Sacher, un tort ciocolatos si delicios
Imi place sa ma relaxez gatind si pregatind ceva de dulce pentru ai mei. De data aceasta, am vrut sa fac un desert destul de rapid asa ca am ales sa pregatesc tortul Sacher, un tort ciocolatos si delicios cu gem de caise. Probabil multi ati auzit despre el, mai ales daca ati ajuns in Viena si v-ati delectat cu o felie de Sachertorte.
Din cate am citit, acest desert vienez a fost inventat in 1832 de catre Franz Sacher pentru printul Wenzel von Metternich. Printul urma sa primeasca cativa invitati, motiv pentru care i-a cerut bucatarului sef sa pregateasca un desert special, insa acesta se imbolnavise fix in aceasta perioda, sarcina revenindu-i ucenicului sau, Franz Sacher ( era deja in al doilea an in bucataria Matternich). A fost placut surprins cand a aflat ca desertul sau a fost indragit si apreciat de invitatii printului. Dupa ce isi termina stagiatura, Sacher devine bucatar sef, iar dupa ceva vreme isi deschise un magazin cu delicatese si vinuri in Viena.
I-am dat tortului o nota personala prin insiroparea cu putin sirop cu rom si am folosit putin zahar, desi trebuie sa recunosc ca este un tort extrem de dulce si asa. Data viitoare voi incerca sa fac acest tort fara zahar, avand in vedere ca il putem inlocui cu un indulcitor natural, iar ciocolata cu una fara zahar. Pana atunci va las mai jos reteta pentru tortul Sacher, un tort ciocolatos si delicios.
Ce va trebuie?
Blat
150g unt la temperatura camerei
50g zahar pudra
50g zahar tos
6 oua
200g ciocolata cu 50% cacao
150g faina alba
8g zahar vanilinat cu burbon
Umplutura : gem / marmelada de caise (300g)
Sirop
100ml apa plata
50g zahar + putin rom si esenta de rom
Glazura
200g ciocolata neagra
200g smantana pentru frisca
Cum se preparara?
1. Topim ciocolata la bain marie, timp in care spumam untul cu zaharul.
2. Adugam galbenusul unul cate unul si mixam in continuare, urmand apoi sa incorporam si ciocolata topita.
3. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul tos, urmand apoi sa le incorporam in amestecul de mai sus.
4. Adaugam treptat faina si cacao cu ajutorul unei spatule.
5. Transferam compozitia intr-o tava de tort pe care o lasam la copt pentru 40-45 de minute la foc mediu sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
6.Cand blatul s-a racit complet, il taiem pe jumatate si il insiropam, urmand apoi sa adaugam gemul (marmelada) de caise. Siropul se pregateste rapid: adaugam apa plata, zaharul, romul si esenta de rom intr-o craticioara si lasam putin pe foc pana se topeste zaharul.
7.Pentru glazura incalzim smantana pentru frisca pe care o adaugam peste ciocolata rupta in bucati. Decoram tortul cu glazura si apoi il pastram la frigider.
Zambiti! Iubiti! Fiti fericiti!