Prajitura cu nuca si bezea
De cand il avem pe Alexandru, sarbatorile de iarna tin pana de Sfantul Ioan pentru ca este si ziua lui de nume. Ca in fiecare an, pregatesc cateva dulcegarii. Anul acesta am incercat o noua prajitura cu blat de nuca, crema si bezea.
Este o prajitura super dulce si asta datorita bezelei. Desi eu nu prea fac deserturile foarte dulci, de data aceasta am zis sa incerc si altceva.
Nu am mai facut pana acum bezea si asta se vede pentru ca inca se mai simte putin zaharul. Data viitoare trebuie sa am.in vedere sa bat albusurile si mai bine, insa gustul prajiturii este demential. Pentru mine orice prajitura care are nuca este in topul preferintelor mele.
Va las mai jos reteta pentru aceasta prajitura cu blat de nuca, crema si bezea.
Ce va trebuie?
Blat
150g nuca macinata
8 linguri zahar
8 oua
100g faina
1 plic zahar vanilinat
4 linguri ulei
esenta de vanilie
un praf de sare
Crema
4 galbenusuri
400ml lapte
150g zahar
50g faina
2 lg amidon
200g unt
esenta de vanilie
Bezea
4 albusuri
200g zahar
Zeama de la 1/2 lamaie
Cum se prepara?
1.Intr-un bol incapator batem albusurile spuma impreuna cu zaharul si praful de sare, iar intr-un alt bol amestecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, urmand sa le transferam peste spuma de albusuri.
2.Mixam bine, apoi adaugam nuca si faina si le incorporam cu o spatula. Tapetam o tava cu hartie de copt ( 25×30 cm) si adaugam compozitia. Lasam blatul la copt pentru 25 de minute la foc mediu.
3.Ne ocupam de crema: amestecam intr-un bol zaharul, galbenusurile, faina, amidonul, iar dupa ce s-au omogenizat adaugam 100 ml lapte. Restul de lapte il transferam intr-o cratita, dam drumul la aragaz la foc mic si adaugam compozitia cu galbenusuri. Amestecam pana cand se ingroasa.
4.Acoperim crema cu o folie alimentara, iar cand se raceste adaugam untul moale si mixam bine.
5. Taiem blatul in doua partie egale, adaugam 2/3 din crema, punem celalat blat si restul de crema si apoi ne ocupam de bezea.
6.Intr-un bol mixam albusurile cu zaharul si zeama de lamaie foarte bine, pana cand se topeste zaharul. Eu nu am avut rabdare si au mai ramas cateva cristale de zahar nedizolvate?, apoi spuma o punem pe baie de aburi pana se intareste, amestecand continuu cu telul.
7. Decoram prajitura cu bezea si ciocolata rasa si o dam la frigider pana a doua zi.
La multi ani Alexandru Ioan!Sa aveti poftă mareee la prajitura cu bezea si nuca!!