Galuste cu prune sau gomboti

Galuste cu prune sau gomboti

Am mancat prima oara galuste cu prune sau gomboti la workshop-ul “Amintiri gustoase” organizat de Cronicari Digitali. Au fost atat de bune, incat am zis ca o sa imi fac curaj sa ii pregatesc si eu o data si-o data. Am citit ca acest desert este intalnit mai ales in bucataria austroungara, iar denumirea lor originara este “szilvas gombocz” de unde si numele de gomboti.

Am profitat de scurta vizita la bunici, iar sub supravegherea mamei si cu putin ajutor de la mamaie, am scos pentru meseni vreo 40 de galuste cu prune destul de marisoare. Eu una stiam ca sunt grozave, insa cel mai mult m-a bucurat faptul ca i-au placut si celui mic. Pentru a face din aceste galuste unele baby friendly, trebuie doar sa inlocuiti zaharul cu un indulcitor ( de exemplu xylitol).

Galuste cu prune sau gomboti

Nu mai stau la povesti si va las mai jos reteta pentru galuste cu prune sau gomboti, o reteta absolut delicioasa, daaar care este destul de migaloasa?.

Ce va trebuie?

1.5 kg cartofi fierti
300g pesmet
100g unt
5 oua
16 linguri de faina cu varf
8 linguri cu gris
6 linguri zahar + 2 plicuri zahar vanilinat
2 linguri ulei
2 lingurite scortisoara ceylon
20 de prune taiate in jumatate

Cum se prepara?

1. Pentru inceput punem cartofii la fier ( eu ii curat de coaja si ii tai in cuburi pentru a fierbe mai repede).

2. In timpul in care fierb cartofii, pregatim pesmetul si punem la fiert o oala destul de incapatoare cu apa ( undeva la 4-5L). Intr-o tigaie antiaderenta incingem uleiul si dupa ce se incinge, adaugam si untul. Cand untul s-a topit, adaugam pesmetul si amestecam pentru cateva minute sa nu se arda. Dam tigaia de pe foc si adaugam zaharul si scortisoara.

3. Dupa ce s-au racit cartofii ii zdrobim bine, adaugand oualele, faina si grisul, urmand a framanta aluatul pana cand se obtine unul cu o textura usor lipicioasa si moale.

4. Cand apa ( cea de la pasul 2?) a clocotit, adaugam o lingura cu sare si incepem sa modelam galustele. Pentru acest pas este musai sa avem langa noi un castronel cu apa pentru ca vom avea nevoie sa ne umezim mainile in permanenta. Rupem din aluatul pregatit, il aplatizam in palma, punem jumatate de pruna si incepem sa invelim pruna cu aluat.

5. Rotunjim galustele in palma si apoi le aruncam in oala cu apa clocotita. Dupa cateva minute, se vor ridica singure la suprafata. Le scoatem cu spumiera, le scurgem de apa si apoi le tavalim prin pesmetul aromat.

Voua va plac galustele cu prune??



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *