Cozonac raw vegan cu cacao și nucă
De când am mâncat din cozonacul de la Vacaju care este senzațional, am tot zis că o să mă apuc să pregătesc și eu un astfel de cozonac raw vegan fără zahăr, cu multă nucă și cacao.
În primul rând pentru pregătirea acestui desert vom avea nevoie de un robot de bucătărie, care ne va fi de folos atât în pregătirea aluatului, cât și al cremei.
Am pregătit aluatul” din fulgi de ovăz, puțină scorțișoara ceylon pentru un plus de aromă și curmale medjool ținute la hidratat aproximativ 2 ore. Am folosit acest tip de curmale pentru că sunt mult mai cremoase și au gust aparte, de caramel.
Pe lângă faptul ca este mega delicios, acest desert este și sănătos deoarece:
- curmale sunt o sursă bogată de fibre, minerale și vitamine
- fulgii de ovăz conțin vitamina B6 care ajută la reducerea stresului, multe fibre care ajută digestia, iar datorită beta- glucanului, aceștia cresc imunitatea în fața infecțiilor
- uleiul de cocos este considerat a fi un superaliment. Acesta este singurul ulei vegetal care conține cea mai mare concentrație de acizi grași ( ~ 90%), iar datorita vitaminelor A, C, D, fierului și calciului, acesta îmbunătățește digestia
- nuca românească este acționează ca un antioxidant natural, ajută la reducerea inflamațiilor și menține sănătatea creierului și scad riscul de apariție a bolii Alzheimer
- cacao este un antioxidant natural, având peste 300 de nutrienți. Aceasta îmbunătățeste performanțele cognitive, protejează împotriva radicalilor liberi și are acțiune antidepresivă datorită dopaminei și serotoninei pe care le conține.
P.S Vă las mai jos rețeta mea pentru cozonac raw vegan cu cacao și nucă, iar dacă doriți să transformați desertul într-unul fără gluten, atunci puteți opta pentru fulgi de ovăz fără gluten.
Ce vă trebuie?
Aluat
300g fulgi de ovaz
200g curmale hidratate
1 linguriță ulei de cocos
1/2 linguriță scorțisoară ceylon
Cremă
250g nucă românească
200g curmale hidratate
1 linguriță ulei de cocos
3 linguri cacao neagră
esență de rom (opțional)
Cum se prepară?
1. Înainte de a ne ocupa de “operațiunea cozonac” punem la hidratat curmalele pentru aproximativ 2 ore, urmând apoi sa trecem la treabă. Am adăugat apa cât să le acopere.
2. Începem cu pregătirea aluatului. Într-un robot de bucătarie adăugăm fulgii de ovăz pe care îi mărunțim, adăugând apoi restul ingredientelor, inclusiv din apa în care au stat la hidratat curmalele, pentru a obține o consistență de “nisip umed”.
3. Pregătim apoi crema. Mărunțim nucile (mai păstrăm câteva pentru decor) în robot, urmând apoi să adăugăm și restul ingredientelor. Dacă vi se pare că pasta este prea tare, mai adăugați din apa în care au stat curmalele la hidratat.
4. Asamblarea este simplă. Întindem pe baltul de lucru folie alimentară și adaugăm aluatul cu o spatulă (pentru a fi mai ușor de întins aluatul, îl puteți acoperi cu foaie de copt). Transferăm apoi crema, presărăm din nuca tăiată grosier și începem să rulăm. Lăsăm apoi la frigider pentru 1-2 oră sau până a doua zi.
Zâmbiți! Iubiți! Fiți fericiți!
Buna ziua!
Am incercat aceasta reteta, am pastrat “cozonacul” la frigider peste noapte, insa a doua zi gustul era amar-ranced. Toate ingredientele au fost proaspete si de calitate, gustul excelent imediat ce am preparat prajitura. Nu inteleg ce s-a intamplat! Este ceva in combinatia fulgi ovaz-cocos la rece? Aveti idee?
Buna ziua! Nu, nu ar trebui, din contra…de ce sta la frigider ar trebui sa fie si mai gustos. Puteti incerca sa-l pregatiti fara ulei de cocos, desi cantitatea este destul de mica si nu cred ca influenteaza prea mult.