Prăjitură cu foi de bulion sau suc de roșii

Am primit tare bucuroasă invitația de la Alex Star, o fabrică românească din Curtea de Argeș, de a vorbi despre obiceiurile mele bune din bucătărie, campanie pe care ei o promovează, dar și să pregătesc ceva bun cu pasta lor de tomate. Am ales să fac un desert, mai exact o prăjitură care îmi aduce aminte de copilărie: prăjitură cu foi de bulion sau suc de roșii cu crema de griș.
Revenind la partea cu obiceiurile bune, cred că fiecare dintre noi s-a lovit de clasica vorbă “ești ceea ce mănânci”, motiv pentru care de când îl avem pe Alexandru, stilul nostru alimentar s-a schimbat destul de mult. Mi-am propus ca el să aibă parte de obiceiuri alimentare cât se poate de sănătoase încă de mic și să plece la drum cu această “moștenire”.
Nici o zi fără fructe și legume
Este greu să faci un copil să mănânce fructe, însă este fără doar și poate cel mai bun mod din care el își pot lua doza de vitamine și minerale. Alexandru este foarte selectiv, însă cu ajutorul smoothie-urilor am reușit să îi “ascund” diferite legume sau fructe ( așa s-a împrietenit cu spanacul).
Dulciuri pregătite în casă
Mama îmi face dulciuri în casă de când mă știu, inclusiv acum îmi pregătește și îmi pune la pachet. Am ales acest #obiceibun, de a mirosi în casă a copt și a vanilie, dar mai ales de a-i oferi celui mic o alimentație cu un conținut de zahăr controlat. După o perioadă de trei ani și jumătate în care nu a mâncat nimic cu zahăr, acum la 4 ani alimentația lui este undeva la 70% fără zahăr adăugat. Țin foarte mult la acest lucru, pentru că România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește obezitatea infantilă, iar noi ca părinți avem datoria de a avea grijă de copiii noștri cât de bine putem.

Fără risipă de alimente
Înainte aruncam tot ce găseam prin frigider, însă acum sunt mai atentă. Dacă bananele sunt prea coapte aleg să le folosesc în pregătirea unor clătite, mezelurile și brânzeturile le bag repede într-o pizza cu blat pufos și sos de roșii, iar dacă nu mai dorim să mâncăm ceva, pur și simplu verific termenul de valabilitate, le pun într-o pungă și le las lângă ghena de gunoi pentru a le lua cineva nevoiaș.
Acum că v-am povestit despre cateva #ObiceiuriBune, e timpul să îl pun în aplicare pe cel cu numărul 2? . Am ales să fac o prăjitură cu foi de bulion sau sos de roșii și crema de griș, care alături de Albinița și Albă ca Zăpada, mi-a indulcit copilaria. Dacă nu aveți bulion la îndemână, așa cum a fost cazul meu, puteți folosi liniștiți pastă de tomate diluată cu puțină apă pentru a avea o consistență mai lichidă. Mai mult, dacă doriți un desert fără zahăr adăugat, tot ce trebuie să faceți este să înlocuiți zahărul cu un îndulcitor.
Ce vă trebuie?
10 linguri de suc de roșii ( eu am folosit 2 linguri de pasta de tomae de la Alex Star diluată în 12 linguri de apă)
10 linguri zahăr/ îndulcitor ( eritritol sau xylitol)
10 linguri de ulei
1 plic de praf de copt
1 plic zahăr vanilinat
400g făină ( cât curprinde)
Crema
1l lapte
150g zahăr / îndulcitor
200g unt
200g griș
esență de vanilie
coaja de la 1 lămâie
zeama de la 1/2 lămâie
Gem de caise /prune/ fructe de padure

Cum se prepară?
1. Mai întâi pregătim foile. Într-un bol amestecăm zahărul cu uleiul până când acesta se dizolvă complet, urmând apoi să adăugăm socul de roșii. Încorporăm praful de copt și făina și începem să frământăm până când obținem un aluat pe care îl dăm la frigider pentru o jumătate de oră.
2. Scoatem aluatul de la frigider și îl împărțim în patru părți egale pe care le întindem astfel încât să obținem patru foi de dimensiunea tăvii ( 25×35) pe care le înțepam cu furculița. Punem hârtia de copt în tava aragazului și coacem foile pentru ~ 6-7 minute, în cuptorul încins.
3. Cât timp lăsăm foile să se răcească, pregătim crema. Astfel, punem la fiert laptele împreună cu zahărul și coaja de lămâie, iar când laptele s-a înfierbântat, adăugăm grișul, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Adăugăm apoi coaja, zeama de lămâie și esența de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentară, iar când s-a răcorit, încorporăm și untul.
4. Asamblarea este una simplă: prima foaie, jumătate din crema de griș, cea de a doua foaie, gemul, următoare foaie, restul de cremă și ultima foaie. Pentru decor eu am păstrat două linguri de cremă și am adăugat nucă de cocos. Prăjitura se păstrează la frigider cel puțin o zi până a fi savurată.
Dacă v-am favut poftă de preparate cu sos de roșii, să știți că Alex Star vă așteaptă să îi trimiteți astfel de rețete pe paginile de facebook sau Insta. Lăsați un comentariu cu o rețeta în care folosiți sosul se roșii, postați rețeta și puteți câștiga 100 lei/zi. Promoția este valabilă până pe 7 noiembrie a.c, însă pentru mai multe detalii puteți intra la ei pe site.
Voi ce #ObiceiuriBune aveți în bucătărie, dar mai ales ce bunătăți pregătiți cu roșii?
Ma inclin in fata acesturi obiceiuri bune in bucatatie.O sa incerc si eu acest sos de rosii.Este prima data cand aud de el.
Cat ma bucur! Abia astept sa imi spui ce bunatati vei pregati cu el!??❤❤