prin natura. Alexandru a debordat de fericire ca s-a plimbat in voie, a urmarit jucausa veverita si s-a jucat dea v-ati ascunselea printre brazi.
Gata, punem pe lista destinatiilor din 2020. Frumos articol!
Multumesc! Este un loc tare frumos si merita vizitat!