Vizita la “Casa Ceausescu” din Primaverii

Vizita la “Casa Ceausescu” din Primaverii

M-am nascut in ’90 si prin urmare nu am prins nimic din epoca lui Ceausescu, insa am auzit povestile parintilor si ale bunicilor, motiv pentru care mi-am dorit sa fac o vizita la “Casa Ceausescu” din Primaverii. Fie vorba intre noi recunosc ca nu ma asteptam la asa lux si opulenta, mai ales pentru acele vremuri in care se dadea totul pe cartela, se statea la cozi. Mai mult, tovarasul sustinea egalitatea dintre clasele sociale…mda…nu stiu ce sa zic dupa tot ce am vazut?.

Intrucat vizita presupune si un ghid, asa am aflat ca acesta vila urma sa fie resedinta lui Gheorghiu Dej, insa nu a apucat niciodata sa stea aici. A ajuns la conducere Ceausesce care si-a dorit aceasta locatie ca si resedinta, motiv pentru care le-a spus arhitectilor sa modifice cladirea si totodata sa-i dubleze suprafata. Astfel, sotii Ceausescu au stat pentru aproape un sfert de veac la Palatul Primaverii, petrecand aici undeva la 3 luni pe an.

Trebuie sa va spun ca m-a impresionat faptul ca majoritatea obiectelor din aceasta vila sunt realizate in Romania:

•  mobilierul este sculptat in lemn autohton (nuc, stejar, cires), dar si exotic (mahon, trandafir sau cires canadian), realizat la Intreprinderea Heliade
• in afara de cateva covoare primite in dar, restul sunt lucrate la Cisnadie
• marmura este de la Ruschita sau Alun
• candelabrele de Medias
• pedelele de Pascani
• tapiteria de matase lucrata la Buzau

De asemenea, mi-a placut sahul care se regaseste in biroul de lucru al lui Ceausescu, sah pentru care acesta a comandat piese speciale, piese lucrate in lemn, unde pionii sunt reprezentati de tarani, regele de Mircea cel Batran, iar regina de catre Regina Maria. Tot aici veti regasi si un alt sah, unul electronic, pe care tovarasul l-a primit in dar de la Mihail Gorbaciov.

Veti vedea ca sunt desi sunt multe camere si obiecte, nu toate erau folosite la adevarata lor valoare, intrucat tovarasii avem cateva…frici. De exemplu, in camera de oaspeti (unde a fost primit doar presedintele Richard Nixon al SUA) semineul este doar de decor, intrucat cei doi soti traiau cu teama ca ar putea fi otraviti cu gaze care puteau fi introduse prin cos.

Vizita la Casa Ceausescu din Primaverii

Nu aveti cum sa nu sesizati obsesia lui Nicolae Ceausescu pentru pauni, in afara faptului ca veti gasi cativa pe afara, se regases in multe decoruri si mozaicuri.

Acestea fiind spuse, sper ca v-am facut curiosi sa le faceti o vizita pentru a afla si mai multe despre Casa Ceasusescu.

Adresa:Bulevardul Primaverii nr.50
Pret bilet: 40 RON/pers
Program: Marti- Duminica de la 10:00 la 17:00

P.S Trebuie sa va faceti o programare cu o zi inainte.

Biroul lui Ceausescu
Arcada din marmura de Ruschita
Celebra baie “de aur”
Dormitorul tovarasilor
Televizor Philips color


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *