Marea Curățenie de Primăvară

Marea Curățenie de Primăvară

Am primit  o groază de chestii moștenire de la mama, fie că mi le-a spus, fie că le-am văzut la ea, dar important este că le-am preluat și eu. Una dintre moștenirile de baza este despre tot ce înseamnă curățenie și  cum să fie totul la linie . Ca idee, nu știu ce ochi avea mama, cred că de vultur,  căci altfel nu îmi pot imagina cum  vedea orice scamă, orice fir de praf și evident era cu gura pe mine. Mă ținea mereu pe lângă ea când era de treabă pentru a învața, mai ales despre  Marea Curățenie de Primăvară. Acum nu că mă laud, dar când vine mama în vizită pe la noi și îmi spune că am întrecut profesorul nu pot să vă spun cam cum crește inima în mine.

Prima  “lecție” la acest capitol a fost  diferența între ordine și curățenie, urmând apoi să învăț cum că pe lângă zilele de naștere trebuie să țin minte zilele celor două curățenii mari de peste an : de primăvară și de toamnă. Pare destul de simplu acum când ai la îndemână aparate de curățat inovatoare care îți pot ușura munca, dar pe vremea când eram un mic învățăcel  în tainele șmotrului, cârpa și ligheanul erau mană cerească. Mă gândesc cu groază la câte chestii spala mama de mâna și cât de bine trebuie să se organzieze având în vedere că apa rece venea cu porția. Alte vremuri, alte nebunii!

Acum că tot a venit martie și mai avem puțin până începem Marea Curățenie de Primăvară sau Paște  ( cam înainte de Paște se întâmplă toată nebunia ) m-am gândit că nu ar strica să împărtășesc cu voi cum stau la partea de organizare, astfel încât să pară totul o joacă de copii….bine nici chiar așa). În primul rând țin cont de câteva aspecte :

  • tot timpul încep cu ce este mai greu pentru că la sfarsit evident scade entuziasmul și cheful, așa că păstrez pentru final  lucrurile pe care le pot face mult mai repede
  • îmi pregătesc câteva cutii sau saci de depozitare pentru a-i avea la îndemână atunci când mă lovesc de ceva care trebuie să își caute “ alt loc de cazare”
  • înainte de a  începe curățenia propriu zisă îmi fac o lista cu produsele și materialele necesare astfel încât să nu mai pierd timp cu mersul la magazin și să îmi fac o groază de nervi ca nu am ce imi trebuie
  • ingredientul secret în toata nebunia asta este muzica . Ne place să ascultăm muzică, mai ales când facem curățenie pentru că totul pare mai relaxant

Trebuie să recunosc că am căutat pe net ajutoare, iar pe lângă soț și prichindel, l-am găsit pe Kärcher care în prezent este lider mondial al furnizorilor de sisteme de curățare care se disting prin inovație, performanță de top și calitate.  Dacă acest lucru nu era suficient, am aflat că această  companie are peste 600 de brevete active care au revoluționat industria de curățare. Cred că în această perioadă în care Coronel ne-a tot vizitat este musai să ținem cont de tot ce înseamnă o curățenie igienică, motiv pentru care aparatele de curățat cu aburi de la Kärcher omoară până la 99,999% din viruși și bacterii (chiar și virusul Coronavirus SARS-CoV-2) – fapt dovedit în urmă testelor făcute în laboratoare din Germania.

Având în vedere toate cele de mai sus, vă las câteva dintre principalele activitatati  cu care noi ne distrăm în timpul curățeniei de primavară , dar și ce aparate de curățat inovatoare ne-ar putea ajuta să terminăm treaba repede și bine.

Curățarea geamurilor

La noi în familie sarcinile sunt cumva împărțite când vine vorba de curățenie, iar această acțiune “strălucitoare” intră în sarcina soțului, nu de alta dar el este mai înalt și are o arie mai mare de acoperire . De obicei merge pe varianta simplă, respectiv o cârpă umedă și o soluție de curățare a a geamurilor, iar la sfârșit le șterge din nou cu o cârpă uscată pentru a îndeparta orice urmă de mizerie.

Chiar dacă nu intră în zona mea de responsabilități , mă gândeam că ar fi de mare  ajutor un aspirator pentru geamuri care  pătrunde  mai ușor în colțurile de jos ale ferestrelor, fiind și mult mai rapid. Ce mi se pare tare este că îl putem folosi și la curățarea faianței și a gresiei în doi timpi și trei mișcări.

