Vizita pe meleaguri oltenesti

Vizita pe meleaguri oltenesti

Am facut de curand o vizita pe meleaguri oltenesti si desi au trecut putin timp, mie mi se pare ca a trecut o viata. Am fost sa ne incarcam bateriile pe meleaguri oltenesti. Ne-am cazat in acelasi loc unde noi ne simtim ca acasa, la conacul lui Maldar. Nu am stat doar la conac, ci am reusit sa mai vizitam cateva locuri din imprejurimi.

Inca din prima zi, aerul boieresc de la conac ne-a luat in primire. Desi se anunta vreme mohorata, a fost o zi perfecta. Dupa ce ne-am delectat papile cu ospatul de duminica, cafea turceasca si prajitura de casa, am luat-o la picior…bine..cu masina :).

Prima oprire a fost la Manastirea de la Polovragi care este situata la poalele muntelui Piatra Polovragi.  Aceasta asezare dateaza din 1505, ctitori fiind Radu Comisul si Petru Spataru, copii boierului Danciu Zamona. Insa, timp de aproape un secol, nici un document nu a mai amintit despre aceasta manastrire, pana in 1643 cand Danciu Paraianu construieste cu ajutorul domnitorului Matei Basarab, biserica pe care o putem vedea astazi, biserica zidita in stil bizantin.

Platoul din fata manastirii, gazduieste o expozite de sculptura in lemn care este de fapt o invitatie in lumea dacilor. Lucrarile au fost realizate de 6 sculptori in cadrul unui festival care se afla la cea de a doua editie. Momentan, puteti admira atat obiceiuri din vremea dacilor, dar si indeletniciri ale acestora. Astfel, veti gasi aici hora dacica, stalpul cerului, Zeita fertilitatii, femeia daca, casa dacilor.

Am ajuns apoi la Padurea Dumbrava din satul Poienari, unde Alexandru s-a bucurat de aerul curat de padure, dar si de trunchii copacilor colorati. Aceasta idee ii apartine artistului vizual Mihai Topescu, care a colorat trunchiul a catorva sute de copaci, cu vopsea ecologica, pentru a atrage astfel atentia asupra defrisarilor ilegale.

La doar 300 de m de padurea colorata se afla casuta rasturnata din Poienari, casuta care i-a placut tare mult celui mic. Am simtit “pe viu” ce inseamna sa fie totul cu susul-n jos? Este o experienta super tare pentru intreaga familie!In drumul spre conac am mai facut o scurta oprire la muzeul Maria Tanase, unde am putut admira cateva obiecte care au apartinut acesteia. Acesta a fost obiectivul preferat al sotului.

A doua zi, vremea nu a mai fost prea prietenoasa, insa am putut sa facem o scurta vizita pana la Manastirea Tismana care este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca. Cel care a inceput sa construiasca acest asezamant a fost calagarul Nicodim. Se spune ca atunci cand acesta a ales locul unde urma sa construiasca manastirea, a gasit pe acest platou un copac mare de tisa, pe care l-a taiat si din lemnul caruia a construit prima biserica ( in 1377 a fost sfintita biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”).

Sper ca v-a fost util acest articol in cazul in care doriti sa faceti o vizita pe meleaguri oltenesti.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *