De Dragobete iubeste romaneste!

De Dragobete iubeste romaneste!

Nu cred ca iti trebuie o zi anume pentru a celebra iubirea, dar pentru ca respectam traditia, mergem pe sintagma clasica “De Dragobete iubeste romaneste”. Asa ca azi este despre imbratisari, iubire si despre cat de mult inseamna fiecare pentru jumatatea lui.

Ce este cu Dragobetele?

Dragobete, era zeul tineretii, al veselii si al iubirii, avand origini stravechi, fiind preluat de la daci, iar apoi transformat intr-un protector al tinerilor indragostiti. Legenda spune ca acest ” Cap de primavara”, “Navalnicul”  sau ” Logodnicul Pasarilor”, nu era nimeni altul decat fiul babei Dochia, un tanar foarte chipes, care seducea toate femeile. Dragobete a ramas si astazi un simbol al dragostei romanesti.

Exista o multitudine de obiceiuri in jurul acestei sarbatori, obiceiuri care inca se mai pastreaza pe la noi. Se spune ca nu este bine sa plangi in ziua de Dragobete, pentru ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri in lunile care vor urma. Deci, zambiti va rog! Mai mult, daca tinerii indragostiti doreau ca iubirea lor sa dureze pana la adanci batraneti, atunci era musai sa se sarute in aceasta zi, de unde si expresia ” Dragobetele saruta fetele”.

Exista traditia ca fetele tinere si necasatorite sa adune zapada ramasa pe alocuri, zapada ce purta numele de “zapada zanelor”. Apa care ramanea in urma topirii zapezii era considerata magica fiind folosita pentru descantecele de iubire. Se spune ca aceasta zapada s-a nascut din surasul zaneleor, tocmai din acest motiv, fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase ca si zanele.

Nu avea cum sa lipseasca busuiocul in aceasta zi, din acest motiv, in ajun de Dragobete,  fetele tinere isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul, iar femeile care doreau sa aiba copii, purtau la brau un buchet de ghiocei.

In ziua de Dragobete nu se lucreaza la camp si nici nu se tese, ci doar se face curatenie prin casa, spunandu-se ca acesta este aducatoare de spor. De asemenea, oamenii mai in varsta acordau o atentie mai mare animalelor si pasarilor din curte in aceasta zi de sarbatoare, considerand astfel ca in ziua de Dragobete acestea isi aleg pereche pentru totdeauna.

Sa nu uitam de frumusetea traditiilor romanesti, de aceasta sarbatoare, dar mai ales de faptul ca de Dragobete fiecare iubeste romaneste!

Sursa : “Traditii si obiceiuri din judetul Olt” Rada Ilie si Georgeta Stoica



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *