Palatul Brancovenesc de la Potlogi

Incercam pe cat posibil sa vizitam cat mai multe locuri din tara noastra, iar in acest weekend ne-am oprit putin pana la Palatul Brancovenesc din Potlogi ( daca va intrebati de unde provine denumirea localitatii, acesta vine de la potlog care reprezinta o bucata de material folosita de cizmari atunci cand era nevoie pentru a petici incaltamintea). Ansamblu Brancovenesc este o destinatie destul de aproape de Bucuresti ( la aproximativ 50 de minute de mers cu masina), cu mult spatiu de explorat pentru cei mici, dar mai ales incarcat cu multe istorisiri despre domnitorul Constantin Brancoveanu si viata din acele vremuri.

Incep prin a va spune ca atunci cand vine vorba despre credinta, tot timpul imi vine exemplu cu Brancoveanu si fii sai, caruia desi i s-a promis iertare de catre turci pentru a renunta la credinta, acesta nu s-a lepadat de ea. Mai mult, a fost obligat sa asiste la uciderea celor patru fii ai sai, inainte de a fi si el decapitat.

Palatul din Potlogi a fost construit de domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1698 pentru fiul sau cel mare, Constantin. Una din dorintele domnitorul a fost sa construiasca cate un palat pentru fiercare din cei patru baieti ai sai. In anul 1702 se finalizeaza lucrarile pentru Palatul de la Mogosoaia, palat ce urma sa ii apartina celui de-al doilea fiu, Stefan.

In anul 1714 , anul in care domnitorul a fost decapitat impreuna cu fii sai, palatul de la Potlogi este devastat de turci, acestia fiind convinsi ca in palat sunt adapostite comorile domnitorului Brancoveanu ( numit si Printul Aurului) despre care se stia ca este destul de instarit, insa mare le-a fost uimirea cand nu au gasit nimic din avutiile mult sperate. Palatul si anexele sale vor ramane distruse si in paragina pentru aproape 2 secole si jumatate. In anul 2015, palatul este complet restaurat cu fonduri europene.

Inca de la intrare in curtea palatului ne-am luat doua monede suvenir ( am crezut ca sunt biletul de intrare?) care infatiseaza imaginea palatului pe o parte, iar pe verso pe a domnitorului. Am avut parte de o surpriza placuta, pentru ca pe intreaga durata a viztei ne-a acompaniat si un ghid.

Prima oprire a fost la cuhnie ( bucataria palatului), un loc impresionant, mai ales datorita “hotei”. In imediata apropiere a bucatariei se gaseste casa slujitorilor. Ghidul ne-a aratat si droscaria (atelierul pentru trasuri), unde am putut admira o replica dupa o caleasca coupee ( pe care o folosea domnitorul pe timp de iarna) si trasura ( pe timp de vara).

Am continuat vizita in interiorul palatului, unde am putut admira si asculta detalii oferite de catre ghid, precum numarul impresionant de feluri de mancare servite la o masa unde de altfel, domnitorul se si sfatuia cu boierii/invitatii sai ( incepand cu 16 feluri), biroul lui Brancoveanu, superba arhitectura in stil brancovenesc ( s-au pastrat cateva parti din perete pentru a arata vizitatorilor cum aratau acestia inainte de restaurare), parcul palatului, dar si biserica ctitorita de domnitor in 1683.

Noi am fost incantati de ce am descoperit aici la Palatul Brancovenesc din Potlogi, iar Alexandru a fost fericit ca a putut explora in voie cu bicicleta sa tot ce a vrut. Va las mai multe poze, poate doriti sa dati o fuga pana la palat?








Foarte frumos articolul!
Abia astept sa il vizitam si noi acum!?