Tort cu nuca si dulce de leche
Ca in nici un an, am stat in banca mea la capitolul pregatiri, nu pentru ca nu am vrut, ci pentru timpul nu a fost cel mai bun prieten al meu. Am avut insa noroc cu vecina mea care mi-a trimis salata boeuf ( e absolut geniala) , dar si foi de varza deja “aranjate” numai bune pentru sarmale. Probabil am facut eu ceva bun in viata asta sa primesc ajutor?.
Am incercat totusi sa recuperez pe partea de dulcegarii cu babka ciocolatoasa, cozonaci dolofani si un tort cu nuca, dulce de leche si putina nutella. A fost tare bun, iar asta o dovedeste rapiditatea cu care s-a mancat. Am reusit sa pun deoparte si sa ii duc si mamei sa vada ce gospodiva a crescut?.
Nu va mai tin de vorba si va las si voua reteta pentru acest delicios tort cu nuca si dulce de leche, un tort potrivit pentru orice sarbatoare.
Ce va trebuie?
Blat
8 oua
8 linguri zahar brut
8 linguri nuca macinta
4 linguri faina
4 linguri ulei
esenta de rom
Crema
250g mascarpone (la temperatura camerei)
375 g lapte condensat ( conserva pe care am fiert-o inainte pentru 2-3 ore pentru a obtine dulce de leche/dulceata de lapte sau 375g dulceata de lapte)
4 foi gelatina
Decor
200 ml smantana pentru frisca
3 linguri nutella
Sirop
50ml apa
30g zahar
2 linguri rom sau esenta de rom
Cum se prepara?
1. Batem albusurile spuma impreuna cu un praf de sare si zaharul. Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie si le adaugam peste spuma de albusuri, mixand bine.Faina si nuca le adaugam treptat cu ajutorul unei spatule.
2.Tapetam o tava de tort ( am folosit una cu d=24cm) cu hartie de copt si transferam aluatul. Lasam la copt pentru 20 de minute la 180 de garade sau pana cand se rumeneste usor si trece testul cu scobitoarea.
3. Pentru crema nu trebuie decat sa mixam dulceata de lapte cu branza mascarpone, urmand apoi sa incorporam si foile de gelatina conform instructiunilor de pe pachet.
4.Pregatim rapid putin sirop din apa, rom si zahar. Feliem blatul in trei parti egale pe care le insirop putin, adaugand apoi 1/2 din crema peste primul blat acoperim cu cel de-al doilea si adaugam restul de crema. Decoram cu frisca amestecata cu putina nutella.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!