Curățarea perdelelor și a draperiilor

Trebuie să recunosc că nu mă pasionează deloc partea aceasta de curățare a perdelor, și nu pentru faptul că îmi este greu să le bag în mașina de spălat, ci pentru că trebuie să le calc întrucât se sifonează destul de rău. Însă, am aruncat un ochi peste tot ce înseamnă aparate de curatat cu abur  și recunosc că dacă aș avea o stație de călcat cu abur de la Kärcher, lucrurile ar sta cu totul și cu totul diferit pentru că ar veni la pachet cu mai multe beneficii:

  • economiserea timpului alocat călcatului cu până la 50%
  • masa de călcat are o funcție de aspirare și una de suflare
  • datorită funcției de suflare poți preveni formarea cutelor, iar funcția de aspirare face ca hainele să fie uscate și le fixează pe masa de călcat

Curățarea covoarelor și a mochetelor

În mod normal atunci când facem ordine și nu dăm casa cu susul în jos, doar aspir covoarele și le dau strălucire cu vechea perie, dar în cadrul celor două “ mari curățenii” de peste an le ducem la curățătorie. Aleg această variantă pentru că este cea mai simplă,  întrucât acestea trebuie curățate destul de bine pe ambele părți pentru a elimina tot ce ține de praf, acarieni și alte grozăvenii. Cu siguranță , un  aspirator multifuncțional care să curețe și să și spele, mi-ar fi de mare ajutor.

Curățarea podelelor

Atât pentru parchet, cât și pentru gresie merg pe varianta de mop. La fel ca și în cazul geamurilor, dupa ce am dat cu mopul, apelez imediat la o cârpă uscată și curată.Însă, având în vedere că și aici poți economisi timp, tot pe site-ul celor de la Kärcher am găsit un aparat de lustruit pardoseala care aduce acesteia un luciu strălucitor datorită numărului mare de turații. Mai mult este potrivit pentru parchet, parchetul laminat, piatră, PVC-ul, pluta sau linoleum-ul, iar datorită formei triunghiulare acesta poate ajunge cu ușurință și la colțuri.

Curățarea mobilierului

După ce par că toate  sunt aproape pe ultima sută de metri, intră în scenă operațiunea “stergerea prafului”. Ce-i drept aici pierd mai mult timp si merg tot pe variantă clasică de cârpă și soluție de curățat, deși nu prea sunt așa fericită întrucât praful se depune la fel de repede.

Sortarea hainelor și a obiectelor

Mi se pare că este cea mai simplă activitate din tot maratonul de  reîmprospătare, practic este o adevărată relaxare. Înainte de a schimba hainele de iarnă cu cele pentru sezonul cald,  încercăm să vedem ce haine mai păstrăm și ce dăm mai departe. Nu are rost să ținem în dulap tricouri, hanorace sau mai știu eu ce doar de ragul de a-l avea plin. Același lucru se întâmplă și cu încălțămintea. Pe partea de jucării este responsabil cel mic, care știe că dacă vrea să primească jucării noi, trebuie să le facă loc în camera sa. Această activitate este numai bună pentru a-l învața și cât de important este să dăruim din ce avem și cât de important este să fim generoși.

După ce am reușit să aerisim pantofarul și dressing-ul, este vremea cămării. Aceasta este strict responsabilitatea mea  pentru că eu știu ce cratițe, oale sau mai știu eu ce alte obiecte nu ne mai sunt de folos. Totodată, faptul că mai sparg din pahare și farfurii mă ajută să știu exact ce păstrez și ce trebuie să cumpăr pentru a reface stocul ?.

Sunt fericită însă că la noi în casă se păstrează ordinea și curățenia, nu pentru că eu aș fi puțin paranoia (chiar deloc?), ci pentru că și băieții mei sunt destul de ordonați. Fie vorba între noi, de când cu pandemia vieții, recunosc că am mărit frecvența de aspirat, spălat pe jos și șters praful. Însă cred că și voi, la fel că și mine, ați resimțit cu toții efectele unei case reîmprospătate precum:

  • timp petrecut cu ai tăi pentru că este o activitate de familie
  • o casă aerisită și ordonată îți va da o stare de bine
  • la câtă mișcare faci, este că și cum ai avea acasă o mega sală de sport, toată numai a ta :))

Sper că v-a fost de folos acest articol despre Marea Curățenie de Primăvară, iar dacă vreți să va ușurați munca, nu uitați că găsiți un ajutor de nădejde  în Kärcher care vine la pachet cu tehnologie inovatoare.

Articol scris pentru competiția Spring SuperBlog 2021

Sursa foto : www.kaercher.com, Unsplash, foto editate cu Canva



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *