Tavalita cu cocos si miere

Tavalita cu cocos si miere

Tavalita cu cocos si miere este una dintre prajiturile copilariei mele. Este desertul cu care mama reusea tot timpul sa ma bucure. Atat de mult imi place acest pandispan cu miere, incat la nunta, tavalita s-a numarat printre prajiturile de casa pregatite cu atata drag de mama. Nu avea cum sa lipseasca o parte din copilaria mea la cel mai important eveniment de pana atunci, asta pentru ca acum Alexandru este Universul nostru?.

Tavalita este denumirea de la noi, ea se numeste de fapt Lamington si are origine australiana. Aceasta prajitura a luat nastere dintr-o greseala a servitoarei lordului Lamington, guvernatorul din Queensland. Aceasta a scapat pandispanul in ciocolata topita, iar acesta i-a sugerat sa il dea prin nuca de cocos pentru a nu se murdari pe degete. Prajitura a fost un  real succes! Exista multe retete pentru aceasta tavalita, dar preferata mea este cea care contine miere. Ii da o super aroma!

Tavalita cu cocos si miere

Ce va trebuie?

Blat
5 oua
100g unt topit si racit
100g zahar
100ml lapte
3 linguri miere
350g faina
1 plic praf de copt


Decor

200g nuca de cocos

Sirop
400ml lapte
150g zahar
3 linguri cacao
80g unt
putina esenta de rom

L.E. Daca vreti ca acest desert sa fie unul fara zahar adaugat, puteti inlocui fara probleme zaharul cu un indulcitor ( eu folosesc de obicei xylitol).

Cum se prepara?
1.Batem albusurile spuma cu un praf de sare si zaharul.Topim untul si adaugam laptele, mierea si amestecam bine.

2.Adaugam galbenusurile si amestecul cu untul topit peste spuma de albusuri si amestecam bine. Incorporam apoi faina si praful de copt.

3.Transferam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o lasam la copt pentru 30 de minute.

4.Intre timp ne ocupam de sirop. Adaugam cacao, zaharul, untul si esenta de rom peste lapte si amestecam bine, la foc mic, pana obtinem un amestec omogen.

5.Pandispanul se taie in cuburi abia cand s-a racit complet, urmand apoi sa trecem cuburile prin siropul de cacao (racit si el) , iar apoi prin nuca de cocos.

Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *