Quiche cu telemea, rosii si ceapa verde

Imi plac foarte mult tartele, si arucand un ochi prin frigider mi-am dat seama ca pot sa mesteresc rapid un quiche cu telemea de vaca, ceapa verde si marar.
Am dat o fuga pana la aprozarul de langa mine sa cumpar cateva rosii , stiam ca aici voi gasi unele zemoase si gustoase , care aduc la gust cu cele din gradina lu’ mamaie. M-am oprit la floraria de langa aprozar sa imi reinnoiesc stocul de bujori, iar doamna vazand cat de mult imi plac mi-a dat bonus inca trei fire. Tot drumul spre casa am stat cu nasul numai in bujori. Imi plac de mor!
Ajunsa acasa mi-am pregatit repede aluatul de tarta si l-am lasat la frigider, timp in care mi-am luat toate cele de trebuinta pentru umplutura si mi-am aranjat bujorii frumos in vaza. Deja si-au facut simtita prezenta in toata casa!
Acest quiche este o gustare inspirata pentru toata familia de la mic la mare si puteti sa il personalizati in functie de tipul de branza preferat ( vaca, capra, bivolita, cheddar, etc) , legume si diferite condimente.
Am crezut ca quiche-ul este un preparat al bucatarie frantuzesti, dar de fapt isi are originea in Germania ( tinutul Lothringen aflat sub stapanire germane). Mai tarziu francezii au cucerit aceasta regiune si au denumit-o Lorraine. Initial aceasta tarta era o placinta deschisa care avea umplutura preparata din smantana, ou si bacon. Mult mai tarziu s-au adaugat cascavalul ( sau branza) si ceapa verde. Daca se adauga ceapa verde in compozitie, atunci vom obtine un “quiche Alsacienne”.
Va las reteta mai jos si va invit la o calatorie pe aripile gustului pana in Franta.
Ce va trebuie?
Aluat
150g faina alba
50g faina integrala
100g unt rece cu 82% grasime
3 linguri apa plata rece
mirodenii ( am avut de la mamaie cimbru uscat, dar puteti adauga ce va place oregano, patrunjel uscat, etc)
Umplutura
200g telemea de vaca rasa
200ml smantana pentru gatit
2 oua
2 legaturi ceapa verde
2 rosii bine coapte si zemoase
1 legatura marar
boabe piper rosu
Cum se prepara?
1. Amestecam ingredientele pentru aluat si apoi formam o bila pe care o lasam la frigider pentru o ora.
2. Dupa ce a expirat timpul, intindem aluatul cu un sucitor si intindem foaia obtinuta in forma de tarta si o intepam cu o furculita din loc in loc. Acoperim aluatul cu hartie de copt si o cana de orez si il lasam la cuptor pentru 10 minute, timp in care ne ocupam de umplutura.
3. Mixam cele doua oua impreuna cu smantana, apoi adaugam telemeaua data prin razatoare si amestecam cu o spatula. Adaugam ceapa verde si mararul taiate marunt.
4. Scoatem aluatul din cuptor, indepartam hartia de copt si orezul si il mai lasam la copt pentru inca 5 minute, dupa care adaugam umplutura si decoram cu boabele de piper si rosiile taiate in felii subtiri.
5. Quiche-ul isi face de cap la cuptor pentru 30 de minute la 160 de grade ( sau pana cand se rumeneste frumos).
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!
Asta incerc azi sa fac ❤️ multam de reteta
Minunata reteta! Mulțumesc!